Søk i stiler
 

"Hobbiten" av J. R. R. Tolkien


Dette er kun handlingsreferatet og kort personkarakteristikk av hovedpersonen Bilbo.

Karakter: 5- (VG3 studiespesialiserende)

Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:22.05.2009
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Hobbiten
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Handlingsreferat

Hobbiten starter med at vi møter Bilbo Lommelun som en dag plutselig får besøk av trollmannen Gandalf, som tilbyr han å være med på et eventyr. Han sier verken ja eller nei, men samme kveld får han på nytt besøk. Denne gangen er det tretten dverger som kommer inn til Bilbo. De begynner å synge og fortelle historier om sine problemer og bragder. Senere på kvelden kommer Gandalf tilbake og Bilbo får vite at dette er følget som han skal på eventyr med, og at de skal til ensomhetsfjellet for å ta tilbake fjellet fra den onde dragen Smaug. Bilbo blir med på ferden og får kallenavnet tyven ettersom det er det han har fått i oppgave å gjøre, å stjele skatten fra Smaug.

 

Ute på ferden innser Bilbo at det kanskje hadde vært best for han å holde seg hjemme, for han vet ikke om han har motet eller evnene til å gjøre det som blir krevd av han.

 

Følget går videre og møter mange farer. Det første som skjer er at de møter tre store bergtroll. Alle blir tatt til fange, men Gandalf redder de med å forvirre trollene. Etter denne hendelsen går de videre østover mot ensomhetsfjellet. De blir tatt til fange av tusser (orker.) Men mens de flykter går Bilbo seg bort. Da møter han Gollum og tar fra han en magisk ring, som gjør at hvis man setter den på fingeren blir man usynlig. Gollum lar han ikke dra frivillig, men Bilbo unnslipper nok en gang.

 

Ringen får Bilbo stor nytte av senere da dvergene blir tatt til fange av Alver som tror de har onde hensikter. Bilbo bruker ringen og med dens kraft og litt flaks klarer han å få alle dvergene ut av fangenskapet og ut i det fri. Derfra drar de til fjellet og til den onde Smaug.

 

Etter flere dager på leting etter den hemmelige inngangen finner de den og Bilbo går inn. Der finner han Smaug liggende på en haug med sverd, rustninger og skjold. Smaug våkner med en gang Bilbo kommer inn, han spør han ut og Bilbo tar med noen gullmynter til Dvergene for å vise frem. Smaug blir rasende og drar ned til en by like ved.

 

Der dreper han mange før han blir truffet av en pil i hjertet og dør. Etter Smaugs død kommer en hær av menn, alver og dverger til Smaug sin gamle bolig. Alle vil ha en bit av skatten. Men overraskende nok blir de angrepet av en hær av tusser og varger (onde ulvelignende skapninger). Under kampen dør flere av dvergene som var med Bilbo fra Hobbitun, men de vinner slaget.

 

Etter kampen reiser Bilbo hjemover med masse gull og andre verdisaker. Men da han kommer hjem, finner han huset sitt fult av folk som kjøper hans kjæreste eiendeler. De tok han som død og auksjonerte bort eiendelene hans, så han bruker store deler av skatten på å kjøpe tilbake sakene sine før boken ender.

 

Personkarakteristikk av Bilbo Lommelun

Bilbo er en hobbit, altså av en rase mennesker som er kortvokste og fredelige. Bilbo er et prakteksempel i starten av boken, aldri gjort noe galt. Men så gjør han noe som er helt uhørt blant hobbiter, han drar på eventyr.

 

Han er også en fyr som ikke helt tror på sine ferdigheter, i alle fall ikke de ferdighetene som en tyv trenger. Men likevel tar han seg i å gjøre ting bedre enn han selv trodde var mulig. Han var i starten av boken en person som unngikk for all del noe farlig, men i slutten av boken sloss han side om side med alver og mennesker mot orker og varger.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

LOLKONGEN
03.02.2015 17:18

Bra!
24
anbefalinger
Bra sammendrag av Hobbiten  Very Happy :-D

Niugger
10.04.2019 19:19

Bra!
15
anbefalinger
Trash

Stian T
26.03.2014 09:37

Bra!
13
anbefalinger
Fantastisk! Fikk 6'er etter inspirasjon av denne.


26.04.2013 13:37

Bra!
9
anbefalinger

Robin
06.02.2017 10:09

Bra!
9
anbefalinger
Det er jo mange feil på detaljene her

Yolo McSwaggins
30.01.2014 18:58

Bra!
7
anbefalinger
Veldig bra sammendrag, kommer mye til hjelp med noen oppgaver jeg har om Hobbiten.

heisann
14.01.2015 19:05

Bra!
7
anbefalinger
tolkiens bøker geek har du lagt ut en artikkel om hobbiten eller tolkien?

suckmyass
12.02.2016 08:59

Bra!
7
anbefalinger
takk


22.01.2020 09:50

Bra!
1
anbefalinger

ខ្ញុំចូ- 043;ចិត្តរប&#- 6070;យការណ៍ស&- #6016;ម្មភាពន- េះប៉ុន្ត- ;ែហេតុអ្ɜ- 4;ីបានជាអ<- 98;នកបន្តហ- 098;គូហ្គលប&#- 6016;ប្រែនិង&- #6040;ើលអ្វីដ- ែលវាបានន- ;ិយាយ?


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.014 sec - 1 pageviews