Søk i stiler
 

Paulus


Fordypningsoppgave i RLE om Paulus. Egne refleksjoner er ikke lagt med fordi alle har egne tanker om emnet.
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:12.02.2010
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Kristendom
Verktøy:Utskrift


Fakta om:

Paulus' far var av Benjamins stamme. Saulus selv var vokst opp i en fariseisk tradisjon. Han snakket arameisk og gresk , og han lærte hebraisk. Samme som sin far, så ble han utdannet som teltmaker. Etter en hendelse omrking år 35 da Stefanus ble steinet til døde, bestemte Paulus seg for at han skulle søke og bekjempe de kristne, og fange de kristne lederne. Da Saulus dro mot Damaskus for å forfølge kristne, ble han blindet av et lys ifølge Apostlenes gjerninger. Han falt til jorden, og en stemme spurte hvorfor han forfulgte ham. Saulus spurte hvem han var, og da svarte stemmen at det var Jesus, og at Paulus måtte dra inn i byen å bli fortalt hva han skulle gjøre videre. De som var i lag med Paulus til Damaskus ble forskrekket fordi de hørte stemmen, men så ingen som snakket. Paulus ble blind etter synet han fikk, og fikk det ikke tilbake før han nådde Damaskus. Etter han ankom stedet ble han døpt av Ananias, og dermed fikk Den hellige ånd. Da Paulus reiste til Jerusalem for å treffe Peter, ble han tatt i mot av sin venn Barnabas. De fleste andre apostlene var skeptisk til Paulus fordi de hadde hørt om han som kristenforfølger. Men etter de hørte at han hadde omvendet seg til Gud, ble de glade. Saulus Paulus startet snart på sine store misjonsreiser.

 

Filemonbrevet:

Filemonbrevet er brevet som henvender seg til «vår kjære venn og medarbeider Filemon, vår søster Appia, vår stridskamerat Arkippos og menigheten som samles i mitt hus». Den nåværende situasjonen handler om slaven Onesimos/Onesimus. Det er blitt vanlig å anslå at Filemon var slaveherren, men det kan heller ikke utelukkes at det er Arkippos. Brevet handler om at slaven Onesimos har rømt, og deretter oppsøkt Paulus. Onesimos håpet på at Paulus ville be Filemon om å sette fri ham fra fangenskap. Paulus ville ikke det, men han skreiv i stedet i brevet at Filemon ikke skulle betrakte ham som en slave, men som en kristen bror.

 

En annen måte å tolke dette på er at Paulus kanskje var redd for å gå over til kristendommen som vises med at han ikke ville be Filemon sleppe Onesimos fri, istedefor bare be han se på ham som en kristen bror. Det viser seg uansett at Paulus uansett til slutt går helt over til Kristendommen.

 

Misjonsreisene:

Paulus dro på tre misjonsreiser som til sammen varte i 15 år. Meningen med reisene var å lage nye menigheter og kirkesamfunn og for å sjekke de som allerede var der. Han dro mange plasser, og flere steder var han lenge; for eksempel på Efesos i tre år. Saulus hadde også mange ulike medreisende, der flere av de ble igjen på enkelte steder som de reiste igjennom når de dro til neste by. Og i alle byer og reiser har Paulus og medarbeiderne vært i fare, for eksempel i fare for å bli ranet, pisket eller sultet ihjel. Alle misjonsreisene var med på å danne kristendommen og spre Guds budskap. Etter Jesus er Paulus den NT sier mest om.

 

 

Kilder:

http://no.wikipedia.org/wiki/Apostelen_Paulus

http://no.wikipedia.org/wiki/Brevet_til_Filemon

http://no.wikipedia.org/wiki/Apostelen_Paulus#Misjonsreisene

Under samme himmel 3: Elevbok (s.106 og 107)


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Prince
07.11.2013 09:31

Bra!
13
anbefalinger
duznt mek sunz u nur tu lern huw tw0 tehp fektz.  Surprised :-o


20.03.2013 17:29

Bra!
10
anbefalinger
det var ikke noe viktig informasjon, tusen takk Sad :-\(

Bambi
10.12.2013 16:38

Bra!
6
anbefalinger
Jeg synes dette var utrolig nyttig  Very Happy :-D


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews