Søk i stiler
 

Offentliggjøring på nettet, positivt eller negativt?


En artikkel om offentliggjøring av forskjellige ting på nettet.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:18.05.2009
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Internett
Jus
Verktøy:UtskriftNå i dette århundret er det mange unge som blir offentliggjort via bilder eller filmer på nettet. Hvis en først og fremst skal ligge ut bilder eller filmer av noen på nettet, må det bli godtatt av personen/personene som er på bildet. Dette er noe som dem fleste mennesker ikke bryr seg om, og bare ligger ut alle bilder eller filmer dem vil på nettet, uten godkjenning frå personen. Men er det egentlig lovlig å ligge ut bilder eller filmer av andre mennesker på nettet og hvilke konsekvenser kan det ha, dette er noe alle bør tenke over før en offentliggjør noe på nettet.

 

Når en søker jobb:

Jeg har lest en plass at når en søker jobb, blir en ``googlet`` på nettet. Dette er fordi arbeidsgiveren din vil vite så mye som mulig om deg selv og bakgrunnen din. Hvis arbeidsgiveren din hadde gransket etter navnet ditt på nettet og det kom fram mange bilder når en drakk, tror jeg ikke det hadde våre så positivt.

 

En bør heller ikke være venn med arbeidsgiveren din på internettsider, for da vil han/hun mest sannsynlig gå innpå profilen din og se seg litt omkring. Arbeidsgiveren din ville nok også se på bildene dine, derfor er det nok ikke så lurt å ha bilder eller videoopptak fra en fest, hvor en går og sjangler med en ølflaske eller to i handen sin. Hvis arbeidsgiveren din er en god venn eller bekjent, er det selvfølgelig helt greit å være venn med han/hun på forskjellige internettsider.

 

Facebook:

Facebook er en av verdens største nettsider med mange millioner brukere. Mange unge og voksne bruker facebook for å holde kontakt med hverandre og til vanlig hverdagsbruk. Mange unge ligger ut bilder av seg selv, i håp om å få mange kommentarer og oppmerksomhet fra andre.

 

Noen er mer opptatt av å ligge ut bilder av andre mennesker. Kanskje en gutt i klassen falt i en dam på skolen og ble veldig våt, idet dem andre medelevene stod rundt han og lo. Dagen etterpå vet dem fleste på skolen om denne hendingen, på grunn av at noen tok bilde av dette og la det ut på facebook. Denne gutten kunne faktisk ha anmeldt utgiveren av bildet, siden det ikke er lov til å offentliggjøre bilder eller filmer, uten å få godkjenning.

 

Noen mennesker ligger ut personlige opplysninger om selv, som f. eks mobilnummer, hjemsted eller e-postadressen sin. Dette er ikke noe lurt å gjøre i det hele tatt, for da kan hvem som helst kontakte deg eller oppsøke deg.

 

På nyhetene for noen måneder siden ble sagt at det var opprettet noen grupper på facebook, det var ikke noen vanlige grupper, men noen hategrupper mot politikeren Siv Jensen. Det var ikke bare en gruppe, men nærmere ti grupper, det var forskjellige navn på gruppene, men noen av dem het: ``Vi som HATER Siv Jensen``, og ``Vi som kunne betalt penger for å se Siv Jensen bli drept``. Det ble også sagt i nyhetene at medlemmene av disse gruppene kunne bli anmeldt. Det er jeg helt enig i. Likevel om en ikke liker noen, så trenger en ikke gjøre noe så stort ut av det. Så noen bruker altså facebook for å ligge ut drapstrusler.

 

Videoopptak på nettet:

Noen ligger ut videoopptak på nettet, det kan være alt fra interesser som skihopping, sykling, gitarspilling eller synging. Det er selvfølgelig ikke så lurt å ligge ut noe som helst på nettet, men videoopptak kan faktisk ha noen positive sider.

 

På en side kan det være positivt viss en gutt spiller gitar, og han er faktisk veldig god til det og han har talent. Idet han spiller gitar filmer han seg selv og ligger filmen ut på YouTube. Gutten får mye skryt av gitarspillingen sin, via denne filmen. Så en dag går en mann tilfeldigvis inn på YouTube og ser denne filmen, og blir skikkelig imponert av spilletalentet til gutten. Denne mannen viser seg å være sjef for et musikkforlag og tilbyr derfor denne gutten til å prøvespille i musikkstudioet hans. Viss han var så god som på denne filmen kan han kanskje få platekontrakt.

 

For å nevne et annet døme er det noen gutter som bur på en liten bygd, som har som hobby å ``street-sykle``. Dem filmer hverandre idet dem viser hverandre sykkeltiks. Disse filmene blir så lagt ut på f. eks facebook, hvor hvem som helst kan se og kommentere disse filmene. Det blir kommentert mye positivt og selvfølelig litt drittslenging fra misunnelige folk. En kan altså vise talentet sitt gjennom internett.

 

Blogg på nettet:

Dem siste årene har mange unge laget seg blogg. Blogg er det at en får sin egen nettside, hvor en kan skrive om absolutt alt en vil og ligge ut filmer eller bilder. En bør ikke nevne alt mulig i bloggen, vertfall ikke personlig informasjon.

 

Jeg har lest på internett om en jente som heter Regine, som har fått diagnosen kreft. Da hun fikk vite dette, starten hun en blogg, hvor hun skrev om følelsene hun hadde daglig og hvordan det var å leve med denne sykdommen. Etter noen måneder kom hun på topplisten for mest besøkte blogg.

 

Noen lesere av bloggen hennes opprettet en konto, hvor en kunne gi penger til Regine, slik at hun kunne få penger til den behandlingen hun behøvde. Det ble også lagt en veldedighetskonsert, hvor det ble samlet inn penger til Regine. Alt dette hadde ikke skjedd viss Regine ikke hadde laget en blogg, hvor folk fikk vite om henne.

 

Hun ville nok ikke hatt dem pengene som i dag har blitt samlet inn, og derfor ikke fått den behandlingen hun behøvde. Hun hadde kanskje ikke levd i dag, hvis hun ikke hadde hatt bloggen sin.

 

Som du kanskje har forstått etter å ha lest dette, kan offentliggjøring på nettet, føre til enten noe positivt eller noe negativt. Det kan på en måte faktisk ødelegge liv eller redde liv.

 

Det jeg har prøvd å fortelle i denne artikkelen er at viss en skal ligge ut bilder eller film av noen på nettet, så må en få godkjenning. Viss en får svaret nei og likevel ligger bildet/filmen ut på nettet, vet en aldri. Kanskje en sitter på politistasjonen noen dager etterpå, på grunn av at en har blitt anmeldt for offentliggjøring på nettet, uten godkjenning.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

hamayoon
23.05.2010 23:49

Bra!
1
anbefalinger
jeg som prøver å lære norsk , er veldig fornøyd med denne teksten .takk

bolle
14.01.2010 14:25

Bra!
0
anbefalinger
nei, jeg tror ikke det ?

racistbastard
09.03.2011 09:08

Bra!
0
anbefalinger
innvandrer!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.019 sec - 1 pageviews