Søk i stiler
 

Tsar Nikolai 2


Jeg fant ut at det var en del hull i den forrige Tsar Nikolai-teksten (se lenke nederst).
Sjanger:ArtikkelLastet opp:10.09.2009
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Historiske personer
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Tsar Nikolai 2, født 18. mai 1868 i St. Petersburg, død 1918, var den siste tsaren av Russland. Tsaren styrte eneveldig. Han lagde lovene som embetsmennene styrer etter. Tsaren hadde et hemmelig politi med stor makt, og alle som kritiserte tsaren ble fengslet. Han hadde en kone som het Alexandra Fedorovna av Hessen, og fem barn. Han var tsar av Russland siden 1894 til han ble drept i 1918.

 

I 1917 brøt massene i Russland ut i en revolusjon de kalte for marsrevolusjonen. I Petrograd holdt dumaen (nasjonalforsamlingen) til. Demonstranter mente at dumaen måtte få tsar Nikolai 2 myrdet, og utnevne en ny regjering. De fleste i dumaen var personer som støttet tsaren. Noen dager senere viste det seg at soldatene i Petrograd ikke lystret til offiserene lenger, men hørte på hva demonstrantene hadde å si. Da ble det innhentet soldater som kjempet mot tyskerene. Disse tyskerene hadde sett sine egene falle, og når de fikk i order om å skyte sine egene vendte de også mot demonstrantene. Dermed kunne de ikke holde ro og orden i Petrograd, og dermed mente en del av dumaen at tsaren måtte gå av. Tsaren skjønte at slaget var tapt, og ga etter. Dumaene valgte ut en ny regjering og Russland skulle få en ny grunnlov og lage mer demokrati. Etter marsrevolusjonen kunne folk skifte politiske parti og si hva de ville, dette var noe helt nytt for det Russiske folket.

 

En sen kveld i 1918 banket det på døra til tsaren. Det var en mann som sa familien måtte løpe ned i kjelleren, og stille seg opp etter veggen, for det hadde blitt urolig i byen.  Han sa de måtte ta et bilde av dem for å sende det til Moskva, for å berolige folket. Når familien stod stilt opp mot veggen, trakk mannen og vaktene opp sine pistoler og skjøt familien. De ble kastet i noen gamle gruvesjakter hvor ingen fant dem før i 1994 da familien ble funnet. I 1997 ble de begravd. Fremdeles er det noen som mener de aldri fant liket av sønnen til tsaren.[i]


[i] http://www.daria.no/skole/?tekst=3988


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

mwegn
06.12.2009 15:43

Bra!
0
anbefalinger
det var jo datteren de ikke fant da - anastasia.
hvor er kildene dine?

Mx243
14.01.2010 10:32

Bra!
0
anbefalinger
Mwegn: De fant ikke LIKET til sønnen, men du tenker på at anastasia ikke ble drept.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews