Søk i stiler
 

Forbudt kjærlighet


Artikkel om språk eller litteratur mellom 1350 og 1600. Valgt oppgave: Presentasjon av et Shakespeare-stykke.

Karakter: 5

Sjanger:ArtikkelLastet opp:10.08.2009
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Romeo og Julie
Verktøy:Utskrift
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.«For aldri har det vært en historie av mer sorg, enn denne om Julie og hennes Romeo.» Denne setningen er det siste vi får høre av kjærlighetshistorien som er skrevet av William Shakespeare i 1595, men som også en en slager hos ungdommen i dag. Kjærlighet er fortsatt et hett tema.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Det kan virke som om kjærlighet har vært spennende siden tidenes morgen. Selv i noen av de eldste fortellingene fra gamle tider, har kjærlighet blitt beskrevet som en viktig struktur for menneskene. Kjærlighet er kanskje den sterkeste følelsen ett menneske kan føle.

 

Vi kjenner alle til Shakespeare's tragiske, men romantiske fortelling om Romeo og Julie som forelsker seg, selv om familiene deres er store fiender. Dette fører til mange komplikasjoner og trøbbel for paret.

 

Kjærlighet ved første blikk...

Kvelden er kommet i byen Verona og det er maskeradeball i huset til Julie's familie. Romeo og noen venner klarer å snike seg inn med falske billetter uten å bli oppdaget for at de er fra den andre familien. Den andre familien som er den største fienden til Julie's far. Kranglingen og skyteepisodene har pågått i generasjoner.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Første møte. Akvariumsscene.


Badet i huset er delt i to deler med et akvarium i mellom. På den ene siden står Julie og på den andre siden står Romeo. De ser på hverandre med overraskende blikk, akkurat som om de skal ha møtt sin sjelevenn. Ikke noe kan skille de etter dette. Det er kjærlighet ved første blikk.

 

Men hva holder interessen?

Det er mange forskjellige grunner til at dette stykket er like populært i dag som det var for mange hundre år siden, det kommer bare an på hvordan hver enkelt individ ser på saken.

 

Jeg tror at undommen, og voksne, har interessen for dette stykket fordi det inneholder alle de ingrediensene vi vil at en historie skal ha. Vi kan se det i nesten alle filmer. Den liten bit humor, drama og missforståelser, slossing og lidenskap og til sist: kjærlighet. Kjærlighetshistorier går aldri ut på dato og det er derfor denne er en av våre favoritter i dag.

 

Den berømte balkongscenen.

Etter å ha blitt skillt fra hverandre, klatrer Romeo over muren og frem til balkongen til Julie. Julie går ut for å erklære sin forbudte kjærlighet til Romeo uten at hun vet at han er der. Han overrasker henne og de bestemmer seg for å gifte seg så fort som mulig.

 

Så kanskje dette er hovedgrunnen til at dette stykket er så populært: Sann kjærlighet. Hva vet jeg? Men en av tingene jeg vet er at dette stykket vil fortsette å være populært i tiår fremover.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Bildet er hentet fra første filminnspilling av stykket.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Julie blir overrasket over at Romeo er i nærheten da hun uttrykker sin kjærlighet til han.

 

Hvorfor ikke en typisk «happy ending»?

Kanskje fordi mennesker alltid søker lidenskap? Denne historien gir oss sann kjærlighet. Uansett hva som kommer i veien for dem, er kjærligheten fortsatt like sterk, og ikke en gang døden kan skille dem. Det er nettopp dette som gjør denne historien spesiell, fordi den har ikke en typisk «happy ending». Romeo og Julie er en litt annerledes kjærlighetshistorie. Det er en historie om forbudt kjærlighet, og det er en av grunnene til at folk syntes den er mer spennende.

 

Slutten på alt...

Romeo, og resten av familien, tror nå at Julie er død etter en gift som henne fikk av presten som gjorde at hun så død ut i førtiåtte timer. Hun fikk denne fordi de var i mot at hun skulle tvangsgiftes til en annen mann. Men sannheten er at hun bare sover. Begravelsen finner sted og brevet fra presten til Romeo når ikke frem i tide. Romeo bestemmer seg for å kjøpe gift så han kan dø ved siden av Julie. I det han tar den, våkner Julie og det er for sent. De får bare ett par minutter sammen. Julie vet ikke hva hun skal gjøre, og skyter seg selv i hodet med pistolen til Romeo.

 

Fred på jord.

Selv om det ikke ble en «happy ending», lever historien fortsatt videre. Familiene deres har sluttet fred. Det måtte altså to tapte liv til. Jeg tror at kjærlighet er kilden til alt det gode i verden, men hvis den blir missforstått, skaper den bare sorg. Tving aldri noen til å gjøre noe de ikke vil.

 

«For aldri har det vært en historie av mer sorg, enn denne av Julie og hennes Romeo.»

 

 

Kilder:

http://images.google.no/images?gbv=2&hl=no&q=romeo+and+juliet+1996&btnG=S%C3%B8k+etter+bilder

http://no.wikipedia.org/wiki/Romeo_og_Julie

http://www.youtube.com/watch?v=NeHtXtiWkxg

http://www.youtube.com/watch?v=XLWPg3SCYH4


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

:-)
09.04.2013 12:33

Bra!
7
anbefalinger
Bra, hjalp meg mye!

:D
03.06.2013 01:45

Bra!
5
anbefalinger
TUSENTAKK!

:-(
08.04.2019 11:38

Bra!
1
anbefalinger
Bruh!!!!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.018 sec - 1 pageviews