Søk i stiler
 

Supermann


Menn tjener mer enn kvinner. Er det rettferdig?

Skrevet på nynorsktentamen.

Sjanger:ArtikkelLastet opp:11.05.2009
Språkform:NynorskForfatter:Anonym
Tema:Likestilling
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookI mange tilfeller tene mannen meir ein kvinna. Dette meine mange er kvinnediskriminering, og brote på lovane. Dette synast eg er for dårleg, vi levar i verdas rikaste land og vi klarar ikkje å ha likestilling. Kvinner og menn burde ha heilt like lønn, i forhold til korleis jobb dei ulike har.

 

Kvifor skulle ikkje kvinna tene like mykje? Leve vi enda på 1800-tallet då kvinna va underkastet av mannfolka? Nei, vi gjør ikkje det. Er det at kvinna ikkje bli tatt seriøst, fordi ho blir sedd på som et saftig biffstykje på ein fin resturang? Eller at ho kan jo ikkje jobbe, ho skal jo bare sjå fin ut? Dei fleste toppledar stillingane i landet er teke av menn. Vis du går å ser på skattelistene over dei rikaste i Noreg, finnar du som venta ut at dei regjerast av menn. Eg trur eg så 3-4 kvinner på ei lista på 100. Menn har i gjennomsnitt lengre utdanning ein kvinner, ergo betre lønn.

 

Menn har jo alltid vore dominant, du ser jo alle intelligente menneska gjennom historia har jo vore menn. F. eks Albert Einstein, Aristoteles, Newton, Charles Darwin osv. Alle disse har vore med på å endre verda, men er det ikkje ei kvinne som har gjort noko? Kommer ikkje på nokon i slengen, men det er sikkert fordi dei mennene på den tida sletta alle kvinner frå historia. Fordi mennene skulle vera best, dei hadde makta. Når vi har samfunnsfag i skula høyre vi aldrig om kvinnenes krigføringar eller deira forsking som endra synspunkt på ting. Einaste om at heksene som blei brent på bålet.

 

Kvinner og menn er gjennomsnittleg like smarte, og er ganske lik oppi hovudet. Det er jo hjernen til kvinna vi treng i framtida, fordi dei har jo så mykje kreativitet.

 

Kvinna er jo blitt betre behandla dei siste årane, det skal vi ikkje si. I Noreg er idrettspresidenten kvinna, mange stortingsleiare er kvinner og  men dette er jo ikkje nok. Likevel surkar kvinnene over kor undertrykt dei er og har det heilt forferdeleg. Dei har det veldig bra i forhold til for nokre år sida.

 

Ein påstand seie at ” jenter prioriterer sjølve mann og barn, og vel derfor deltidsstillingar i tradisjonelle lavtlønnsyrke. Derfor fortener gutar høgare lønn.” Dette er jo bære tull, fordi dei som valde dette skulle jo få like mykje lønn som dei som hadde 100% stillingar. Å passe på barn er jo ein veldig viktig jobb, fordi dei gjør sånn at den neste generasjonen kan vokse fram i eit trygt miljø. Mange fleire menn veljar og ta pappaperm så dama kan jobbe.

 

For kvar krone ein norsk mann tener, tene bare ei norsk kvinne 80 øre. Dette er jo ganske mykje i lengda. En mann tene 100 tusen, da tene ei kvinne bare 80 tusen. Det er mykje pengar! Kva kan vi gjere for å få likestilling? Kvinner over heile verda kjemper for dette. det er ikkje bare i Noreg det skjer, men i alle krikar og krokar i verda.

 

Men ein ting må seies at menn er jo naturlege leiare, man ser jo bare i dyreverda. Der er det hannen leiar over flokken. Hannen er alltid den med finaste fjær eller pels. Mannen er dominant i dyreriket, kvifor ikkje i vår verda?

 

Kvinna må jo sjå seg slådd av menn heile tida f. eks verdsrekordholdar i sprint, Usain Bolt er mann, verdens lengste skihopp er av ein mann, første på månen var mann, best i fotball er menn. Menn er eigentlig overlegne i det meste. Men dette er jo ikkje noko grunn til forskjellige lønnsnivå.

 

Dei fleste jentene veljar og gå almen eller helse og sosial. Dei veljar ikkje praktiske jobbar, dei veljar dei fleste gutane. Det finns ikkje mange kvinnelige snikkere, rørleggarar eller elektrikar. Disse jobbane er jo grunn til at Noreg har hus og byar.

 

Mange kvinner jobbar som sjukepleier, eller legar. Disse yrkene er veldig underbetalt. Disse skulle få mye meir betalt. Dei holdar Noreg virusfritt, og passar på oss når vi blir gamle og sjuke.

 

Konklusjonen er at norske kvinner burde tene meir i ein mannsdominert verden, men tenk forandringa det har vore på 50 år. Snart leve sikkert menn og kvinner i harmoni :)


Kommentarer fra brukere


Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.010 sec - 1 pageviews