Søk i stiler
 

"Vær utålmodig menneske!" av Inger Hagerup


Gjennomgang av et av Inger Hagerups dikt.

Karakter: 5 (10. klasse)

Sjanger:Anmeldelse (bok, film...)Lastet opp:22.11.2009
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Vær utålmodig menneske!
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


Dette diktet ble skrevet av Inger Hagerup i året 1947. Hun er mest kjent for å skrive dikt, men har også gitt ut noen skuespill. Hennes egentlige navn er Inger Johanne Halsør, men hun giftet seg etterhvert med Anders Hagerup. Hun ble født som alle andre den 14. april 1905 i Bergen og døde 6. februar 1985 i Fredrikstad noe som tilsvarer at hun ble 80 år gammel. Hun har gitt ut hele 22 diktsamlinger gjennom alle år. I diktet «Vær utålmodig menneske!» forteller hun menneskene at om vi ikke stopper opp og tenker oss om, vil det gå galt til slutt. Hun tar også fatt i drømmene og forteller at det kanskje er på tide å realisere dem.

 

Inger Hagerup bruker som oftest «vi» når hun prater om menneskene, noe som forteller at hun ikke ser på seg selv som feilfri. Det virker som om dette er skrevet mens det norske folket ville ha fred og drømte om en finere framtid. «Vi vil ikke tape, vi vil ikke miste den ilden vi engang har fått». Inger Hagerup var helt klart et godt menneske, hun ville ha fred og visste at mennesket vil alltids ha en god side under alle fordommene og sinnet. Men etterhvert er vi blitt mer og mer egoistiske.

 

Diktet er dramatisk skrevet og handler om det som er viktigst; livene våre, noe som vi alle har. Diktet har en god rytme på grunn av rimet. «Vær utålmodig, menneske! Sett dine egne spor! Det gjelder vårt evige, korte liv. Det gjelder vår jord.», overskriften går igjen nederst i diktet. Og en forstår ikke hvorfor teksten har den overskriften før enn har lest hele diktet. Diktet er ganske rolig i starten, men etterhvert blir det en stor klage på menneskenes oppførsel fra Ingers øyne.

 

Temaet er nok verdier; «Livet er ikke bare hus mat og penger». Hun får frem at psyken er utrolig viktig. I 1947 da Inger skrev diktet, siktet hun nok til krigen, men nå, 62 år senere, kan diktet også handle om CO2-utslipp. Det er skremmende å tenke på det, bare 62 år senere kan diktet som handler om elendighet ha en annen mening. I starten forteller hun oss at langsomt blir allting til, langsomt ble jorden laget. Da er det dumt av menneskene å ødelegge den vakre kloden vår med et knips. Krig som ødelegger de fantastiske skapningene som bor på jorden og CO2-utslipp som ødelegger skapningenes boplass. Det er derfor det haster, det haster for det går i en fei å ødelegge jorda og dens beboere.

 

Menneskene er blitt utålmodige skapninger, det er plutselig blitt travelt med det å være teknisk, det er travelt fordi vi må være «fancy», som forurenser og skaper krangler og dilemmaer. Diktet er utrolig tankevekkende og alvorlig om du kan se ned i metaforene og forstå hvor tynn tråden egentlig er i Hagerups øyne.

 

Diktet får meg til å føle skyldig, jeg, mennesket er med på å ødelegge jorden. Jeg er med på katastrofen. Jeg vil gjøre noe for samfunnet, men det er ikke så mye jeg kan gjøre, dette er noe vi må kjempe for sammen. Budskapet er at hun vil vi skal gripe tak i situasjonen idag. Bli et bedre menneske, lage vår egen framtid og realisere drømmene vi trodde aldri kunne bli virkelighet. Vi kan, vi må siden det haster, vi må være et utålmodig menneske!

 

Kilder:

http://no.wikipedia.org/wiki/Inger_Hagerup

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Johanne
29.04.2019 13:35

Bra!
3
anbefalinger
Språket er til dels ganske upresist. Eksempelvis har skribenten allerede plassert diktet i en historisk kontekst, nemlig i året 1947, og deretter skrevet at "(d)et virker som om dette er skrevet mens det norske folket ville ha fred og drømte om en finere framtid". I 1947 var fred faktum, og ikke bare noe det virket som om folket ville ha. Her kunne man heller poengert at Hagerup uttrykker folkets ønske om ikke å havne i en krigssituasjon igjen, se "Det kan gå galt igjen".

Skribenten burde ha begrunnet hva han/hun mente med at diktet er "ganske rolig i starten". I begynnelsen av diktet beskriver Hagerup skapelsen som langsom og evigvarende. Allerede i femte linje vil jeg påstå at Hagerup peiler leseren inn på diktets hovedbudskap: Mennesket blir til og sier "(jeg) vil". Hun setter bevisst mennesket i fokus, og oppfordrer "jeg-et" til å ta aktive valg fordi det haster, og fordi vi har evne og burde ha vilje til å gjøre noe. Se også her: "Mange var veiene. Det bar galt avsted". Menneskene har mange valgalternativer (veier), og vi gjør ofte feil. Dette er del av å være menneske, og jeg vil påstå at diktet ikke er en "klage på menneskenes oppførsel", men heller en oppfordring til endelig å gjøre noe.

Jeg blir litt urolig over at skribenten sitter igjen med en følelse av maktesløshet, se "...men det er ikke så mye jeg kan gjøre". Diktet oppfordrer jo leseren til selv å sette "...dine egne spor". Her burde skribenten sett sammenhengen mellom at innsats i fellesskap starter med at hver og en av oss gjør en innsats.

Merk også at siste setning burde ha vært skrevet "...vi må være utålmodige mennesker", ikke "et utålmodig menneske".Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews