Søk i stiler
 

Karakterer i ungdomsskolen


Fordeler og ulemper med karakterer i skolen.
Sjanger:Resonnerende
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Karakterer
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookMange barn og unge synes i dag at karakterene blir et stort press på dem selv. Mange klarer rett og slett ikke å få brukbare karakterer. Karakterer er som du sikkert vet, til for å vurdere en persons egenskaper innenfor et bestemt fagområde. Skoleelever får i dag karakterer fra og med 8. klasse. Eller fra og med de begynner på ungdomsskolen hvis du heller vil kalle det for dette. I begynnelsen er dette en ny og mer seriøs måte for skole. Barna er jo vant med at ikke alt skal tas så veldig alvorlig. Hvis de gjør noe feil, er det greit, og det får ikke videre konsekvenser. Men slik er det ikke mer når du går ut av barneskolen, og begynner på ungdomsskolen. Da blir du vurdert gjennom alt det du gjør og sier, og det blir samlet til en karakter. Før fikk du karakterer allerede midt i barneskolen. Ved en slik alder innser de fleste barn ikke alvoret med karakterer. Dette er nok en av de mange grunnene til at karakterene ble utsatt til ungdomsskolen, slik som det er i dag.

 

Det er jo slik at barn har meget forskjellige egenskaper. De fleste kan gjøre det bra hvis de bare vil, men ofte gjør de ikke sitt beste allikevel. Dette er en meget ufordelaktig holdning til det å få karakterer, for de har jo mye å si for videre utdanning. Andre barn og unge prøver veldig, veldig hardt å gjøre det bra, men de har ikke talent nok til å få en toppkarakter. Å ikke få en bra karakter kan føles meget ille for de som prøver, mens for de som ikke tar det alvorlig, er det det samme.

 

Mange mener også at karakterer deler personene i ”vinnere” og ”tapere”. ”Vinnerne” er de som får gode karakterer, og ”taperne” er de som ikke oppnår gode karaterer. I en klasse er det alltid en gruppe på noen personer som oppnår en høy karakter ved så og si alle prøver, prosjekter og andre ting som blir vurdert med karakter. Videre er det hoveddelen av klassen som ligger omtrent ”midt på treet”. Denne gruppen omfatter ofte mange personer. Ved de aller fleste anledninger dreier det seg om godt over halve klassen. Gruppen inneholder som regel de forskjellige gruppene av personer: de som vil, men ikke klarer og de som kan, men ikke øver tilstrekkelig for å oppnå en bedre karakter. Men man må være oppmerksom på at flere i denne gruppen klarer seg bra. Men dessverre, har alle klasser noen av dem som ikke gjør noen verdens ting for å hindre en bunnkarakter. Man kan dermed si at hvis men ikke kjenner personene bedre enn hvilke karakterer de får, kan man beskrive personene som ”vinnere” og ”tapere” bare ut i fra hvilken karakter de vanligvis oppnår. Det er etter min mening galt å gjøre dette, og det mener nok alle andre også hvis dere bare tenker grundig over saken.

 

Ved fullført, og for de aller fleste, bestått eksamen etter 10. klasse begynner alvoret for fullt. Først da innser noen at det kanskje ikke hadde vært så dumt å jobbe for en bedre karakter. Det har jo jeg slik at så å si alle skal videreføre utdanningen sin gjennom videregående skole. Det er ikke mange jobber i dag som krever så lite utdanning. Man må da søke for å bli tatt ut, og da får karakterene stor betydning. For de fleste vil man greit komme inn der du vil, men for noen, som har dårlige karakterer, kan det bli vanskelig å finne en skole. Det blir ofte da snakk om lengre bussreiser daglig for å komme seg til skolen.

 

Spørsmålet er da selvfølgelig om man burde fjerne karakterene på ungdomsskolen. De fleste vil nok mene at man selv må ta ansvar på ungdomsskolen, og dermed kunne få karakterer. Dette er nok det mest gunstige alternativet for de fleste elevene, som klarer seg bra nok til å komme inn på den videregående skolen de ønsker. Som jeg har nevnt tidligere skaper ofte karakterene forskjeller på elevene. De som klarer seg bra, synes det er greit at disse forskjellene oppstår, mens de som ikke er anlagt til å få en bra karakter, synes dette er dumt. Det er nok sistnevnte som er blant dem som gjerne skulle ha sett at karaktersetting av elever forsvant fra ungdomsskolen.

 

Noen mener at det er en bedre mulighet å bare ha karakterer i 10. klasse. Men hvis men hvis elevene vil oppnå et best mulig resultat, vil 3 år med karakterer på ungdomsskolen gjøre det lettere å utvikle karakterene til å bli så gode som mulig når 10. klasse endelig kommer. I denne artikkelen skal jeg ikke gå videre inn på min mening om denne saken, men som en grei opplysning, så er jeg helt klart for karakterer. Som jeg har nevnt tidligere, vil de aller, aller fleste komme inn på akkurat den videregående skolen de ønsker. Og det er jo nettopp det å komme inn der du ønsker, som får betydning for resten av livet. Når du først har kommet inn, har karakterene fra ungdomsskolen ikke lenger noen betydning. Jeg vil ikke ta opp karakterer videre utover i utdanningen, for der er det jo ikke tvil om at karakterer er nødvendig.

 

Men alt i alt. Det er helt klart delte meninger om karakterer på skolen. Spesielt på ungdomsskolen som har vært hovedsak i denne artikkelen. Forskjellige elever vil alltid ha forskjellig pågangsmot, egenskaper, vilje og ikke minst egen innsats i kampen om gode karakterer. Dette gjør jo selvfølgelig at det blir store forskjeller på elevene. For mange elever blir mye ødelagt fordi de enten ikke klarer, eller jobber tilstrekkelig for å få en god karakter. Karakterene vil jo få litt å si for videre utdanning. Som sagt: dette er en sak som er vanskelig å finne den beste løsningen, så jeg vil til slutt la det være igjen til dere å finne deres mening om denne saken, og jeg håper denne artikkellen har gitt dere noe å gruble over.

Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Nils
28.04.2004 19:25

Bra!
33
anbefalinger
Jeg mener at man skal få karakterer på ungdomsskolen, men at man skal få velge hvilke prøver man får karakter på. For at alle skulle få vite litt hvor man står i forhold til de andre elevene, burde det være en regel at alle må få minimum to karakterer i hvert fag, og heller få en liten tilbakemelding på de andre prøvene som for eksempel "Bra!" eller "Øv mer".

Rakel
25.10.2005 22:10

Bra!
25
anbefalinger
Dette var en irriterende artikkel. Fordeler og ulemper? Dette var jo bare en masse drøfting uten å komme noen som helst vei!

:)
10.11.2010 19:05

Bra!
17
anbefalinger
Jeg får 6-er i matte !  Very Happy :-D


27.11.2008 17:10

Bra!
14
anbefalinger
Er 5 minus en bra karakter?  Very Happy :-D

Annonymt
04.06.2014 22:36

Bra!
14
anbefalinger
Jeg prøver så hardt jeg kan, men får bare rundt om 4. Når vi for eksempel skal skrive en historie på norsk tentamen. Jeg har øvd og sitter helt til jeg føler meg ferdig. Når vi da får den tilbake så får jeg like bra som folk som bare prøver litt. Og når da læreren sier at de går så går de med en gang uten å egentlig være ferdige. Og i k og h så spør jeg alltid, hva kan jeg gjøre for å bli bedre. Og gjør alle tipsene jeg får. Vi får tilbake arbeidet og jeg får 4, når de sa at det var
ingenting jeg kunne gjøre. Fikk heller ingen kommentar. Mens alle de andre får 5-6 med kommentar på hva de kan gjøre bedre. Og dette er urettferdig, jeg gir opp allerede i 8.klasse! Fordi det er så urettferdig. Hater lærerene meg?

tonje
27.04.2006 21:11

Bra!
11
anbefalinger
ja, dette var en KJEMPE bra en detta då!

sondre
16.05.2006 16:30

Bra!
8
anbefalinger
ja dette er jo ingen løsning ...
jeg er selv en av disse "vinnerne" som får gode karakterer hele tida.
hver dag ser jeg at noen sliter med det jeg har lett for.
jeg jukser til og med under prøver for å hjelpe vennene mine
er det greit eller?

Jonatan
19.04.2016 09:25

Bra!
7
anbefalinger
Hei Simon jeg går på samme skole som deg!!

mee:D
10.01.2007 16:04

Bra!
6
anbefalinger
hmf... var jo litt bra denna dah??;P

Chatrine
23.04.2008 18:28

Bra!
5
anbefalinger
Jeg syntes at dette med karakterer er kjempe viktig ! Selv om jeg ikke får 6\'ere eller bare får 2\'ere og 1\'ere , så klarer jeg meg bra. jeg syntes også at man skal få mere tid å fokusrere på de prøvene man har og ikke gjøre masse annet tull, som og sitte på Facebook hele dagen. for da er det jo ikke rart t folk dårlige karakterer..

sitter på skolen
23.10.2009 08:58

Bra!
5
anbefalinger
for noe tull.. karakterer er bare skuffende

stian
16.05.2006 16:31

Bra!
4
anbefalinger
ja og nei det er greit at du hjelper men alikavell....

Anonym
15.05.2012 16:34

Bra!
4
anbefalinger
kan dere ikke bedre enn å kopiere andres tekster, dere kommer ikke langt i livet med det!

anonym
08.04.2011 18:16

Bra!
3
anbefalinger
takk Smile :-\)

loool
23.09.2011 10:30

Bra!
3
anbefalinger
taaaaapere


03.05.2012 20:38

Bra!
3
anbefalinger
uansett ,så kammer man ingen vei ved og diskutere enten så liker man karakterer eller ikke ,det er jo ikke noe mer en det ,og til de som skriver at de får 5 ere 0g 6 ere kan slutte dere blir ikke noe bedre av og skrive at dere få gode karaktere .men helt ærlig synes jeg karakterer burde være noe man kan velge mellom og for eks få karakterer i noe du er flink til da og de andre fagene kan bare ha sånne komentarer.

hrfdhr5scw
17.05.2012 17:50

Bra!
3
anbefalinger
!!! Sad :-\(!!!

truls
10.03.2015 13:48

Bra!
3
anbefalinger
i hælvette så dåli


25.09.2015 10:30

Bra!
3
anbefalinger
uten karakterer kan de ikke vurdere oss


24.10.2016 11:32

Bra!
3
anbefalinger
noa kommer og tar deg!


23.02.2011 13:03

Bra!
2
anbefalinger
jeg skrev denne av i en skole stil ^^


23.02.2011 13:04

Bra!
2
anbefalinger
ok , ....

unknown
19.04.2016 09:30

Bra!
2
anbefalinger
jeg har sittet her siden 2008og sett på kommentar feltet.

dick nic
27.04.2016 09:07

Bra!
2
anbefalinger
det er ikke alltid like lett og få dårlig karakter jeg har ingen problemer med dette men jeg kjenner folk som har det og det kan være veldig utfordrene

mimelim
24.10.2016 11:34

Bra!
2
anbefalinger
Noa kommer og tar dere med visklæret til mc'

unknown
19.04.2016 09:26

Bra!
1
anbefalinger
dere kan ikke kødde i komentar feltet det er ikke lov

Munsex
20.04.2016 10:11

Bra!
1
anbefalinger
Hell to the naw!!!


19.05.2018 16:05

Bra!
1
anbefalinger
I fjor, når jeg gikk på 8.trinn , på engelsk tentamen på våren 2017 skrev jeg en five paragraph essay hvor der innledningen presenterte ikke om alle tre hoveddelene og avslutningen oppsummerte ikke om alle tre hoveddelene. Da, fikk jeg en 4-er på karakterkortet mitt på Engelsk, skriftlig. Nå går jeg i 9.trinn, på engelsk tentamen på våren 2018 skrev jeg en five paragraph essay hvor innledningen har presentert om alle tre hoveddelene og avslutningen har oppsummert om alle tre hoveddelene. Hva tror du/dere at jeg får på karakterkortet mitt på Engelsk, skriftlig denne termin.

ylva elling
05.03.2019 21:37

Bra!
1
anbefalinger
Engelsklæreren min ga meg en 3-er i engelsk muntlig bare fordi hun forvekslet meg med en som syns engelsk muntlig var vansklig. takk for den

Lhvlvjgckhcfxh
12.09.2019 10:43

Bra!
1
anbefalinger
Hvilken karakter fikk du på dette?

Blømbløm
24.10.2016 11:39

Bra!
0
anbefalinger
Mlimmlim din lille luretass

Shekuass4me
25.10.2016 11:17

Bra!
0
anbefalinger
Vil noen ha MILFias

Julie
25.10.2016 11:19

Bra!
0
anbefalinger
Hva heter han på snap? Jeg er sulten!

Mc Tasty
25.10.2016 11:20

Bra!
0
anbefalinger
Hva heter du på snap?

Julie
25.10.2016 11:24

Bra!
0
anbefalinger
Heter Julie98

Tasty
25.10.2016 11:25

Bra!
0
anbefalinger
Heter du Julie Nordgård?

Julie
25.10.2016 11:27

Bra!
0
anbefalinger
Vil ikke ha deg

Seski
25.10.2016 14:10

Bra!
0
anbefalinger
Ka i hælvettaaaa?


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.025 sec - 1 pageviews