Søk i stiler
 

FRP - Studentens venn?


Et kritisk blikk på Fremskrittspartiets studentpolitikk.

Sjanger:EssayLastet opp:10.02.2010
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Politiske partier
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


FRP har som ett av sine mål å fjerne lånekassen om de kommer til makten i Norge. De mener at lånekassen er mer en ulempe enn et hjelpemiddel når det kommer til lån for studenter. De mener at bankene burde få hardere konkurranse om å "kapre" studenter som trenger studielån, og at dette vil lønne seg i det lange løp. Hvorfor? Jo, de mener enkelt og greit at rentene til slutt vil bli så lave at det blir gunstig for studentene.

Det fine med lånekassen er jo rett og slett at alle mennesker i alle aldre har krav på lån. Om du er førti år og bestemmer deg for å begynne å studere innen et nytt fagfelt, så har du faktisk krav på støtte fra lånekassen. Denne støtten vil du sannsynligvis ikke få innviglet hos en bank. En annen ting er at banker som regel ser på "fortiden" din. Om du tidligere har hatt et lån du ikke har vært i stand til å betale, eller har overdratt mastercardet ditt på en litt vill ferietur i Rhodos, så vil du mest sannsynlig ikke få innviglet noe lån. Lånekassen har derimot plikt til å støtte deg uavhengig av dine tidligere tabber når det kommer til økonomi.


En annen ting er jo det beryktede stipendet. Av lånekassen vil de fleste faktisk få 35,000,- utdelt gratis, så lenge du består eksamen. Dette vil med andre ord si at lånekassen faktisk GIR deg 35,000,- i året i bytte mot at du utdanner deg og gir tilbake med arbeidskrefter i arbeidslivet senere. Tror dere virkelig en bank ville gitt deg 35,000,- i julegave? Nei, det tror ikke jeg heller. Dette var altså 3 rimelig gode grunner til hvorfor dette forslaget ikke bør gjennomføres. Snodig.. Jeg lurer på hvordan de mener dette skal gagne studenter i fremtiden?

Joda, jeg ser vel tankegangen deres. Det er vel akkurat den samme tankegangen de kjører når de snakker om skole og sykehus også. Med privatisering i spissen, og det offentlige som et andrevalg må jo alt bli rosenrødt for de fleste. Det de derimot ikke nevner noe om i valgprogrammet sitt er konsekvensene som vil oppstå etter en slik ordning som dette. Tenk dere at det blir bygget private sykehus som tilbyr kortere ventetid enn de offentlige. Disse private sykehusene vil dermed kunne ta betalt mer for operasjoner enn de offentlige kan, noe som igjen vil føre til mer penger i kassa hos de private sykehusene. Dermed vil de private sykehusene kunne tilby høyere lønninger til leger og sykepleiere som jobber hos dem, noe som igjen sannsynligvis fører til at alle med høy utdanning først og fremst vil jobbe på de private sykehusene. Etter noen år med denne utviklingen vil vi sitte igjen med et stort klasseskille i Norge. De med lavere utdanning må ta til takke til de lavere lønnene i de offentlige sykehusene. Og de som ikke har råd til å betale for behandling hos de private sykehusene må dra til det offentlige, med en dårligere standard. Det samme modellen kan brukes om private og offentlige skoler. De med penger får bedre lærere, mens de som ikke tjener så mye må sitte igjen med det middelmådige. Til slutt ender vi opp med modellen til Amerika; de rike kjøper til seg helse, utdanning og alt annet som betyr noe.

Fremskrittspartiet kaller dette "Fremskritt", jeg vil vel heller si at dette er et enormt tilbakesteg for nasjonen Norge. Jeg mente det var sånn vi hadde det for over hundre år siden? Ble du født fattig, forble du fattig. Eller noe i den duren?


Kommentarer fra brukere


Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews