Søk i stiler
 

Global oppvarming


Skulle ha en muntlig framføring om global oppvarming. Denne varer i ca. 5 minutter og 30 sek hvis du leser godt.
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:14.12.2009
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Klimaendringer
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookJeg skal snakke om et tema som er veldig mye omtalt, nemlig global oppvarming, og det er kanskje noen som lurer på hva det er. Global oppvarming er en menneskeskapt temperaturstigning som skjer her på jorda. Grunnen til denne stigningen er at vi mennesker slipper ut altfor mye CO2, altså karbondioksidgass. Denne gassen legger seg i atmosfæren og til slutt vil det være helt tett der. Det som skjer når atmosfæren blir tett er at mindre og mindre solenergi blir sluppet ut til verdensrommet igjen, og solenergien blir reflektert tilbake til jorda. Dermed blir det varmere og varmere. Dette kalles drivhuseffekten.

 

Det er drivhuseffekten som gjør at vi kan leve her på jorden. Månen har ingen atmosfære og det resulterer i at temperaturen er 100 grader om dagen og -150 grader om natten. Vi må derfor være glade for at atmosfæren har egenskaper som et drivhustak. Det er først når drivhuseffekten blir sterkere at det blir problemer, og vi får høyere temperatur enn det som er bra for jorda. Planter tar riktignok opp CO2 for å bruke det i fotosyntesen, men de tar opp langt ifra nok for å dempe drivhuseffekten sånn at den blir til normal igjen.

 

Hvordan er situasjonen nå? 26 % av all CO2 som er i atmosfæren er menneskeprodusert, og det stiger med 0,3 % hvert år. Norge står for 3 % av all utslippen og USA er det verste landet når det gjelder utslipp, så mye som en fjerdedel av verdens utslipp kommer derfra. Polene i Arktis og Antarktis smelter sakte men sikkert ned allerede, og det kommer til å gi store konsekvenser på grunn av økt vannstand i de største havene. Det oppstår oftere orkaner nå, som for eksempel orkanen «Katrina» som herjet mange av USAs stater i 2005. Det som gir en orkan kraften sin, er varmen fra havet. Derfor vil varmere klima gi mange, mange fler naturkatastrofer.

 

Og hva skjer, eller vil skje hvis den globale oppvarmingen fortsetter? Hvis polene i verden smelter helt, kan vannstanden komme til å øke så mye som 100 meter. Da vil land som for eksempel Nederland være helt under vann. De største byene i Norge som Stavanger, Oslo, Trondheim og Bergen ville lugget delvisunder vann. Når det blir så mange områder dekket av vann, vil det bli mindre plass å bo på her på jorden. En annen ting som kan skje er at flere dyrearter vil dø ut fordi de ikke kan takle den raske temperaturforandringen. I Arktis er det oppdaget isbjørner som har druknet fordi de ikke har noen is å leve på. Det kan eller vil bli flom, endret tregrense, endring i nedbør, tap av arter, værskader, tørke og vannmangel, matmangel og spredning av sykdommer.

 

Siden det heter global oppvarming, er det kanskje mange som tror at det kommer til å bli varmere jorda rundt. Men tvert imot, i Norge vil det muligens bli kaldere. Hvis det blir mye varmere på grunn av global oppvarming, kan det få følger av at golfstrømmen stopper. Da vil Norge få et mye kaldere klima, ettersom at mye av Norges varme kommer fra golfstrømmen. Likevel er det noen som mener at den globale oppvarmingen vil falle de neste 30 årene.

 

Og hva kan vi gjøre for at den globale oppvarmingen skal minske? Vi må kutte ned CO2 utslippene veldig mye. Noen kan for eksempel reise mindre med egen bil og reise mer kollektivt, det vil si med buss, trikk eller tog.
*Vi kan bruke mer solenergi, ved å ta i bruk solcellepanel.
*Vi kan skifte fra kull til gass.
*Vi kan unngå unødvendige flyreiser og vi kan bruke fornybar energi som vannkraft, bølgekraft, solkraft og vindkraft.
*Vi kan plante skog
*Vi kan bli flinkere til å resirkulere
*Vi kan produsere energi fra søppel
*Vi kan bruke kroppen vår mer, ved å gå og sykle istedet for å kjøre bil.

 

Det er ikke så mange som velger å bruke fornybar energi fordi det er mye dyrere å utvinne energi på denne måten.

 

For å tilpasse oss den globale oppvarmingen kan vi
*Lage demninger og diker

*Sikre oss mot flom og skred

*Beskytte og forbedre landbruk
*Opprette vernområder for å ta vare på planter og dyrearter

 

Det er mange personer om har funnet sine egne, effektive løsninger på klimaproblemer; for eksempel har Chewang Norphel fra indisk Himalaya blitt folkehelt etter at han begynte å lage kunstige isbreer til landsbyer som slet med å få vann i starten av vekstsesongene.

 

Da har jeg ikke stort mer å si enn takk for meg!


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Fredrik
08.03.2010 23:35

Bra!
2
anbefalinger
Hei!

Veldig bra tekst, men kan du oppgje kjeldene dine?  Smile :-\)


Kesia Olsen
17.04.2010 13:09

Bra!
2
anbefalinger
Jeg har brukt wikipedia og nettaviser som VG og Dagbladet.

Kristine Varøy
28.04.2010 21:59

Bra!
2
anbefalinger
Dette hjalp meg masse med min oppgave om global oppvarming  Wink ;-\) Takker så mye

Kesia Olsen
08.06.2010 16:50

Bra!
2
anbefalinger
Kristine: Så flott at den var til hjelp!  Smile :-\)

Pi Ra
11.10.2010 21:10

Bra!
2
anbefalinger
Veldig bra skrevet! Takk, for kjempe nyttig stoff!  Smile :-\)


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.014 sec - 1 pageviews