Søk i stiler
 

Mahatma Gandhi


En kort biografi om Mahatma Gandhi.

Karakter: 5 (Foredrag i RLE)

Sjanger:BiografiLastet opp:02.12.2009
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Historiske personer
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Han ble født i en fin familie, hvor han lært å være i mot vold og rasisme. Han studerte jus i London, ble advokat og kunne ha blitt en rik mann. Men rikdom interesserte ham ikke. Han ville heller hjelpe andre.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
<bilde>

Logg inn for å se bildet
 Mahatma Gandhi – eller Mohandas Gandhi som han egentlig het, ble født i den lille byen Porbander i India 1869. Han likte ikke å leke med de andre barna på skolen. Hver gang han skulle si noe begynte han å stamme. Han skulket gymtimene og var bare passe flink i fagene. I frikvarterene satt han gjemt bak en høy mur alene. Og når skoledagen var over løp han rett hjem, de eneste vennene han hadde var bøkene.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
 Allerede som 13 åring giftet Gandhi seg med en jevnaldret jente, som het Kasturba. Hun var tynn, pen, hadde store øyne og langt svart hår. Bryllupet skulle holdet i Porbander og festen skulle vare i flere dager. Gandhi hadde ikke sett Kasturba på flere år så han var veldig spent. Når bryllupet var over måtte Gandhi familien dra hjem til Rajkot som var 18 mil unna Porbander.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
 I 1885, når Mohandas var 16 år dør faren hans etter mange års sykdom. Tre år senere får Gandhi sin første sønn, Harilal med sin kone Kasturba. Og samme året reiser han til England for å studere jus.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
 Etter vært fikk Gandhi tilhengere og tilhørere fra hele verden. Som ung advokat slo han seg ned i Sør-Afrika. Fra første stund engasjerte han seg i kampen mot de hvite herskernes rasistiske politikk som var i Afrika på den tiden. I India gikk han i spissen for frigjøringskampen mot britene. Han hjalp de fattigste, og hver gang hinduer og muslimer å slåss forsøkte han å gripe inn.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
 Han reiste fra landsby til landsby og talte til alle som ville høre. ”I stedet for å bruke vold må vi heller snakke sammen for å løse problemene” sa Gandhi. Budskapet til Gandhi handlet om viktigheten av sannhet og nestekjærlighet. Han hater vold og sa at folk, uansett rase og religiøs tro, måtte leve sammen som venner.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
 Mange mislikte denne fredelige mannen, og noen hatet ham også. Gang på gang ble han kastet i fengsel. Men selv bak murene bevarte han verdigheten og troen på den saken han kjempa for.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
 I 1944 Gandhi løslates fra fengselet for siste gang. Gandhi hadde tilbrakt mer enn to tusen dager i fengsel, først flere ganger i Sør-Afrika og senere mange ganger i India. Senere samme år døde Gandhis kone, Kasturba svært syk.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
 Gandhi sto hver morgen grytidlig opp. Vekkeklokken på nattbordet sto på halv 4. Han vasket seg og tok på det lille han hadde av klær. Huset han bodde i het Birla House. Og en av husets ansatt stakk hodet inn gjennom det åpnevinduet. ”du er tidlig oppe” sa hun. Og Gandhi svarte ”jeg står alltid tidlig opp, fordi hver dag kan være min siste. Etter han ba til gud satte han seg ved skrivebordet for å lese brevene han hadde fått fra alle verdenskanter, og det var mange som skulle ha svar. Etter mange timers jobb begynte han å spinne, som også var blitt en vane, i tusenvis av timer hadde Gandhi sittet foran rokken og han hadde aldri kjedet seg.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
 Den 30. Januar i 1948, 78 år gammel på Gandhis bønnemøte i Delhi ble det avfyrt tre skudd og det eneste Gandhi rakk å si var: ”å Gud!”. Få minutter senere ble Gandhi erklært død. Nyheten lamslo en hel verden. De fleste folk kunne ikke tro at det var sant. Morderen var Nathuram Godse, han ble ført bort. I 1949 ble han dømt til døden og henrettet.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
 Gandhis sørgetog satte i gang klokka kvart på 12 på morgenen. Fremst i toget gikk Davadas og Ramdas, som var to av Gandhis fire sønner. Langs ruten de skulle gå, sto to millioner mennesker. Folk gråt, sang salmer og ba om hverandre. Etter over fire timers vandring nådde Gandhis sørgetog frem til Jumna Ghat, der Gandhi skulle legges på bålet og kremeres. I Jumna’s Ghat sto 7 hundre tusen mennesker og ventet. Bålet brant i hele 14 timer, asken ble strødd i flere av Indias elver, og litt ble fraktet med tog til byen Allahabad som ligger der de hellige elvene Ganges og Jumna møtes.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
 Å rydde huset der Gandhi bodde var verdens enkleste jobb, han eide jo ingen ting, bortsett fra noen klessplagg, to utslitte sandaler, briller, en pose med nøtter, noen skrive saker og en boksamling og noen få møbler. Han hadde ingen offentlige stillinger og i banken hadde han ikke så mye som en rupi. I dag er det 140 år siden Gandhi ble født den 2. oktober 1869, og over 60 år siden han døde.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


23.05.2012 23:29

Bra!
9
anbefalinger
jeg vet ikke hva skal jeg skrive om den siden, fordi det hjalp meg utrolig mye. takk for den personen som har skrivet denne siden om han Gandhi:


08.12.2015 19:16

Bra!
1
anbefalinger
ambefal denne komentaren om du synes Gandhi er lekker  Wink ;-\)

dfghjkl
16.01.2018 17:29

Bra!
1
anbefalinger
dette hjalp meg så sjukt mye, tusen takk


19.05.2015 10:49

Bra!
0
anbefalinger
hei på dere i dag vil jeg

dfghjkl
16.01.2018 17:45

Bra!
0
anbefalinger

dfghjkl
16.01.2018 17:45

Bra!
0
anbefalinger


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.015 sec - 1 pageviews