Søk i stiler
 

"Å drepe et barn" av Stig Dagerman


Analyse av Stig Dagermans novelle.
Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:02.12.2009
Språkform:BokmålForfatter:
Tema:Å drepe et barn
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook”Å drepe et barn” er en novelle skrevet av Stig Dagermann i 1948. Teksten ble opprinnelig skrevet til an svensk trafikksikkerhetskampanje. Den er også opprinnelig skrevet på svensk. Oversettelsen er hentet fra Samtiden nr. 6, 1987.

 

Novellen starter på en vakker dag hvor alt ligger til rette for at dagen skal bli fredlig og ingen spesielle hint til at noe spesielt skal skje. Forfatteren remser opp en rekke koselige hendelser fremført av lykkelige mennesker, men forteller så videre at et barn skal dø. Det kommer igjen hvem som er drapsmannen, og at barnet skal dø blir gjentatt flere ganger. Vi kommer nærmere en familie på mor, far og barn som pakker til en fredlig dag på åen. Far barberer seg, mor er på kjøkkenet og barnet knapper sitt liv. På den andre siden kommer vi nærmere mannen som skal drepe et barn og en pike han har med seg. De er lykkelige og har stoppet på en bensinstasjon. De er på vei ut mot havet for å ro. Ingen i novellen aner det forferdelige som skal til å skje. Hjemme finner mor ut at det ikke er mer sukker igjen og ber barnet løpe over til naboen for å låne. Naboen bor tvers over veien. Vi blir igjen minnet på hvor fin dagen er, men at mannen som skal drepe et barn sitter i bilen med piken sin og er lykkelig. Både barnet og mannen aner ingen fare, men med ett møtes disse og mannen som skal drepe et barn har nå drept barnet i det barnet skulle gå over veien for å låne sukker. Alle menneskene som vi til nå har blitt kjent med er på samme sted og ordet lykkelig blir nå ikke lenger brukt. Planene for dagen blir ikke lenger utført og alt som var fint, er nå mørkt og dystert. Foreldrene til barnet står stive av skrekk og mannen som har drept et barn kjører taust og langsomt hjem igjen. Dagen har snudd seg om og alt er for sent.

 

Når vi skal tenke over hva som er novellens tema, må vi tenke på hva novellen virkelig handler om. Slik jeg tolker det, ville jeg sagt at novellens tema er at det er så lite som skal til for at ting skal gå til grus. Det handler om kjærlighet til livet og små ting ved det. Hva som oppfattes som lykke og lykke som blir til sorg. En kan også si at det handler om urettferdighet og inkompetanse når det gjelder sikkerhet ovenfor barneoppdragelse og trafikk. Novellen er skrevet til en trafikksikkerhetskampanje, så innholdet skal nok få oss til å tenke over nettopp dette med sikkerhet i trafikken. Hvordan en skal lære barn å oppføre seg i trafikken, fartsgrenser, skilting og lignende.

 

Vi blir ikke veldig godt kjent med personene i novellen. Vi får ikke vite noen navn, trekk og hint om hvordan de ser ut og heller ikke stort av hva personene tenker og føler. Det eneste vi får vite er hva de gjør og få ganger hva de sier. De første personene vi møter er barnet, moren og faren.

 

Barnet sitter på gulvet og knapper sitt liv. Vi får ikke vite kjønnet på barnet. Det er dette barnet som skal dø. Barnet får beskjed om å raske seg over veien for å låne sukker. Vi får vite at det tenker på åen og fiskene som vaker, men dette er også alt vi får vite. I neste sekund er det stakkarslige barnet blitt påkjørt og omverdenen frosset.

 

Mor står på kjøkkenet og skjærer opp kake og nynner. En husmor. Hun finner ut av at hun ikke har sukker til kaffen. Hun ber barnet spørre naboen. Hun virker lykkelig og blid og aner ingen fare. Noe senere, etter dødsfallet, løper hun skrekkslagen ut til veien. Hun får dårlig samvittighet for at hun hadde glemt å kjøpe sukker.

 

Far får vi først møte når han står og barberer seg. Førsteinntrykket er en maskulin, sterk familiefar. Det er han som skal miste sitt barn. Han roper at barnet skal skynde seg over veien for å hente sukkeret. Han kommer likt som mor igjen på slutten, skrekkslagen ut til veien. Det gis ikke inntrykk til at han får dårlig samvittighet for å ha bedt barnet kjappe seg.

 

På den andre siden møter vi mannen som dreper barnet og hans kvinne.

 

Mannen som dreper et barn er en lykkelig og glad mann. Han vet ikke selv at han skal drepe barnet og er på vei ut mot havet med sin kjære. At han er lykkelig blir gjentatt mange ganger. Jeg ville tru han var nyforelsket. Mannen er positiv og munter og ser frem til en fin dag. Han er en sterk mann. Han er ikke ond, han vil ikke gjøre en flue fortred. Sekundet før han kjører på barnet er han enda en lykkelig mann. Ingenting ender slik mannen har planlagt. Han kjører aldri til havet, men i stedet for kjører han hjem. Han kommer til å trenge flere år på seg for å komme over ulykken. Taushet er hans fiende, men han må forstå at det ikke var hans feil. Han er en god mann, han vil ta tilbake det som skjedde, men nå er allting for seint.

 

Kvinnen til mannen ler og er glad. Hun lukker øynene, drømmer og nyter det. Dette kan tyde på at hun også er lykkelig. Hun sitter ved siden av mannen som dreper et barn, i bilen på vei mot havet. I det de kjører på barnet skriker hun av skrekk og gru. På veien tilbake er hun stum og har en bandasjert hånd.

Det er vanskelig å danne konkrete bilder av hvordan de forskjellige personene ser ut.

 

Mor, far og barn og mannen og kvinnen er to forskjellige grupper som befinner seg i to helt forskjellige steder frem til slutten av novellen, hvor de møtes. Gruppene i seg selv har ingen bekjentskaper til hverandre. De kjenner hverandre ikke.

 

Far virker som en ledertype av person. Familiens overhode og sjef. Vi får ingen konkrete bevis på dette, men i og med at novellen begynner med at han barberer seg, kan det være et symbol på maskulinitet. I og med at de skal på familietur, er nok dette en god mann. Vi får ikke vite noe om forholdet mellom han selv og mor i huset. I det minste prater de sammen, så alt ser ut til å være bra.

 

Forholdet mellom far og barn får vi ikke vite stort om. Det er far som roper etter barnet at det må skynde seg å hente sukker, fordi de skal ro langt. Han blir som mor likblek når han ser hva som har skjedd. I slutten av novellen presiseres det at spesielt mor får dype sår og dårlig samvittighet for å ikke ha kjøpt sukker. Det nevnes ikke at far får dårlig samvittighet for å ha bedt barnet skynde seg, men dette kan igjen være et tegn på at far er en sterk person, for at han brydde seg trur jeg nok at han gjorde.

 

Mor trer frem som en blid, livsglad og trivelig kvinne. En husmor av en person som gjør klart til turen. Hun smiler mye. Vi får ikke vite mye om forholdet til barnet her heller. Annet enn på slutten hvor hun blir stiv av skrekk og kommer til å slite med samvittigheten i lang, lang tid. Det tyder på at hun var veldig glad i barnet.

 

Forholdet mellom mannen som skal drepe et barn og hans kvinne er et fint forhold. De ler og smiler mye til hverandre og trer frem som lykkelige, spesielt mannen. Kvinnen lukker øynene og nyter øyeblikket i livet der og da – før ulykken inntreffer. De vil komme seg ut til havet så fort som mulig for å være med hverandre og nyte sommerdagen. Alt tyder på at de er svært forelsket.

 

Miljøet rundt dagen blir derimot beskrevet ganske bra. Det er i det minste meget lett å se for seg hvordan det ser ut. Det er en lett sommerdag og solen skinner. Vi er i en landsby, et sted på landet ikke så langt fra havet. Det er åkrer og sletter rundt huset til familien. Vi får inntrykk av at kjøkkenet som familien er i er et lett, åpent og lyst et. Dette pga symbolene som har blitt gitt - kaker, smil og sol. Det gir et rent og lykkelig inntrykk. Fra huset kan en se åen og prammen. Mannen som skal drepe et barn stopper på en bensinstasjon med en rød pumpe – en glad farge. Bilen til mannen kjører på en landvei på vei ut mot havet, gjennom en landsby med små røde hus. Selv om alt er fint og lykkelig, gir det oss en tom stemning. En fin stemning uten ord. Som om alle har det bra og ikke trenger å snakke. En slags oppnåelse av livet.

 

Miljøet forandrer seg drastisk i det ulykken inntreffer. Alt er nå dramatisk. Vi får høre om blod, skrik og skrik og hyggelige detaljer blir nå ikke nevnt. Alle mennesker er nå i dårlig humør. I det minste slik som personene i novellen oppfatter det. Alle uhyggelige følelser blir sterkere og det er store, tunge, mørke skyer over de tause landsbyene. Alt har blitt forandret, alt er for sent og dagen er snudd opp ned og kommer aldri igjen.

 

Novellen har ikke mange tydelige symboler, for det som kommer til å skje blir sagt så tydelig uansett. Det første tydelige symbolet vi møter, er den røde bensinpumpen. Denne er varm og uttrykker kjærlighet. Kjærligheten mannen har til kvinnen, men også den sterke, siste, dype kjærligheten som bør bli vist noen landsbyer bortenfor. Rødt symboliserer også blod – vi får snart se mer av nettopp dette. Barnet blir bedt om å hente sukkerbiter. Sukker er hvitt og hvitt symboliserer død. Det blir senere også snakk om barnets hvite tenner – i øyeblikket like før barnet dør.

 

Et fotoapparat blir nevnt. Dette for å si at de må ta vare på øyeblikket. Et frossent øyeblikk – som vi igjen snart vil danne nærmere bekjentskaper med. Fatet på kjøkkenet og bilen til mannen er blå – en kald farge. Den kalde bilen vil snart være innblandet i et kaldt øyeblikk. Den blir også beskrevet som liten, dette fordi den er uskyldig.

 

Mannen står i et øyeblikk mot en kald kjøler i den varme lufta. Noe varmt møter noe kaldt. Dette kan være et symbol på at det flotte, bekymringsløse dagen snart skal møte noe kaldt. Alt skjer jo som nevnt så fort.

 

Vi blir kjent med både familien og mannen i bilen. Tydelig er det at disse to skal møtes. Barnet ser og tenker hele tiden på åen. Den vet ikke at det er noe den aldri kommer til å få se igjen. At mannen barberer seg er et symbol på at han er sterk. Dette er slik vi ført møter han og vi danner oss et bilde av en maskulin mann. Det nevnes heller ikke at han reagerer på noen spesiell, dramatisk måte når ulykken inntreffer. Faren ber barnet skynde seg. Det kommer flere hint på at ting på skje raskt, noe spontant og drastisk ligger i luften. Det sies ofte at mannen som skal drepe et barn skynder seg med å komme ut til havet. Det tyder på at det skal skje noe uventet. Piken lukker øynene og leker at hun ikke vil åpne dem igjen. Dette tyder sterkt på at hun før eller senere faktisk vil komme til å ønske dette.

 

Etter ulykken er alt taust. Det symboliserer at noe er dødt. Ikke bare barnet, men stemningen, dagen, samvittigheten, tankene og store deler av livet. Mannen må leve med denne tausheten som hans fiende. Han vil aldri glemme dette. Dette er alle små hint og symboler på at det skjer en ulykke. At ulykken faktisk hender vet vi siden det blir gjentatt flere ganger.

En ting som stekt blir gjentatt i novellen er at barnet skal dø. At ”mannen snart skal miste et barn..”, at ”mannen som skal drepe et barn..” osv. Det sies hele tiden. En annen ting som blir nevnt ofte, er at barnet ser utover og tenker på åen. Det kan tyde på at ”forholdet” mellom barnet og åen vil bli presisert eller forandres. Det gjør nettopp dette, i og med at barnet aldri får se åen igjen. Det blir også gjentatt et par ganger at barnet knapper sitt liv. Det legges også stor vekt på at mannen som skal drepe et barn er lykkelig og en god mann. Han mener ikke det som skal skje. Det kan altså skje den beste.

 

Novellen er sterkt preget av frempek. Som nevnt ovenfor er det en del symboler som skal tyde på at noe kan komme til å skje. I tillegg blir det nevnt ordrett at barnet skal dø inntil flere ganger. Mange setninger er bygget opp slik at det sier oss hva som kommer til å skje, eller hva som ”tidligere” har skjedd.

 

For eksempel:
”Ingen skygge faller over bilden og den blanke støtfangeren har ingen merker og er heller ikke rød av blod”.
Frempek er små hint som forteller oss hva som kommer til å skje. Jeg ville sagt at novellen er bygget opp på noe mye sterkere enn frempek. Vi får ikke små hint, men nærmest hele sannheten. Vi vet allerede ved å lese tittelen hva som kommer til å skje.

Det hele starter ganske fint og flott. Alle omgivelser er vakre og lykkelige og vi får beskrevet mange detaljer som er med på å gjøre dagen fin. Mor nynner og vindusruter blinker. Vi danner oss et bilde av en fin og rolig sommerdag. Ved å lese de første setningene i novella, kan vi ikke ane at noe drastisk kommer til å skje. Kort stund etterpå får vi vite at dette er en ond dag og at et barn skal dø. Når dette er nevnt blir det pløset på med setninger som forteller oss om hva som kommer til å skje. At et barn skal dø er ikke en hemmelighet. Vi blir kjent med familien på den ene siden og mannen som skal drepe et barn på den andre. Alle disse personene ser frem til en fin dag.

 

Slutten på novella er helt annerledes enn starten. Vi er i to helt forkjellige miljøer og ordbruken er fullstandig byttet om. Vakre ting blir lenger ikke nevnt, nå er alt det fine ondt.

 

Alt er for sent. Mannen har ikke sett gutten som løper ut i veien og kjører på han. Blodet og sukkerbitene ligger blandet på asfalten og barnet ligger med ansiktet ned. Kvinnen til mannen skriker og foreldrene til barnet løper ut og er likbleke og stive av skrekk. Mannen går ut av bilen og prøver å stå på sine ben. Tausheten kaprer stemningen og danner en tykk og mørk sky over dagen. Tiden leger ikke disse sårene. Mannen kjører ikke ut til havet, men snur heller andre vei og kjører langsomt hjem. Kvinnen i bilen sitter stum og har en bandasjert hånd. Her blir det heller fokusert på mørke ting og forfatteren gir oss triste detaljer. Mannen som drepte et barn mente ingen verdens ting med det han gjorde og han må leve med det resten av livet. Så raskt kan noe forandre seg.

 

Spenningen i novella er ganske så jevnt. Starten og slutten er det som skiller seg ut. Middelen er jevnt over ganske så lik. Som nevnt ovenfor er starten rolig og lykkelig, men så fort som vi får vite at et barn skal dø er det dette det er mest fokus på. Historien blir fortalt som vanlig, det vil si at den er rolig og det er fortsatt en fin dag. Allikevel blir vi hele tiden minnet på at snart skal barnet dø. Historien blir fortalt med en allvitende synsvinkel. Vi blir også kjent med mannen som skal drepe barnet, og etter han setter seg i bilen er det bare spørsmål om tid før barnet skal dø. Når barnet skal over veien for å hente sukker, skjønner vi at han vil bli påkjørt. Det er en fortelling som hele tiden forteller oss på forveien hva som skal skje. Det er spennende, men vi vet det fra før. Plutselig er ulykken der, uten at det blir lagt for mye drama rundt den. Vi skjønner at det er fælt, men dramatiske detaljer blir ikke nøye forkart, slik som på starten.

 

På slutten blir alt taust. En tom taushet. Ord vil ikke forandre noen ting. Slutten utmerker seg som et forandringspunkt hvor det vi har ventet på gjennom hele historien med ett skjer.

Hele historien er meget tung å lese. Det er lange setninger og opptil et helt avsnitt er skrevet uten punktum. Setningene er vanskelige fordi de veksler med å fortelle oss hva som skjer nå, hva som kommer til å skje og hva som har skjedd.
For eksempel:
”Ingen skygge farer over kjøkkenet og likevel står mannen som skal drepe et barn, ved en rød bensinpumpe i den første landsbyen.”

 

Historien er ikke skrevet på dialekt, og det er enda godt. Hadde den vært det hadde jeg hatt store problemer med å lese novellen, tenker jeg. I novellen blir det aldri snakket med direkte sitater. Vi får noen få ganger vite hva personene sier og tenker, men aldri replikker. Historien blir fortalt med allvitende synsvinkel. Som nevnt er det en del ting som blir gjentatt. Dramatikken blir ikke forandret stort før på slutten av novellen hvor alt med ett blir mørkt. Når dette skjer får vi vite svært, svært lite av hva som går gjennom hodene på personene. Små ting og detaljer er det vi får til å danne oss et bilde av hvordan det ser ut. Dette er et virkemiddel som funker veldig bra. Alt blir med en gang dystrere. Vi må selv danne oss tanker om hva personene i novellen tenker, og det er spennende og godt skrevet av forfatteren.

Første gang jeg leste novellen oppfattet jeg den som tung og trist, det var inntrykket jeg satt igjen med etter første gang. Etter hvert som jeg leste over den flere ganger tenkte jeg: ”Oi, den var virkelig bra skrevet”. Dette tenkte jeg fordi jeg satt igjen med et rørende inntrykk. Jeg ville vite mer og jeg klarte å danne meg sterke bilder ut ifra den lille informasjonen vi får. Novellen er skrevet til en trafikksikkerhetskampanje og den får meg virkelig til å tenke. Handlingen/budskapet kommer tydelig frem. Etter min mening er budskapet at en alltid må passe på i trafikken. Den er ikke trygg og vi må alle bruke de beste og rette hjelpemiddelene til å gjøre den så trygg som mulig. Jeg snakker om bilbelte, fartsgrensing osv. Dette foregikk på landet og siden mannen rasket seg med å komme til havet, vil jeg nok tru han kjørte over fartsgrensa. Det er også et budskap når det gjelder å informere barna våre om hvor farlig trafikken er. En skal lære opp barna til å se seg for til begge retninger osv.

 

I dette tilfelle ble det en meget dramatisk ende på visa, men det viser hvor ikke det kan gå. Jeg mener dette er noe vi alle bør legge enda sterkere vekt på. Det er noe vi alle trur vi vet, men ikke er redde nok for dessverre. Med trafikken nå til dags ser det ut til at alt vi en gang lærte om sikkerhet har godt gjennom ørene på oss. Jeg håper flere vil ta dette problemet på alvor og påvirke folket slik denne novellen gjorde med meg. Jeg er ikke gammel nok til å kjøre, men den gir meg lyst til å gjøre noe med saken. Fremtiden ligger nok ikke til rette for mindre trafikkulykker, så det er bare å ta det til seg og spre budskapet til folket.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

KKK
28.04.2015 09:48

Bra!
564
anbefalinger
KKK

Chelsea er wank
28.04.2015 09:43

Bra!
389
anbefalinger
Chelshit! Chelsea suger heste baller

lærer
12.10.2017 20:44

Bra!
312
anbefalinger
Jeg er ikke homo!!!

ogreloverinmyass
02.01.2018 13:33

Bra!
213
anbefalinger
dette var en relativt fin novelle og jeg likte den nokså godt, MEN jeg er ikke enig med budskapet. Hvis du kan lese som meg kan du lese mellom linjene, og der ser jeg det ordentlige budskapet. Det er nemlig å voldta barnet ditt, dette føler jeg fordi at barn er så irriterende. Jeg har lyst å drukne barnet mitt i "Nora" syltetøy ikke bringebær, men jordbær. Deretter skal de ble torturert etter en kode jeg og venne mine har.


28.04.2015 09:51

Bra!
180
anbefalinger
Jeg skal ta på alle sin pussy og deres kjønnshår. jeg liker å stroke tits dagen lang, mens jeg berører mine våte nipler

lærer
11.05.2013 14:35

Bra!
175
anbefalinger
Hei! En liten tilbakemelding fra en norsklærer: Når du analyserer, er det lurt å fokusere på det som er bemerkelsesverdig eller spesielt. I denne novella er det komposisjonen, synsvinklene og de narratologiske virkemidlene som er spesielle. Temaet er åpenbart, og personkarakteristikkene er mindre vesentlige. De er nedtonet av Dagerman nettopp for å understreke det allmenne og uforutsigbare i temaet. Jeg syns du bruker mye tid på personkarakteristikker som er lite relevant for analysen din. Du bør også unngå for subjektive refleksjoner til slutt. Leseropplevelsen bør kunne framstå av analysen.

MORRA DI
28.04.2015 09:39

Bra!
147
anbefalinger
BERRY ER GAY


28.04.2015 09:41

Bra!
139
anbefalinger
hei barn. husk å runk i dag  Smile :-\) hilsen en kåt lærer

hi hi
13.01.2016 09:51

Bra!
80
anbefalinger
hi


02.12.2014 13:30

Bra!
58
anbefalinger
hei! jeg heter Niclaes Fenstad! jeg kommer fra Bergen. Jeg liker Ivana Mijanic og jeg har lyst og pule hun  Smile :-\) hun er fra serbia


02.12.2014 13:27

Bra!
57
anbefalinger
jeg elsker små barn

Gozalo Higgenz
13.01.2016 09:49

Bra!
50
anbefalinger
Hei, jeg heter Lord higgenz og jeg har aids

Markus :)
23.03.2015 15:02

Bra!
28
anbefalinger
og jeg elsker gamle damer

roger
18.01.2015 12:47

Bra!
26
anbefalinger
veldig bra! denne hjalp meg mye

KKK
28.04.2015 09:49

Bra!
26
anbefalinger
WE WILL KILL ALL THE NIGGERS ON THIS SITE

kåre
27.05.2016 19:22

Bra!
26
anbefalinger
kjempe til hjelp! bra intiativ, og forklaringer.

Daniel
25.11.2015 14:15

Bra!
22
anbefalinger
JÆVLA unger her jo, voks opp!! og kommenter som et normalt menneske.


28.04.2015 09:48

Bra!
18
anbefalinger
I am the Pussy Destroyer.

Bjarne
09.02.2016 12:16

Bra!
17
anbefalinger
ANBEFALER!!!!!! bra intiativ


28.04.2015 09:40

Bra!
16
anbefalinger
real suger kuk

KUK
28.04.2015 09:47

Bra!
15
anbefalinger
Novella ”Å drepe et barn” er skreve av den svenske forfattaren Stig Dagerman. Han mottok svenske Dagbladets litteraturpris i 1946 saman med Aurell og Anderberg. Denne novella blei opphavleg skreve til ein svensk trafikktryggleikskampanje i 1948.

Handlinga strekkjer seg over tre landsbyar. I den første landsbyen er det ein mann og ei dame som har bestemt seg for å reise ut til havet for å ro i båt. Dei er veldig lukkelege og gleder seg til å komme ut til havet på ein slik vakker dag.

På same tid i den tredje landsbyen, held ei kvinne på å lage mat. Ho legg merke til at ho manglar sukker, så ho sender barnet sitt over gata til Larssons for å låne eit par bitar sukker. Faren til barnet roper etter det at det må skunde seg, for båten ventar på stranda og dei skal ro så langt som dei aldri før har rodd.

Mens barnet spring over vegen køyrer det lukkelege paret inn i den andre landsbyen. Det går svært fort, for dei vil fortast mogleg nå fram til havet.


I den tredje landsbyen er barnet på veg over gata med sukkeret som det har fått låne av Larssons. Bilen med det lukkelege paret kjem i stor fart bortover vegen, og dei ser ikkje barnet som held på å krysse over. Bilen treff barnet og det ligg livlaust att på bakken.

Denne novella byrjar med å gi oss eit inntrykk av korleis stemninga er denne dagen. Vi får vite at det er ein vakker sundag morgon og sola står på skrå over sletta. Men allereie i overskrifta får vi vite at denne dagen ikkje kjem til å bli like idyllisk som det ser ut som. Overskrifta er eit frampek i seg sjølv, og vi får høyre dette frampeket åtte gongar i teksta. Forfattaren antyder så vidt nesten heilt i byrjinga at det kjem til å bli ei trafikkulukke: ”…og den blanke støtfangeren har ingen merker og er heller ikke rød av blod.” Framstillinga er kronologisk; Vi får vite kva som skjer heilt i frå mannen og kvinna i den første landsbyen fyller bensin, og barnet i den tredje landsbyen sit på gulvet og knappar sitt liv, til desse to parallellhandlingane møtast når barnet blir drept. Tidsrommet handlinga strekkjer seg over er sikkert ikkje meir enn 15 min, noko som viser kor fort livet kan bli snudd på hovudet.

Novella når klimaks i det bilen treff barnet. Ein visste heile tida at barnet kom til å bli drept, det har vi fått høyre mange gongar. Forfattaren brukar ordet ”drepe”. Det er ikkje vanleg å sei at ein har drept nokon dersom ein ved eit uhell køyrer ned ein person, men i denne novella verkar det riktig å bruke eit slikt utsegn. Det var ikkje med vilje at mannen drap barnet; to gonger i teksta står det at ”det er ikke en ond mann”, og det står at ”han ville ikke gjort en flue fortred”, men likevel var det denne mannen som drap barnet. Han køyrde for fort, men kven gjer vel ikkje det? Alt han ville var å komme ut til havet fortast mogleg, for det var slik ein vakker dag.

”Men så ubarmhjertig er livet mot den som har drept et barn, at allting etterpå er for sent”. Slik slutter novella. Det viser kor brått menneskers liv kan endrast, berre i løpet av ein brøkdel av eit sekund. Vendepunktet viser at no er det ingen veg tilbake, og dei kan ikkje endre på det som har skjedd uansett kor mykje dei vil det. Livet til menneske som nettopp var så lukkelege, har no blitt snudd om.
Forfattaren vekslar mellom ein autoral synsvinkel og ein allvitende synsvinkel. Mesteparten av tida refererer berre forfattaren det han ser og høyrer, men nokre gongar får vi også innblikk i tankane til nokon av personane: ”Da barnet siden løper gjennom hagen, tenker det hele tiden på åen og på fiskene som vaker…” Forfattaren veit tydelegvis også litt om personane han skriv om; heilt i byrjinga skriv han at ”to unge har funnet en sti som de aldri før har gått”, og vi får også vite at ”det er ikke en ond mann” og at personane er lukkelege.

Ingen av personane i novella har namn og vi får vite svært lite om dei. Det kan vere for å vise at kven som helst kan få livet sitt brått snudd om på hovudet, og det vil få konsekvensar som vil plage dei i mange år framover fordi dei ikkje gjorde noko annleis. Det er heller ingen replikkveksling i teksten, men det ville berre ha virka overflatisk i ein slik tekst. Vi som lesar blir på ein måte tilskodar til det som skjer, og det kan føles som om vi observerer dette frå lang avstand. Forfattaren si meining med å skrive ei slik novelle er sikkert for å vise at livet til fleire menneske kan endrast berre i løpet av eit brøkdels sekund. Og bodskapen i denne teksten må vere at du må vere forsiktig i trafikken, for det er så lite som skal til før liv går tapt.

”Tiden leger svært dårlig smerten hos en mor, som hadde glemt å kjøpe sukker og sender barnet sitt over veien for å låne”. Mora til barnet vil sikkert i ettertid klandre seg sjølv for at ho sendte barnet sitt over vegen for å låne sukker i staden for å gå sjølv. Ho vil sikkert tenkje ”hadde eg berre gjort ting annleis, så…” Men ein kan ikkje tenkje slik. Livet er ikkje forutsigbart , og ein kan ikkje styre det som skjer. På eit blunk kan livet til avslappa, forventningsfulle menneske bli heilt annleis, og det kan hende at det aldri vil bli det same igjen. Mannen køyrde for fort, og det var hans feil at barnet døydde. Det er veldig mange i dag som køyrer altfor fort, og dei tenkjer nok ikkje på kor lite som skal til før noko forferdeleg skjer. Når du først har gjort noko så hjelper det ikkje å angre i ettertid, ein må berre lære seg å leve med konsekvensane av det som har skjedd. Slik er livet, for etterpå er allting for seint.


15.06.2016 13:09

Bra!
15
anbefalinger
da jeg spilte wow var det 10x vanskeligere å spille. dere er alle noobs! dere tørr sikkert ikke å spille tank fordi dere tror det kommer til å bli vanskelig. men gjett hva, det er ikkje! dere er bare noen skittene casuals som tror dere er god til å game. men gjett hva du er ikke!

Herman
22.04.2015 11:03

Bra!
14
anbefalinger
Hei! Mitt navn er Herman Barstad, og jeg liker Emilie!


28.04.2015 09:37

Bra!
14
anbefalinger
fitte faen

DILDOBIL
12.05.2015 20:13

Bra!
14
anbefalinger
DILDOBIL dreper småbarn


05.01.2016 09:01

Bra!
14
anbefalinger
fuck dis scheiiss. wir drepen auch juden

Kjartan
06.01.2017 10:46

Bra!
14
anbefalinger
Veldig bra tekst her altså hehehe Smile :-\)

Thea
23.03.2015 15:01

Bra!
13
anbefalinger
Elsker gamle menn

Villiam
23.03.2015 15:03

Bra!
13
anbefalinger
Jeg liker hår på nesen


28.04.2015 09:54

Bra!
13
anbefalinger
Cum on

ay babyg
29.04.2015 21:29

Bra!
13
anbefalinger
heeeeeeeeeey PUSSY ON FLEEK

Hårete_Tissemann
15.06.2015 18:25

Bra!
13
anbefalinger
Jeg har alt for mye hår på tissen. Onani er viktig for hårfjerning.

Håkon
09.11.2015 10:16

Bra!
13
anbefalinger
hate hate hate hate hate hate hate hate hate

xXx_Pu55ySlay3r69_xXx
05.04.2018 09:26

Bra!
10
anbefalinger
Jeg skal penetrere rumpehullet ditt med min massive bjørnekuk samtidig som jeg spruter deg i trynet med den store feite slangen

,,s,s,
12.02.2017 19:35

Bra!
7
anbefalinger
kngalberjg

philip
14.03.2017 21:06

Bra!
7
anbefalinger
wow

Skdo
06.01.2017 10:47

Bra!
6
anbefalinger
Add basketpus2 og martinerkulere

Byn
06.01.2017 10:49

Bra!
6
anbefalinger
Add basketpus2 og martinerkulere på Snapchat

Den fyren ja
10.05.2017 11:31

Bra!
5
anbefalinger
Seriøst? 2 seriøse kommentarer ;-;

bert
10.03.2017 09:33

Bra!
4
anbefalinger
hvem er hovedkarakterene ?

hårete adolf
24.05.2017 13:29

Bra!
4
anbefalinger
det her er en hårete blubb tubb touch my finger

Camilla
24.10.2017 19:26

Bra!
4
anbefalinger
Wow, sykt bra! Denne hjalp meg mye!!!


03.03.2017 11:11

Bra!
3
anbefalinger
heiiilo

kkk niggers suck
27.10.2017 12:39

Bra!
2
anbefalinger
bra bok elsker når må barn dør


02.05.2018 12:41

Bra!
2
anbefalinger
Add : Omg_itsaman (psn) på fortnite og supremeuse(psn)

henrik corneliusen
24.01.2018 11:18

Bra!
1
anbefalinger
jeg eeelsker store svarte feeeite kuker

Tor Lynnar
08.02.2018 10:42

Bra!
1
anbefalinger
Jeg liker å få bli sugd av feite damer på go2grill

Lopez
03.04.2018 11:14

Bra!
1
anbefalinger
Y'all nibbers can go suck a man's big fat juicy erect cock. Please penetrate my tight asshole while you're at it

fat pussy
09.04.2018 08:09

Bra!
1
anbefalinger
yo macca flow
easy peasy lemon squeezy


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.029 sec - 1 pageviews