Søk i stiler
 

Nazisme


Nazistisk tankegang og litt fakta om hvordan det oppsto. Vil gjerne ha tilbake melding.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:13.12.2009
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Nazisme og fascisme
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Nazisme var det som startet hele 2. verdenskrig og fortsatt fins det overalt i verden. Hva var tankegangen som får dem til å drepe så mange millioner?

 

Den grunnleggende nasjonalistiske tankegangen er bygget på behovet for et eget land, der man kunne identifisere seg med de andre innbyggerne, kulturelt, og at alle hadde samme relgion, tradisjon og lover. De ville ha tygghet og respekt. Det er denne ideen nazisme bygger på, bare at de utfører den mye mer brutalt og ser på det som en levemåte.

 

Nazismen oppstod i kjølvannet av første verdenskrig. Det Nationalsozialistische Deutsche

Arbeiterpartei kom til makten med Hitler som leder. Det var finanskrise og det var frykten for å miste arbeid og for å bli utsatt for en kommunistisk revolusjon som fikk folk til å stemme. I 1921 ble partiet omdøpt til Nazipartei, det er forfor tilhengerne blir kalt Nazister. Hitler fikk innført diktatur i 1933 så nå fikk han all makten.

 

Tankegangen går ut på at noen mennesker er mer verdt enn andre. For dem var det "germanere" som sto høyeste og hadde derfor rett til å herse med andre mennesker som sigøynere og jøder. Jødene og komunistene var hovedfienden og fikk skylden for finanskrisen og det store tallet arbeidsledighet. Nazistene hatet svakhet og drepte derfor homofile, sinnsyke, mentalt tilbakestående og mennesker med handikap. De kalte dette "medlidenhetsdrap". Så etter at 2 verdenskrig startet i 1939 ble flere millioner jøder drept sammen med andre grupper av "svake" mennesker i store konsentrasjons leirer.

 

Nazismen la seg fa krigen var slutt. Men i 1970 begynte det å vokse frem flere nynazistiske grupper. Med kriminelle ledere som holdt hat fester og spredde motivasjon. De fleste nynazistene var unge og ofte uintligente, ikke skoleflinke og slet med dårlig selvtilitt. Ved å bli nazister følte de styrke, tilhørighet og overlegenhet. De fleste ser ikke alvoret av det som skjedde i tyskland, og vet veldig lite om nazismen. De liker å vekke oppsikt med Hitler-slagord og nazisymboler og retter alt sitt hat mot mørkhudeteinnvandrere eller folk med annen kultur.

 

”Vi må ta avstand fra de svarte og andre ikke-hvite og holde oss atskilt, uansett hva som må til for å fullføre dette. Vi må gjøre dette ikke fordi vi hater svarte, men fordi vi ikke kan overleve hvis vi forblir blandet med dem. Og vi kan ikke overleve hvis vi godtar jødene. Vi må til slutt jage dem og kvitte oss med dem.”
William Pierce


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Maren
08.05.2010 16:45

Bra!
8
anbefalinger
"Nazistene hatet svakhet og drepte derfor homofile"
Kan ikke helt se sammenhengen her..? Ellers en fin tekst som forklarer det mest grunnleggende om nazismen.

Svein
07.01.2013 17:43

Bra!
7
anbefalinger
Har nok lest bedre tekster på Daria, men det er en bra tekst  Smile :-\)

Svakhet
04.03.2015 15:58

Bra!
2
anbefalinger
det med at de hatet svakhet er de som er fysisk og psykisk hemmet, de ville at den ariske rasen skulle være perfekt...

04 fra klæbu
08.03.2019 09:20

Bra!
0
anbefalinger
denne teksten hjalp veldig


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews