Søk i stiler
 

Ungdommen før og nå


En argumenterende tekst om alt vi ungdommer får slengt i mot oss.

Skrevet i 10. klasse.

Sjanger:ArtikkelLastet opp:05.05.2009
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Alt var så mye bedre før
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookFor ca. 2450 år siden sa Sokrates hva han virkelig mente om ungdommen da til dags. ”Ungdommen nå for tiden foretrekker luksus. De har dårlige manerer, fornekter autoritet, har ingen respekt for eldre mennesker og prater når de egentlig burde arbeide. De unge reiser seg ikke opp lenger når eldre folk kommer inn i værelset. De motsier foreldrene sine, skryter i selskaper, sluker søtsaker når de sitter ved bordet, legger beina over hverandre og tyranniserer sine lærere.” Allerede da ble ungdommer sett på som uhøflige. Denne påstanden har fulgt oss ungdommer i alle år, men er vi virkelig så uhøflige som  Sokrates og de voksne påstår? I denne artikkelen skal jeg vise at ungdommen ikke er stort verre enn voksne.

 

Ja, jeg er enig i at vi ungdommer foretrekker luksus, men det er jo ikke så rart. Vi er oppvokst med det, og vet rett og slett ikke om noe annet. Vi har det fra de voksne. I hverdagen får vi alltid høre at vi må være flinke og følge med på skolen for at vi skal få en ordentlig utdanning. For uten utdanning får man ingen jobb, og ingen jobb betyr ingen penger. Og jo mer penger desto bedre. Inntrykket utad, det er viktig det! Det er ingen som skal vite hvor mye eller hvor lite du har i lønn, og har naboen kjøpt nye gardiner, en ny flott Mercedes, eller kanskje en ny flatskjerm med full HD, så må jo resten av nabolaget ha det samme, eller gjerne bedre. Så der ser vi jo hvor vi ungdommer har det i fra, dette er vi oppvokst med!

 

Jeg syntes også en del ungdommer har dårlige manerer. Men det kommer jo fra hvordan oppdragelse hver enkelt har fått hjemme, og hvordan samfunnet har blitt og påvirker oss. På skolen lærer vi at vi skal stå for det vi mener, og vi har lært helt fra barneskolen at vi skal tørre å si ifra. Tør man ikke å si og jobbe for det man mener, kommer man ingen vei i det samfunnet vi lever i den dag i dag. En annen ting som har mye å si er at ungdommen/barn er alt for mye hjemme alene, og får ikke den oppdragelsen, støtten og veiledningen som de trenger hver dag, fordi foreldrene jobber, jobber og jobber til langt på kveld. Da blir vi automatisk mer selvstendige og vant til å måtte ta avgjørelser selv. Og derfor blir vi sett på som vanskelige, fordi vi har laget oss en egen mening om diverse ting vi har måtte ta stilling til selv, nettopp fordi foreldrene ikke har vært der. Da blir vi sett på som at vi har mangel på respekt for autoritet.

 

Vi blir oppfordret av media, det offentlige og av foreldrene våre om å tørre å si vår mening og når vi føler vi blir urettferdig behandlet. Da blir det jo til at vi protesterer og motsier foreldrene våre. Hvis f. eks vi forteller eller forklarer noe hjemme, avbryter også foreldre hvis de er uenige, og da blir det jo til at vi også får denne uvanen.

 

Med tiden har det vel blitt en del slappere med forskjellige etiketter, f. eks det at vi unge skal gi de eldre plassene våre på bussen. Men dette er slettes ikke så lett bestandig, for det er en del eldre som blir fornærmet over å bli sett på som så gamle og slitne at de ikke klarer å stå. Og da blir vi igjen sett på som frekke og uoppdragne.

 

Det er ikke bare ungdommer som har tendensen til å prate når vi egentlig skal arbeide. Dette kan gjelde voksne også. Men hvis det er i skole sammenheng dette er stilt mot, så er det nok en del prating. Noe av grunnen til dette er at vi har for få lærere. Vi får ikke den veiledningen eller hjelpen vi trenger og da blir vi stående fast. Hvis vi ikke skjønner det vi jobber med og i tillegg ikke får den hjelpen vi trenger blir vi jo frustrerte og rastløse. Da er det ikke så rart at det blir en del prating. Dette kan jeg vise til på 10.trinn på Sandbekken ungdomsskole, her har vi ikke nok lærere og vi elevene får ikke alltid den hjelpen vi trenger på grunn av dette.

 

Sokrates er kjent som en klok filosof med sterke meninger. Det var mange som ikke var enige i det han sa eller det han jobbet for, men han gav seg ikke for det. Han jobbet hardt for det han mente, og det gjorde han helt til han gikk i graven. Så hans eget utsagn går i mot han selv! For som sagt hadde han bestandig sterke meninger, helt fra han selv var ungdom.  Så enten var han lik ungdommen, i hans øyne frekke og uoppdragne, eller så var ungdommen lik han og resten av de voksne.

 

En annen ting er at Sokrates tar all ungdom under samme kam. Vi er alle forskjellige, med forskjellige meninger og måter å si dem på.

 

Vi har jo alle fått høre fra våre foreldre ” Slik gjorde ikke jeg når jeg var ung”, men i følge det Sokrates sa, har ungdommen, helt siden ca. 399 år f.kr, oppført seg slik. Altså har foreldrene selv vært i denne fasen. Vi alle foretrekker luksus, både ungdom og voksne. En del ungdommer har dårlige manerer, men ikke sett alt ansvaret på oss. Vi har jo fått det av noen, og vi blir påvirket av forskjellige ting som møter oss i hverdagen. Så vi som er ungdommer nå til dags er ikke så mye verre enn de voksne selv var når de selv var ungdommer. Og ikke alt skal settes på spissen, det er mye som ligger bak.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

10-klassing
09.09.2014 15:38

Bra!
41
anbefalinger
Tusen Takk

Gutt på 15
01.03.2013 18:22

Bra!
31
anbefalinger
Jeg leste ikke hele artikkelen.

10 Klasse
12.09.2012 19:44

Bra!
12
anbefalinger
Tusen takk for din hjelp!  Very Happy :-D

10 klassing
11.03.2012 12:29

Bra!
10
anbefalinger
Hvordan klarer du å skrive så bra ?? ahhh så heldig

9 klassing
18.11.2013 17:19

Bra!
9
anbefalinger
fysøren dette var bra! takk for hjelpa  Smile :-\)

Ulrikke
11.09.2010 11:57

Bra!
8
anbefalinger
Sokrates sa jo dette for å provosere - han sa ikke hva han "virkelig mente".

:)
15.05.2012 22:16

Bra!
7
anbefalinger
Utrolig bra tekst! Men skulle jeg trekke på noe, måtte det være at du ikke er så objektiv og ser saken bare en side. Men eller utrolig bra og inspirerende!!

Gutt 10-klasse
15.11.2012 18:42

Bra!
7
anbefalinger
Takk for hjelp til debatt artikkel om dagens ungdom !
Veldig bra skrivi  Smile :-\)

Berit
18.04.2013 15:01

Bra!
7
anbefalinger
Hvor fant du sitatet som du bygger på her?  Smile :-\)

9. klassing
24.09.2013 16:16

Bra!
7
anbefalinger
Fyfaen! takk

10-klassing
18.10.2013 23:05

Bra!
7
anbefalinger
hadde aldri klart og skrive om forskjellene fra da tidens ungdom og nåtidens uten denne!!!!

Ingvild
02.03.2011 16:13

Bra!
6
anbefalinger
Bra artikkel!! Helt enig, jeg er 14 år og har i jobb om å finne ut noe om dette og sånt!!

10.klassing
16.09.2015 12:45

Bra!
6
anbefalinger
Når man skriver en debattartikkel så skal det vær skjult forfatter det vil si at man ikke skal bruke ¨jeg¨ for da blir det en personlig tekst noe det ikke skal være

Hedde87
10.04.2017 22:14

Bra!
3
anbefalinger
Hva med hippie generasjonen? (69`erene? ) De gjorde ivertfall opprør mot foreldre. Noe fakta som jeg vet er at for gamle besteforeldre født før krigen så var det en skam å gå med hullete klær og skitne klær. da var du fattig. Den gang hullete dongri bukser fra Levis ble mote og selfølgelig kostet betydlig mye mer en vanlige bukser så ble jo selfølgelig foreldrene galne. Å hørre på fæl roce musikk fra Black Sabbath og Deep Purple ville sende deg til der de "skjærer tenner"

Anonym
09.02.2017 19:17

Bra!
2
anbefalinger
Hjalp meg veldig når jeg skulle skrive et leserinlegg mot akkurat det sitatet

en som trengte hjelp
15.02.2017 16:43

Bra!
2
anbefalinger
du skriver jo ingenting om ungdomsspråket før og nå og ingen bryr seg om sokrates for faen

fra Trodnheim
29.09.2015 15:57

Bra!
1
anbefalinger
Jeg er 10.klassing på blussuvoll (fra 10F). Vi hadde en oppgave om AKKURAT dette temaet! veldig bra skrevet, og tusen takk for hjelpa

Franz August
28.11.2016 13:49

Bra!
1
anbefalinger
Tøft


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.014 sec - 1 pageviews