Søk i stiler
 

Sigrid Undset (1882-1949)


Sigrid Undsets liv.
Sjanger:BiografiLastet opp:22.10.2009
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Sigrid Undset
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Sigrid Undset ble født i Kalundborg i Danmark i 1882. Hun var halvt norsk, faren var en norsk arkeolog, og halvt dansk, moren var en dansk kunstner. Da Sigrid var to år gammel flyttet familien til Kristiania fra hjemmet til morfaren til Sigrid, fordi Sigrid fikk en lillesøster (Ragnhild). Sigrid hadde et meget godt forhold til faren, han tok henne på alvor selv om hun bare var en liten unge. Han fortalte henne masse om de spennende tingene han jobbet med og diktet små historier for henne. Hele familien inspirerte henne til å drømme, og særlig moren var nok en kilde til at Sigrid ville bli malerinne. Men faren var ikke frisk, og familien fikk dårligere råd. I 1893 døde han. (Da var Sigrid elleve.) Sigrid Undset har skildret tiden frem til faren dør i boken ’Elleve år’. Hun skriver ikke at det er hun som er hovedpersonen, men man kan anta det.

 

Etter farens død fikk familien enda dårligere råd. Sigrid sluttet på skolen som 15-åring (med de beste karakterer) fordi hun ville dra til utlandet og bli malerinne. Men først måtte hun lære seg noe hun kan leve av, hadde moren bestemt, så hun gikk et år på handelsskole og lærte å bli kontordame. Livet som kontordame kjedet henne umåtelig, og til slutt ga hun opp drømmen om å bli malerinne. I stedet begynte hun å skrive. Dessverre nekter forlagsjefen å trykke hennes første roman. Men dette var bare et lite tilbakeslag, Sigrid fortsatte å skrive. Debuten hennes kom i 1907 med boken ’Fru Marta Oulie’. Hun ga ut flere bøker og ble medlem av forfatterforeningen, men det ble aldri det helt store.

 

Så fikk Sigrid Undset stipend og flyttet til Roma der hun møtte maleren Anders Svarstad som hun ble forelsket i. I 1911 kom gjennombruddet hennes med romanen ’Jenny’. Den ble stemplet som usedelig, men Sigrid likte oppstyret. Boken ble en stor suksess. I 1912 giftet Sigrid seg med sin Andres Svarstad. De flyttet hit og dit, men endte opp i Norge. Sigrid fikk tre barn med ham, og i tillegg tok hun seg av de tre fra Anders forrige ekteskap. Men morsrollen kostet henne mye, selv om hun fortsatte forfatterskapet. Rundt 1919 begynte hun tross alt på Kristin Lavransdatter. Men ekteskapet gikk ikke helt bra og Sigrid ble separert fra mannen. Hun flyttet til Lillehammer og døpte huset sitt ’Bjerkebæk’

 

Sigrid Undset konverterte i 1924 til katolisismen. Det var litt av en nyhet, men Sigrid Undset var aldri redd for å gjøre som hun selv ville. Etter hvert ble hun nesten nonne. I 1928 mottok hun Nobelprisen i litteratur, noe som er litt av en bragd. Sammen med medaljen fikk hun 156 000 kroner, noe som var en formue på den tiden. Hun gir bort alt sammen. Hun var hele veien veldig imot rasisme og nazisme og skrev mange artikler mot det. Dette førte til at hun måtte flykte til Amerika da Tyskland okkuperte Norge. Der fortsatte hun kampen. Hun døde 10. juni 1949 av nyrebekkenbetennelse.

 

Kilder:

Samfunnsfagboken: Kosmos

Biografien om Sigrid Undset, av Anne B. Ragde.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

EA
22.11.2009 12:23

Bra!
4
anbefalinger
Dette var en kjempebra oppgave! Kort og enkelt, men samtidig veldig mye informasjon.  Wink ;-\)

1337
05.03.2010 19:59

Bra!
2
anbefalinger
Awesome, TY førr hjelpa!


28.01.2014 18:58

Bra!
1
anbefalinger
100 takk får hjelpa! (#^^#) dette var ein kjempe bra og lerefutl oppgave!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews