Søk i stiler
 

Virkning av en emulgatorer


Rapport fra to forsøk med bruk av emulgatorer.
Sjanger:RapportLastet opp:10.06.2009
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Naturfagsrapporter
Verktøy:Utskrift
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


Forsøksdato:

Onsdag den 25. februar 2009.

 

Deltagere:

Første gruppe i delingstimen.

 

Bakgrunnsinformasjon:

Kort sagt er en emulgator en brobygger. Emulgatorer fungerer slik at de binder sammen stoffer seg trekker seg fra hverandre. Hvis vi bruker vann som et eksempel, som er polart vil ikke det kunne blide seg sammen med olje, som er upolart.

 

Vann er polart fordi molekylet hvor hydrogenatomene er plassert har en positiv ladning som overgår den negative ladde delen av molekylet ved oksygenatomene. Den upolare enden til oljen vil ikke ha noen trekkraft mot vannet og stoffene vil støte fra hverandre, slik som en magnet.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Emulgatorene har to forskjellige sider som fungerer på hver sin måte. En emulgator har både en polar og en upolar ende, dette gjør at den kan feste seg med ender av både polart og upolart. En emulgator vil da altså kunne binde sammen vann og olje. Vi skulle gjennomføre to forsøk med bruk av emulgator.

 

Forsøk 1.

Hensikten med forsøket var å bruke en emulgator for å studere hvordan den kan få stoffer som vanligvis ikke blander seg, til å blandes. Dette gjorde vi i en emulsjon.

 

Utstyr:

- To reagensrør

- Et stativ for reagensrør

- Et begerglass

- En rørepinne av glass

- Matolje

- Oppvaskmiddel

- Egg

- Vann

 

Vi fylte to reagensglass litt mer enn halvfulle med vann og tilsatte et par dråper med matolje i hvert av glassene. Deretter fylte vi litt oppvaskmiddel i ett av glassene og ristet begge kraftig.

 

Forsøk 2.

Det vi oppdaget var at oppvaskmiddelet fungerte som emulgator. I det ene reagensrøret holdt oljen seg samlet i vannet, mens i det reagensrøret hvor vi brukte såpe ble oljen finfordelt. Det er dette som skjer i kroppen også ved at galle finfordeler fettet slik at det skal bli lettere å bryte ned fettet mer effektivt.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

I den andre oppgave helte vi cirka to spiseskjeer vann og 0,5 dl matolje i et begerglass. Etter dette rørte vi om i glasset med en rørepinne og som vi antok, delte ikke oljen seg. Vi tok fram et egg og prøvde å sile ut som mye av eggehviten som mulig. Eggeplommen inneholder flere emulgatorer, en er lecitin. Med eggeplommen i blandingen blandet væskene seg til en gulaktig blanding. Emulgatorer fungerer altså som brobyggere.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

jonas
17.11.2010 19:24

Bra!
2
anbefalinger
jeg syns dette er bra skrevet, hjalp meg veldig! jeg satt ganske så fast i et stykke tid, før jeg fant denne oppgavem!

Kari T.
18.07.2014 03:10

Bra!
0
anbefalinger
Emulgator binder vann i maten og gjør at butikkene kan selge vann som mat. Emulgator er også skadelig hormoforstyrrende stoff. Hold dere langt unna all mat som inneholder emulgator.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.010 sec - 1 pageviews