Søk i stiler
 

"Ærens mark" av Arnulf Øverland


Kort litteraturskjema av teksten "Ærens mark", en novelle skrevet av Arnulf Øverland.
Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:07.06.2009
Språkform:BokmålForfatter:AnonymVerktøy:Utskrift   Del på Facebook


Tittel: Ærens Mark

Forfatter: Arnulf Øverland

Litterær periode: Krigslitteratur

Sjanger: Novelle

Sjangerkjennetegn: Kort handling og få personer.

 

Sentrale personer: Hovedpersonen er trolig en norsk soldat, som har meldt seg frivillig til å kjempe for Tyskland i 1. Verdenskrig. Han er kritisk til de overordnede i samfunnet, og er en delvis følsom person.

 

Miljøskildring: Det skjer Frankrike, mesteparten skyttergravene. Det er forferdelige vilkår, og soldatene var sultne, skitne, tørste og frustrerte, men de kunne ikke gå opp av skyttergravene uten å bli skutt.

 

Handlingsreferat: Den norske frivillige soldaten som venter i skyttergravene klarer å komme seg opp av graven og møtte på en fiende, en fransk, ung mann. De ble kjent. Egentlig skulle de drept hverandre, men de hatet ikke hverandre. De kunne ikke tvinge seg selv til å hate hverandre. De kunne ikke se ansiktet til hverandre, for det var så mørkt. Senere møttes de en mot en i et slagsmål. De visste ikke hva de skulle gjøre, men hovedpersonen drepte den franske mannen. Novellen begynner med hoverpersonen som lang tid etter drømmer om at hendene hans er fulle av blod, og han sto opp om natten og vasket seg.

 

Tema: Tar opp krigens meningløshet. Kritiserer de overordnede i samfunnet, og mener at de ikke tenker på følelser. Arnulf Øverland var anti-nazist, og det tror jeg var grunnen til at den tyske/norske soldaten drepte fransken til slutt.

 

Fakta om forfatteren: Arnulf Øverland (født 27. april 1889, død 25. mars 1968) var en norsk forfatter, lyriker og riksmålsmann. Han ble født i Kristiansund, men vokste opp i fattige kår i Bergen.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


04.06.2010 17:40

Bra!
52
anbefalinger
Ærens mark var i WW1, ikke WW2! det var skyttergrav krigen så det var de franske mot de tyske. Nazizmen oppstå ikke før om 10 år til. Øverland kritiserer krigens meningsløshet og om det vennskapet som blir skapt mellom soldater, selv fiender. Det med at de ikke hatet hverandre er at all propegandaen som landenes ledere skaper får de til å hate motsiden, men her philosiferer hovedpersonen over at man hater fiendens idealer, ikke fienden selv. Sist og ikke minst, de kunne bevege seg fra skyttergravene, men ingen side av krigen ville gi opp.


04.04.2011 13:43

Bra!
16
anbefalinger
Hva betyr Ærens Mark i denne teksten?


06.12.2018 10:22

Bra!
0
anbefalinger
Hva tror du Øverland vil si med Ærens mark? Hvorfor heter novellen Ærrens mark?


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.010 sec - 1 pageviews