Søk i stiler
 

Sogeherming


Desidert den vanskeligste oppgaven jeg noensinne har hatt. Skrive en soga.

Karakter: 5

Sjanger:AnnetLastet opp:10.08.2009
Språkform:NynorskForfatter:Anonym
Tema:Familie
Sjekking
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookPål heitte ein mann. Han var son av Hans, son av Klaus, son av Ottar som jobba på Rimi i Trøgstad. Mor til Pål heitte Nina og jobba også på Rimi, men i Oslo. Denne familien kalla dei for Rimislekta. Pål budde i Ski, ikkje langt fra Rimi. Han vart godt likt av alle, men han fekk aldri noko jobb på Rimi. Det var dei som ikkje mente han var ein del av Rimislekta.

 

Sambuaren til Pål heitte Linda, dotter til Rimi-Hagen, son til Ottar, son til Nils som for denne tida jobba på lagret på Rimi, og som ikkje er i nærleiken av å koma denne soga ved.

 

Linda likte ikkje at Pål ikkje fekk noko jobb på Rimi og derfor hadde dei ikkje noko bra forhold. Han kunne ikkje være ein del av Rimislekta og ho måtte derfor finne seg ein anna mann som jobba der. Kjærleiken var forbode og meir så vi ikkje av ho.

 

Ei gang i tida hadde Klaus funne seg ei kjerring som ikkje jobba på Rimi, og det gjorde far hans uglad. Han sverga på at før hans tid var omme, skulla han ta hevn på Klaus som nå var fryst ut av familien og reist vekk denne vinteren.

 

Syster til Pål heitte Mina og var ei lita pinglete kjerring, men kjeften på ho gjekk i hundre og tjue. Ho ville høyrast intelligent ut, men ting gekk ikkje heilt etter plan fordi ho hadde ei sånn jævlig pipestemme. Som alle andre i slekta, jobba ho også på Rimi, men det er ei anna historie som kjem neste sommer.

 

Pål og Mina hang saman både støtt og stadig, og folk trudde derfor at han vart utrugen mot Linda, som hadde hørt detta hundre ganger. Dei fullførte kvarandres setningar. Og der den eine gjekk, var den andre hakk i hæl. Bare Mina hadde ei jobb, men der vart ho aldri. Dei satt for det meste på lagret på Rimi og drikk blillig saft.

 

Bak Rimi i Ski budde det ein kar som hette Muhammed, son til Ali, son til Saddam Hussain som nå er hengt og dømt for å drepe 148 muslimer. Muhammed har alltid likt Mina, men Pål har vore i vegen. Mina er ikkje interessert, men Muhammed gjer seg ikkje. Mina vart så fint synast han, og det vart han aleine om. Ikkje nokon gang skulle han finna seg ei kjerring som vart bedre en ho.

 

Ei natt hadde Mina den raraste draum, og i den draumen sjår ho ei hest. Svart hest. Han gjekk fra hennar med tunge skritt, og det skulle vore det siste ho sjå at hesten. Dette fortelje ho til Pål og han sa at denne draumen kunne vore om ei mann som vil spørje om hennar hand, men at ho ikkje ville ha han. Dette trudde ho ikkje noko på, og ho ville tolke draumen på sin måte. Meir høyrde vi ikkje om det den vinteren.

 

No er det å fortelja at Mina og Pål satt ein dag og drakk billig saft utanfor lagret til Rimi i Ski, da Muhammad kjem forbi. Så seier Mina til Pål: «Nu kjem han derre Muhammad, bror, og eg veit ikkje meir kva eg ska seie til han fordi han gjer seg ikkje med å legge an på meg. Kva skal eg gjere?» Pål svarar: «Det hadde ikkje vore meg i mot, syster,» svarar Pål «og hjelpe deg fra denna karen som vil ha din hånd.» «Gå nå inn på lageret, så ska eg ordne opp.» Som sagt så gjort. Muhammed kommer sagte bort. «Yo mann! Kva skjer?» Pål reisar seg opp og han kvad denne visa:

 

Ikkje skal du komma her og ta min syster

stor stygg stein er du ikkje

men ho vil ikkje ha deg ved sin side.

Så du skal bare la ho vere

gå hjem til ditt rike og finn deg ei fager møy av ditt eiga slag

eg vil ikkje tvinge deg til kamp

 

Men Muhammed kved tilbake:

 

Ikkje skal du bestemme over meg

for det er en stor stygg stein du er

mitt hjem er her i Norge

og eg ekter den eg elsker.

Men som du seie, eg kan ikkje tvinge

så eg lar henne vær

men eg vil ikkje leve hvis det er ho eg ikkje kan ekte.

 

Mina kjem ut av lagret, men billig saft i handa, og sjår at Muhammad går med tunge skritt. «Min bror, kva var det du gjorde?» «Eg fortelja han bare som det vore.» seie Pål. Alle gjekk kvar til sitt. Muhammed dro heim og ei ny kjerring fant han seg ikkje det året.


Kommentarer fra brukere


Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews