Søk i stiler
 

Veiviseren


Filmen handler om en samegutt.

Skrevet i 10. klasse.

Sjanger:Anmeldelse (bok, film...)Lastet opp:26.02.2010
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Filmer
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Tittel: Veiviseren
Original tittel (på samisk): Ofelas

Resigør: Nils Gaup

Produksjonsland: Norge
Produksjonsår: 1987

Spilletid: 1 time 22 minutter
Sensur: 10 år
Hovedroller: Aigin: Mikkel Gaup

Språk: Samisk

 

 

Innledning:

Veiviseren er den første samiske spillefilm som noensinne er produsert. Den skulle vinne Oskar prisen, men den filmen kom på andre plass. Den ble laget på Finnmarksvidda, i områdene rundt Kautokeino. Filmen er inntresankt å se, forde den er litt voldelig.  I filmen bruker de gamle historiene bak samene. Dere kan se etter vert at dere kan nesten historien da mener jeg alt om tsjudene osv.

 

Man lærer ved å se filmen er forskjellig mellom gode og onde, stødde vennene sine eller stille for dem.

 

Handling:

Det er vinter og sent på dagen når Aigin (Mikkel Gaup) kommer tilbake til familiens leir etter en jakttur. På avstand ser han sjokkert at foreldrene og lillesøsteren blir drept av noen svartkledde fremmede. Det er Tsjudene; et folk som er kjent for å plyndre og myrde alle de kommer over. Lille søsteren blir slippet inni et vann hull, begge foreldrene blir skutt. Plutselig blir Aigin oppdaget av tsjudene ved å miste det ene skien.

 

Etter en vill flukt klarer han å komme seg unna det med en pil i armen, han klarer å riste den løs og fortsette, men han etterlater seg blodspor. Ikke langt unna er det en sameleir. Han prøver å advare de om at tsjudene er på vei, og alle får panikk. De ville at Aigin skulle bli igjen for at de skulle hjelpe han med sår på armen. De skjønner likevel at han ikke hadde noe valg, og at deres eneste redning er å forlate leiren umiddelbart. Aigin bestemmer seg for at han skal bli igjen å ta kampen selv.

 

- Alle samene tror på naturreligion, forde i filmen kan men se at noaiden (helligmann) slår på runebommen for å kontakt med åndene eller forfedrene. De bruker det får spå fremtiden og fortiden.

 

Om regissør:

Nils Gaup er født 12. april 1955, fødested Guovdageaidnu (Kautokeino), norsk samisk filmregissør og skuespiller. Han har vert med i mange filmer som for eksempel ” Hålogaland Teater fra 1975 hvor han bl.a. spilte en hovedrolle i stykket Gesat (1983). Han spilte også en hovedrolle i Lasse Glomms film Det andre skiftet (1978).

 

Min vurdering:

Jeg synes filmen var spennende, med skyting og dreping. Filmen var ganske bra til å bli produsert i 1987, men man kan se ganske mange av film triksene dem bruker for å lage filmen. Som for eksempel: lyder når personer går i snøen, triksing når det kommer snøras, og bjørnen som angriper ser ikke så veldig ekte ut. Men film er jo ikke ekte så man kan kanskje ikke forvente at alt skal se helt ekte ut, spesielt ikke når filmen er så gammel som den er.

 

Det er mange spenningstopper i filmen hvor man nesten ikke kan la være å se på. Men det er også mange stunder hvor det kan bli litt kjedelig i blant. Dette er nok ikke den type film jeg liker å se, men helt ok.

 

Jeg synes at det er vanskelig å anbefale en aldersgruppe til denne filmen. Jeg tror den kan passe for de fleste egentlig, men de over 12år og oppover, forde de skjønner sikkert mer av handlingen. Filmen passer nok best for de litt eldre, men det spørs jo også hva man liker å se.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


02.12.2013 09:28

Bra!
1
anbefalinger
tillate meg se veiviseren online i bokmal


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews