Søk i stiler
 

Alene


Novelle om mobbing.

Karakter: 6- (10. klasse)

Sjanger:NovelleLastet opp:16.11.2009
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Mobbing
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Det er morgen. En tidlig mandag morgen. Fuglene kvitrer. Det er kaldt og ganske fuktig. I et lite blått hus på Norges vestkant ligger Randi i senga si med et godt tak om Brum. Bamsen hennes som hun fikk til gebursdagen av moren da hun var bare fire år gammel. Hun gråter, kjenner tårene i munnen. De renner nedover kinnet hennes. Hun trekker dyna godt over seg. Aldri vil hun stå opp. Ikke så lenge hun lever. Angsten kryper gjennom henne, langsom og seig, gjennom de trange blodårene hennes.

 

Mor kommer og vekker henne. Hun kan se på Randi at det er noe, men Randi vil ikke snakke om det. Ikke til noen. Det forblir inni henne og skal alltid holdes der. Det vil ikke forsvinne uansett. Men hun må stå opp og komme seg på skolen. Der alle de andre elevene er. De som hun aldri snakker med, hun snakker ikke med noen. Det er som om de ikke en gang merker at hun eksisterer. Som om de ikke ser henne.

 

Frokosten smaker ikke godt denne morgenen, den har forresten ikke gjort det på en god stund nå. Den smaker muggent. Det tørre brødet er vanskelig å svelge, hun må hjelpe til med litt melk. Tankene flyr rundt i hodet hennes, hun sitter bare helt rolig og tenker. Tenker på de dagene som gått siden de flyttet hit til. Hun og moren. Og på hvordan det har vært på skolen. Hun liker ikke skolen. Den er forferdelig, elevene på skolen også, i hvert fall mot henne. De liker henne ikke.

 

Mor prøver å trøste, men hun vet ingen ting. Ingen verdens ting. Hun tror hun kan hjelpe, aner ikke i det hele tatt hvordan Randi har det. Randi går fra kjøkkenbordet, får på seg klær og litt sminke og går videre nedover trappa til gangen. Trappa med ett rødt teppe i midten. Den blå døra knirker litt når hun åpner den, hun smetter forsiktig ut. Går bortover gata, vekk fra det lille blå huset som har mange nabohus, men som likevel står så alene og øde.

 

Det er vår. Trærne har begynt å få knupper på grenene på de store trærne som strekker seg over skoleporten. På porten henger det et skilt. Ungdomsskole står det på skiltet. Randi tar forsiktig ett par skritt inn i skolegården. Hun er veldig nervøs. «Dette går så bra så» sier hun til seg selv, men hun tror ikke helt på det. For der borte står de, Hege og gjengen hennes. De ser stygt bort på henne, som om hun var et dyr som bare ventet på å bli slaktet og lagt i kjøttdisken.

 

Randi følger ikke med i timen. Hun sitter bare og tenker. Er redd og gruer seg til neste friminutt. Klokka ringer. Alle elevene stormer mot døra. Alle utenom en, Randi. Da hun kommer ut trekker hun litt frisk luft og stiller seg borti et hjørne. Står helt alene. Har ingen å snakke med. Hege får plutselig øye på henne, og kommer gående bortover. Bortover mot Randi. Randi blir skjelven, frykten kommer susende gjennom henne og hun blir helt stiv. Stiv av skrekk. Hun kan ikke røre en finger. Hege sier noen ord og dytter til henne. Men Randi han ikke svare. Hun klarer det ikke, får ikke frem et eneste ord. Det eneste hun tenker på er at hun er redd. Livredd. Hun begynner plutselig å løpe. Løper inn i parken. Der er det store trær og gode hjemmesteder. Hun har dem like i hælene, løper for livet, men det hjelper ikke. De har taket i henne, og slenger henne mot bakken. Det gjør vondt. Tårene triller. Hun biter tennene sammen og lar smerten gli gjennom henne. Sparkene fra gjengen er grusomme.

 

Det er slutt, de har stukket av. Randi bare ligger der, gråter og hoster blod. Hun vil ikke leve mer. Vil sette en stopper for livet. Hun drar frem en kniv fra lomma, drar den langsomt oppover armen - Alt blir svart.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


26.11.2012 01:46

Bra!
12
anbefalinger
brukte historien din, og fikk karakter 3 fra læreren min

isak
09.02.2010 14:00

Bra!
5
anbefalinger
jeg er litt dårlig på sånne novelle greier, kan noen fortelle/analysere denne novellen og fortelle meg hvor konflikten,vendepunktet og alt det der er.

Kjell Håvard
15.03.2010 10:03

Bra!
5
anbefalinger
Fin novelle. Jeg jobber som norsk lærer på manglerud vidregående skole og viss det hadde vært jeg som rettet denne ville jeg gitt en klar 6
Jeg skjønner godt at du ikke jobber på en videregående skole lenger. Fordi man sier hvis, og ikke viss

smartiepants
09.05.2010 21:56

Bra!
5
anbefalinger
ummmmm... hvis hun hadde en kniv, hvorfor brukte hun den ikke til å beskytte seg? og peder(norsklærer på manglerud skole) , det heter "hvis" ikke "viss"

elev
09.09.2012 21:49

Bra!
5
anbefalinger
Bra novelle, men var litt lite sjangertrekk synes jeg i forhold til det vi lærer. "Viss" og "hvis" brukes forresten om hverandre, så til dere som tvilte på norskkunnskapene til læreren som var over her så burde dere sjekke fakta før dere skriver.

Anonym
14.11.2010 09:48

Bra!
4
anbefalinger
Det går vell ikke ann å få -6 på en tekst. Enten så er det ....5-,5,5+ eller 6? ..

-.-
17.01.2010 15:51

Bra!
3
anbefalinger
æsjee du herma --> http://www.daria.no/skole/index.php?tekst=793 dårlig gjort ass

hannah
19.05.2010 21:41

Bra!
3
anbefalinger
Hva har skjedd? Hvorfor mobber de henne, hva er galt med henne? Det burde du ha fått frem i novellen. Hvorfor har hun kniv? Novellen er ganske god, men du glemmer noen få ting som jeg synes at du burde hatt med.. I ei novelle skal det være et overraskende vendepunkt. Vendepunktet som du hadde var ikke særlig spenningsfyllt, jeg kunne gjettet meg frem til at slutten kom til å bli som den ble. Gjør slutten skikkelig overraskende så tror jeg novella de bli enda bedre  Smile :-\) Ellers veldig bra skrevet!

Håvard
07.01.2011 05:36

Bra!
3
anbefalinger
Peder, det synes jo veldig klart at du er norsklærer på VIDEREGÅENDE, når du ikke kan skrive engang. Nei, kom deg på et rettskrivningskurs!


19.08.2012 19:28

Bra!
3
anbefalinger
Viss og hvis er likestilt!!!!!!!!!!!!!! Hilsen norsklærer

Anonym
07.05.2013 21:19

Bra!
3
anbefalinger
Hvorfor hadde hun kniv på skolen, hvorfor var hun lei seg, hvorfor brukte hun ikke kniven som forsvar ?
Den var veldig bra, men prøv å få frem litt mere beskrivelse.  Smile :-\)

Peder
07.01.2010 22:42

Bra!
2
anbefalinger
Fin novelle. Jeg jobber som norsk lærer på manglerud vidregående skole og viss det hadde vært jeg som rettet denne ville jeg gitt en klar 6.

synne
05.02.2010 15:50

Bra!
2
anbefalinger
Sykt bra novelle Smile :-\)

susanne
19.05.2010 12:15

Bra!
2
anbefalinger
Jeg skjønner ikke helt hvorfor hun har en kniv i lomma si da... men ellers bra Smile :-\)

Håvard
07.01.2011 05:44

Bra!
2
anbefalinger
Dessuten er setningene i teksten for "staccato"! Er stortsett bare "SVO"-setninger (subjekt, verbal, objekt) som gjentas og gjentas, og i 10. klasse hadde jeg aldri vært så mye som i nærheten av en 5'er med en slik måte å formulere setningene på.

HJa
26.11.2011 22:09

Bra!
2
anbefalinger
Litt brå slutt etter min mening. Ellers god.

victoria
08.01.2013 19:38

Bra!
2
anbefalinger
Skjønner ikke hvordan det har seg at hun skriver i 3. person, men likevel blir alt svart på slutten?

Liv
31.10.2016 14:56

Bra!
2
anbefalinger
Det er en karakter som heter 6-, men den ble først innsatt for 2 år siden. (2014)
Hilsen norsklærer 9. Trinn

nina
18.05.2011 14:05

Bra!
1
anbefalinger
det var litt overdrivende avslutning hadde hun med seg kniv på skolen ?

9 klasse lærer
22.09.2011 14:45

Bra!
1
anbefalinger
Hei, det er ikke noe som heter 6- i karakter, det heter heller 5+ .

Hilsen en skuffet lærer fra ungdomskolen


19.09.2012 11:11

Bra!
1
anbefalinger
Flott skrevet, særdeles bra beskrevet!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.016 sec - 1 pageviews