Søk i stiler
 

Behandling av hjerteinfarkt


Behandling både prehospitalt og hospitalt av hjerteinfarkt.
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:12.10.2009
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Sykdommer
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Prehospital behandling av hjerteinfarkt:
Den som får brystsmerter uten noen grunn må ringe lege, eller 113 så fort som mulig. Jo raskere en får behandlet et hjerteinfarkt, jo større er sjansen på å minske skaden på hjertet.

Når helsepersonell/ ambulansen kommer tar de først et EKG (noe som måler hjerterytme og slagene), EKG'et blir sendt med mobil til sykehus til videre vurdering, deretter prøver de å holde roen og hindre uro. Ro er utrolig viktig for pasienten, så han/hun ikke bli urolig, da blir hjertet mer belastet om han/hun er urolig.

Når en spesialist har sett på EKG'et, har de som oftest satt veneflon, om de får beskjed om det er et infarkt, blir de å gjøre følgende:
Gi smertestillende, man får først kvalmestillende da man som oftest blir kvalm av morfin.
Nitroglycerin gies, selv om ikke det alltid hjelper på smertene vil det kunne øke blodstrømningen til hjertet. Nitroglycerin kan gies som tablett under tunga eller som spray i munnen, det blir gitt i munnen fordi det er minst hud mellom blodårene så opptaket går fort.
Blodfortynnende medisin (Eks. dispril) vil også bli gitt.
Ambulansearbeiderne kan gi trombolysebehandling om pasienten ikke har noe som motsir dette (alder, sykdom, operasjoner er med på å bestemme om de kan høre med legen om trombolysebehandling). Trombolysebehandling er viktig å få gjort så fort som mulig for å hindre at hjertet får mer skader.

Når pasientbehandling og sikring av pasient (sikre at pasienten ikke blir alvorlig mye dårligere med engang) starter de til sykehuset. Pasienten vil få ved behov både smertestillende og oksygentilførsel. 

Behandling av hjerteinfarkt på sykehuset:
- Behandling med blodfortynnende medisiner, disse løser opp blodproppen
- Er infarktet (proppen) stor, vil de kunne føre inn et kateter gjennom et blodkar i beinet, og opp i blodkarene i hjertet. Slik vil de finne presis hvor problemet ligger og når de har funnet hvor det ligger, blåser de opp kateteret ås det blir å ligne en ballong. Forsnevringen blir da sprengt bort. ( Dette som blir kalt PCI - Percutan Coronar Intervensjon)
* Etter denne ballongutvidelsen kan man forsterke veggen i dette karet vet å sette inn en stent. Denne stenten skal ligge der det trange området var, for å holde området åpen og hindre nye blodpropper i dette området.

Om infarktet er sterkt, med mye skade, vil man i noen tilfeller måtte ta en bypass operasjon. Denne operasjonen går ut på at man bytter det tette blodkaret med et nytt blodkar fra en annen plass i kroppen.

 

Etter sykehusinnleggelsen vil du måtte gå på medisiner som hindrer nye infarkt (Blodfortynnende, betablokkere, eller kolesterol senkende medisiner)

Er pasienten livløs med engang starter man med HRL, samme om det opphører livstegn.


Kommentarer fra brukere


Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews