Søk i stiler
 

Typisk norsk


Kåseri om hva som er typisk norsk. Med utgangspunkt fra Ivar Aasen og Peder Balke.
Sjanger:KåseriLastet opp:13.11.2009
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Typisk norsk
Verktøy:UtskriftOppgave 4. Ta utgangspunkt i Ivar Aasens dikt ”Nordmannen” og Peder Balkes maleri ”Nordkapp”. Skriv et essay, kåseri eller en artikkel med tittelen ”Typisk norsk”.

 

Norges kanskje mest forhatte mann gjennom tidene, kan du tenke deg hvem det er? Nei, han er ikke massemorder, eller slavedriver eller noe annet forferdelig som du kanskje kan tenke deg til. Det er selveste Ivar Aasen, mannen som lagde Nynorsk, og som har fått skoleungdommer igjennom flere tiår til å sitte med klump i halsen og tårene i øyekroken samtidig som de river seg i håret av fortvilelse, fordi de akkurat har fått i oppgave å skrive noen få ord på nynorsk. Men hvis vi ser bort ifra dette, så var han kanskje en bra mann, fordi han var med på å lage et eget språk til Norge, og diktet hans ”Nordmanden” er et typisk eksempel på hvorfor han gjorde det, vi trengte jo vårt eget språk. Og i diktet hans står det at vi har den vakreste naturen, vi er hardt arbeidene, vi er entreprenører, vi har det vakreste landet i verden, og vi er rett og slett de beste. Men er vi egentlig alt dette?

 

”Mellom bakkar og berg ut med havet…”. De fleste i dag, kjenner sikkert til dette diktet i sammenheng med den norske reklamen for Aker Solutions som ruller og går for full pupp på norske tv kanaler for tiden. I denne 3 minutters lange reklamen, ser du hardt arbeidende, sterke norske menn og kvinner som jobber og sliter for landet sitt. Og det er kanskje litt rart å tenke på, med tanke på at trygde utbetalinger har steget mer de siste 5 årene, enn noensinne. Men det er jo ikke noe å være flau over, for alle de som mottar penger fra staten er jo ordentlige sjuke, det er ingen som klarer å lure seg unna og svindle penger av den norske stat? Å nei langt ifra! Og det er litt rart at Aker skal bruke akkurat dette nasjonalistiske diktet for å få opp populariteten igjen etter flere tabber som er helt ulikt det perfekte Norge. Og ja, jeg snakker om at Aker forsynte fangeleieren ”Guantanamo” med forskjellige goder på nesten hele nittitallet, men det dette flotte firmaet fikk oversett, var at det foregikk massiv tortur, ydmykelse, dreping og sulting på dette stedet over lang tid.

 

Men dette kunne jo selvfølgelig ikke de vite noe om, selv om de støttet de. Rein uflaks vil vi nok kalle det. Typisk norsk? Og hva med lederen av firmaet, selveste maskoten for Norge, Kjell Inge Røkke, Norges rikeste mann som vi alle er så stolte av! Han satt jo 120 dager i fengsel han, for og hatt bestukket en skipsinspektør for å få lov til å kjøre en stor skipsbåt litt rundt omkring. Herregud, hva er så farlig med det da? Det er jo selvfølgelig en liten sjanse for at han kunne drept noen, kjørt på noe eller skadet seg selv og mannskapet på båten, men han er jo norsk, så det hadde sikkert ikke skjedd! Røkke har jo kjørt racerbåt før han. Dette var også bare uflaks, at Norges maskot ble tatt altså. Men reklamen og diktet er i hvert fall så moralsk, norsk og vakker som det går an å bli! 

 

”Det er typisk norsk å være god”, det er ikke bare Ivar Aasen som mener dette, fordi Gro Harlem Brundtland sa dette under OL i 1994. Og ja Gro, dette har du helt rett i. Det norske fotballandslaget for eksempel, vi ligger jo som de beste i verden. Er bare uflaks at vi ikke har kommet med til EM eller VM de siste 10 årene. Og når vi er inne på sport kan vi jo ta med noen av de andre store idrettes grenene vi er så gode i. Amerikansk fotball er vi utrolig gode i, vi har jo 1 lag i bare vestfold som er heldige hvis de kan stille lag til femti prosent av kampene. Vi har baseball som er en av de største idrettene i verden, og der jeg er sikker på at hvis du spør hvilken som helst Nordmann så kan alle forklare deg mer eller mindre hva denne sporten går utpå. Eller hva med golf? Der har vi jo den store stjernen Susann Pettersen som alle sikkert vet hvem er, og som vi nordmenn er utrolig stolte av. Hennes beste plassering i den største golfturneringen noensinne er delt 3 plass over en 10 års lang proff karriere. Jeg må si for meg selv, og sikkert alle nordmenn, at jeg er utrolig stolt av våre idrettslige prestasjoner verden over. Men nå skal jeg ikke bare fokusere på det negative heller, vi må huske på at Norge FAKTISK har vunnet noen VM og EM opp igjennom årene, da snakker jeg selvfølgelig om vinter sporten, som kanskje ikke er så utrolig stort nå lenger, men som var et høydepunkt for norsk historie under OL på lillehammer i 1994. Etter dette var vi konger, best i verden, ingen kunne slå oss på noen ting. Vi var rikest, vakrest, og best i alle typer forskjellige idretter verden over, og det var en ære og være en ekte nordmann.

 

Hvis du har sett på bildet til Peder Balke, som heter Nordkapp, så vil du se en båt med nordmenn, helt alene ut i det svarte havet som møter fjell og berg, og som trosser det iskalde vannet for et glimt av den nydelige og vakre natur på vei til Nordkapp. Du kan også se at himmelen åpner seg for Nordmennene og lyser ned på dem, som en slags hjelp til å finne veien. Og det var noe av dette Ivar Aasen snakket om i diktet sitt og, den vakre naturen som bare vi nordmenn har. Men da lurer jeg på en ting, hvorfor tar ikke vi i Norge bedre vare på den fantasiske naturen som vi skryter av hele tiden, og som folk fra utlandet, eller ”ikke så bra som oss” som vi kaller de, kommer og ser på hele tiden? Er det fordi vi ikke vet om at det er miljøproblemer i verden? Det må være noe slikt, for vi nordmenn er i hvert fall ikke late, og vi gjør alt for å hjelpe vår egen natur. I dag er det rundt 3000 el biler i Norge, og ikke alle av dem er i bruk engang. Se for deg sist du så en elbil i ditt nærmiljø? Det begynner å bli en stund siden, ikke sant?

 

Og vi fyrer også som aldri før, hogger ned skog og trær for å få den lille ekstra varmen i huset hver dag. For vi gidder ikke kjøpe en varmepumpe som koster mellom 10 og 20.000 kr som du har i mange tiår framover for å spare miljøet. Nei, kjøper heller ved for samme summen og fyrer og koser oss gløgg i hjel, for vi er de overmenneskelige nordmennene, og vi gjør som vi vil i vårt eget land! Vi er så rike, at vi kan sikkert kjøpe ny natur hvis den blir ødelagt, ikke noe problem. Vi har jo til og med noen geniale oppfinnelser på vår lange prestasjonskappe. Bindersen og brunost høvelen! Hvordan i alle dager skulle mang greid og holdt styr på papirer og manus uten bindersen? Og hvordan skulle alle de ”ikke så bra som oss” greid og skjære opp osten uten ostehøvelen? Vi har nok løst noen verdensproblemer der ja. Og jeg er sikker på at hvis du slår opp i hvilken som helst ordbok i utlandet, og søker på nordmann, så står det GENIAL med store bokstaver ved siden av. Vi har jo tross alt mengder med olje og melkesjokoladen. Selv om Freia nå er et svensk firma, men det bryr vi oss ikke det minste om. Det er Norsk selv om det faktisk er svensk.

 

Men har kanskje Ivar Aasen og Peder Balkes har et lite poeng allikevel? Vi er jo relativt hardt arbeidende, vi er rike, og vi er jo gode i noen idretter. Men er alt dette virkelig vår egen skyld, fordi vi er så hardt arbeidende? Eller er det fordi vi har hatt utrolig flaks og kommet over det svarte gullet for noen år siden? Norge har jo ikke alltid vært like rikt. Men som en ekte Nordmann, så sier jeg selvfølgelig at dette ikke har noe med flaks og gjøre. Og typisk norsk, ja det er selvfølgelig å være best, og det er vi!


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

shwany
03.05.2012 07:57

Bra!
5
anbefalinger
veldig bra.

Omaima
05.09.2018 14:48

Bra!
2
anbefalinger
Jeg elsker Ivar Aasen

anders
24.02.2016 12:20

Bra!
1
anbefalinger
ikke særlig bra, holdt seg lite til temaet, og hadde for mye overdrivelse på ting.

kacper
16.12.2019 13:32

Bra!
1
anbefalinger
så bra

georg
10.12.2015 08:39

Bra!
0
anbefalinger
sjukt dårlig

walter
28.01.2020 10:16

Bra!
0
anbefalinger
' 1=1; DROP ALL TABLES;

hui
28.01.2020 10:17

Bra!
0
anbefalinger
Robert\\\'); DROP ALL TABLES; --

walte bro
28.01.2020 10:18

Bra!
0
anbefalinger
\\\"; echo \\\\\\\"yoyoyo\\\\\\\"; \\\"

\\\' 1=1; DROP ALL TABLES;
28.01.2020 10:20

Bra!
0
anbefalinger
efhuiew


28.01.2020 10:20

Bra!
0
anbefalinger
\' 1=1; DROP ALL TABLES;


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews