Søk i stiler
 

Religiøse utfordringer på skolen


Artikkel om hvordan noen religiøse barn har det på skolen.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:10.06.2009
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Skolepolitikk
Kulturforskjeller
Verktøy:Utskrift


På begynnelsen av 1970-årene startet innvandringen av muslimer til Norge. Idag finnes det omtrent 13 000 muslimer i norske skoler. Men selv om muslimske barn har klart å tilpasse seg på norske skoler i mer enn 30 år, så finnes det fortsatt utfordringer som det ennå ikke er blitt løst.

 

Mange av muslimske barn har vanskeligheter med å delta på spesifikserte fag på grunn av religiøse og kulturelle lover; som blant annet inneholder  bildeforbudet. Disse lovene hindrer muslimske barn i å følge opp i fag som inneholder lære som er i strid med troen deres. Dette har skapt store konflikter mellom muslimske foreldre og skoler.

 

En av de største utfordringene for muslimene på skolen, er gymtimene. I norske skoler deltar jenter og gutter i felles kroppsøvingsaktiviteter. For en del muslimske foreldre er ikke dette greit. Muslimske barn oppdras nemlig til å begrense kontakten mellom kjønnene, fordi ifølge islam så bør ikke kvinner og menn omgås fritt. For å tydliggjøre kjønnsadskillelsen i islam, så er det regler for bekledningen; blant annet at jenter er oppfordret til å bruke hijab og at man skal vise minst hud som mulig. Dette vanskeliggjør deltakelsen i gymtimene.

 

Ikke bare kroppsøvingen, men også fellesdusjen og skiftingen er et stort problem; for ikke under noen omstendighet skal man vise seg naken for andre eller se andre uten klær, selv om de er av samme kjønn. Noen muslimske foreldre reagerer så sterkt på situasjonen i gymtimene, at barna deres - mest jenter - blir holdt hjemme fra skolen eller sendt hjem til hjemlandet.

 

En annen stor utfordring på skolen er heimkunnskap. Muslimene har kun lov - ifølge koranen - å spise mat som er halal. Mat som er halal er mat som er tillatt for muslimer å spise. Mat som ikke er Halal – som kalles for haram - er mat som muslimer ikke har lov til å spise. Mat som er haram er blant annet svinekjøtt og blodmat, og alt annet kjøtt enn svin må også være slaktet på en spesiell måte; nemlig at dyret skal blø ihjel uten bedøvelse og at trosbekjennelsen må nevnes før slaktingen begynner.  I muslimske land er det normalt, men i Norge er det ikke like lett å få tak i mat som er halal. Dyr i Norge blir blant annet bedøvet før det blir slaktet på grunn av en lov i dyrevernet . Uten bedøvelse ville det ha vært dyremishandling, ettersom dyr vil lide mens det blør ihjel.

 

Og selv i kunst- og håndverk (KUH) oppstår det også utfordringer. En aktuell problemstilling i KUH er muslimenes bildeforbud;  det er ikke lov til å avbilde noe som helst form for levende og det er strengt forbudt til å avbilde Gud. Isteden å avbilde noe som er levende, bruker muslimene heller kalligrafi , vakker skjønnskrift,  og ornamenter, gjentatte vakre mønstre, som dekorasjon eller pynt, noe som muslimer bruker i blant annet til å dekorere moskèer. Men fordi nokså en stor del av KUH består av å avbilde noe eller om å lære hvordan man skal avbilde, så får muslimene problemer med å delta i faget, ofrdi de mener at det er i strid med deres tro.

 

For å løse opp vanskelighetene og få muslimske barn til å følge opp i fag på skolen, prøver nå lærerne og muslimske foreldre ulike måter å samarbeide på. De prøver blant annet å lære hverandre om kulturen deres, om hva målet på de ulike fagene er, og føre dialoger - en samtale der de  kan få dele sine synspunkter og  forstå hverandre bedre.

 

Alt for å oppnå det samme målet: å finne en felles løsning til de ulike utfordringene.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

AnnaElise
25.09.2009 12:28

Bra!
4
anbefalinger
Fy faen for en dårilg oppgave.
ikke det at du skriver dårlig, men du har mange tusen faktafeil.
nesten ingen muslimer er så strenge som du vil ha det til!
det du sier er swom og si at alle i norge som er kristen er Jehovas vitne.
hallo, jeg hadde personelig gitt deg 3- på denne oppgaven på grunn av alt for mange selvsagte faktafeil.

lol
16.02.2010 16:54

Bra!
1
anbefalinger
Fyyy så dårligt! Det med gym, mat og helse og kunst og håndverk er bare tull! Verste jeg har lest EVER

anonym
25.09.2009 12:44

Bra!
0
anbefalinger
helt enig med AnnaElise!!!!!!!!
fy så dårlig

Din Hass
27.10.2017 13:11

Bra!
0
anbefalinger
Jeg liker ikke teksten din AnnaElise

Din Hassan
27.10.2017 13:13

Bra!
0
anbefalinger
Jeg liker kjøtt


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews