Søk i stiler
 

"Twilight" av Stephenie Meyer


Til jul skrev jeg mitt første særemne, da hadde jeg nettopp begynt å lese bøkene i Twilight-sagaen. Twilight er en bokserie som er skrevet av den amerikanske forfatteren Stephenie Meyer.

Karakter: 5

Sjanger:SæremneLastet opp:26.02.2009
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Twilight
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Det er i alt skrevet fire bøker fra serien; Twilight, New Moon, Eclipse og Breaking Dawn. Bare de to første bøkene er kommet ut på Norsk og er oversatt til “Evighetens kyss” (Twilight) og “Under en ny måne” (New Moon). Eclipse kommer ut på norsk 9.April 2009. Bøkene har solgt rundt 17 millioner eksemplarer verden over. Den første boken har det nettopp blitt laget en film av og de to neste bøkene blir spilt inn til neste år.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Bøkene

 

TWILIGHT/EVIGHETENS KYSS

Twilight er en spennende historie om kjærlighet mellom em vampyr og et menneske. Vi møter Isabella Swan, eller Bella som hun liker å kalle seg, en annerledes jente, med et stort tallent ved å tiltrekke seg uhell. Da moren til Bella gifter seg på nytt, bestemmer hun seg for å flytte til faren sin, som bor i dem lille regnfylte byen Forks, i Washington.

 

Hun begynner på sitt andre skoleår på High School, og forventer ikke at noe skulle forandre seg, men det gjorde det da hun møtte dem mystiske Edward Cullen, en vakker gutt som ikke er lik noen annen gutt hun har møtt før. Men det hun ikke ver er at Edward har en mørk hemmelighet, som kun familien hans vet om. Han er nemmelig er vampyr og har ikke forandret seg noe særlig siden 1918, ,men Edward og resten av familien Cullen er ikke som andre vampyrer, de missliker sterkt hva slags mønstre de er, og har funnet en måte de kan leve uten menneskeblod, og heller leve på dyreblod. Så de kaller seg selv for "vegitarianere". Men til tross for forskjellene forelsker Edward og Bella seg i hverandre, vel vitende om hvor farlig der er.

 

Edward prøver så godt han kan med å advare Bella og gi henne sjangsen til å trekke seg tilbake, men uansett hvor mye han prøver endrer hun ikke mening og til slutt finner hun ut sannheten om Edward. Begge innser at de ikke kan leve uten hverandre. Vi følger dem imens forholdet utvikler seg, og alle problemene som medføres av deres kompliserte forhold.

 

Det skjer en drastisk forandring, når en gruppe med andre vampyrer kommer til den lille byen Forks, og Bella med sitt talent med å tiltrekke seg uhell, vekker oppmerksomheten til den ene vampyren, James. Han er som vampyrer skal være, de drikker menneskeblod, og han vil ikke gi seg før han har drept Bella.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

NEW MOON/UNDER EN NY MÅNE

New Moon er bok nr to i twilight-serien. I den første boken ser vi hvor hardt Edward prøver å skille seg fra Bella, til hennes eget beste, men misslykkes stadig. I begynnelsen av bok to er det Bellas bursdag og det hele starter som en vilken som helst dag i den lille byen Forks, men ting forandrer seg senere da Edward tar med seg Bella hjem, der de andre vampyrene har gjort i stand et lite bursdagsselskap for Bellas 18 års dag. Når Bella greier å skjære seg på gavepapiret, går alt fort, Jasper det nyeste medlemmet av familien, mister kontrollen over seg selv og Edward er igjen nødt til å redde Bella fra nok en blodtørstig vampyr. Det ene fører til den andre og til slutt sitter Bella igjen med ett stort kutt på armen.

 

Den lille hendelsen skal tydeligvis forandre alt for Bella og Edward. Edward som hittil ikke har greid å skille seg fra Bella, etter alle forsøkene på å skremme henne og advare henne mot hvor farlig har virkelig er, eller å samle nok krefter til å gjøre det selv, tar en ny vending.

 

Edward og familien reiser vekk, og han lover Bella at alt skal bli som om han ikke eksisterte, men innerst inne er han nok klar over at det aldri vil gå. Så gjennom mesteparten av boka må vi lide oss igjennom månedene uten Edward sammen med Bella. Bella er helt knust, men en dag får faren Charlie nok, og truer med å sende henne hjem til moren Renée, men dette vil ikke Bella. Dette vekker henne opp fra den stille dvalen full av smerte og sorg over tapet av Edward, og hun skjønner at selv om han er borte må hun på en eller annen måte leve videre.

 

Før Edward dro lovte Bella han at hun ikke skulle gjøre noe dumt eller idiotisk, men en kveld ute med venninnen Jessica, bryter hun dette ene løftet hun lovte han. Bella finner ut at når hun gjør dette, bryter løftet, hører hun stemmen til Edward like klart som om han skulle stått rett ved siden av henne og kjeftet og advare henne. Bella bestemmer seg for å teste dette mer ut, og senere begynner hun å henge med vennen Jacob Black, og de gjør en rekke ting, som å kjøre motorsykkel. Men det Jacob ikke vet er at grunnen i Bellas nye interesse for «ekstrem sport» er for at hun vil høre Edwards vakre stemme igjen.

 

Iløpet av boka lærer Bella en ny og stor hemmelighet, bestevennen Jacob er en varulv, vampyrenes eneste fiende, ifølge de gamle historiene Jacob fortalte Bella før hun oppdaget hemmeligheten om Edward og vampyr familien. Og igjen har hun blitt dratt opp i enda ett komplisert forhold, og setter livet på spill flere ganger.

 

Gamle fiender kommet tilbake for å hevne seg, Bella må gjennomgå måneder alene og såret uten Edward og for en gangs skyld er det Bella som må ut for å redde det hun elsker mest.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

ECLIPSE/FORMØRKELSEN

Eclipse er da den tredje boken i twilight-serien. I denne boken kan vi trøste oss med at Edward ikke reiser vekk, men andre ting prøver å skille dem denne gangen.

 

Eclipse fortsetter der New Moon slapp, og Bella og Edward diskuterer stadig om hva som skjedde i Italia i den andre boka, om Bella skal bli en vampyr eller dø som er hennes eneste valg ifølge Volturienes dom, etter hva som skjedde i Italia, og Edward gjør som vanlig alt han kan for å forhindre denne skjebnen for Bella, han mener at hun skal leve ett vanlig liv og bli gammel, og når hun dør vil han være like etter så fort han kan. Men de fleste vet at det ikke kan ende sånn, ikke etter hva som skjedde i Italia, men Edward står på sitt og nekter å gi opp.

 

Inni mellom all diskusjonen om å bli vampyr, Bellas husarrest, og Charlie som stadig prøver å bli kvitt Edward, er det noe annet som skjer. Det er nemmelig veldig vanskelig å være sammen med en vampyr og samtidig ha en bestevenn som er varulv, spesielt når de hater hverandre over alt på jord. Og på toppen av det hele så har ikke unge Jacob gitt opp håpet om at Bella en dag vil elske han på den samme måten han elsker henne.

 

Så Bella er igjen satt inn i vanskelige situasjoner, men denne gangen i kjærlighetslivet. Og ikke nok med dette, så lusker fortsatt en annen og farlig fiende av dem alle rundt, og samler en stor hær av nyskapte vampyrer for å utslette Bella. Victoria er fortsatt fri, og besatt av å hevne døden over hennes makker James, som viste seg å være mer enn bare en vandringsvenn. Og hun gir seg ikke før hun er kvitt Bella, det Edward elsker mest av alt, slik at han skal føle det samme som hun føler.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

BREAKING DAWN

I den siste boken i serien Twilight. Edward og Bella er midt oppi bryllups forberedelser, og Jacob, varulv vennen til Bella, er helt knust over at det er Edward Bella ikke kan leve uten og ikke han.

 

Jacob overrasker Bella med å dukke opp på festen etter bryllupet, og det ender ikke slik Bella skulle ønske, da Bella og Jacob havner i en situasjon, om hvordan hun kan ha en helt vanlig bryllupsreise akkurat som et hvilket som helst nygift par. Til tross for hvordan diskusjonen ender, reiser Bella og Edward på sin bryllupsreise, ikke klar over hva som kommer til å skje.

 

Edward har lovet Bella en ting i gjengjeld for at hun gikk med på å gifte seg med han, med det de ikke tenker på er hva som kunne skje etter på. Ting forandrer seg, Bella begynner å få rare mareritt om natten, spiser mye, sover lenge og er som en tikkende hormonbombe. Og ril slutt finner de ut at hun er gravid, til alles overraskelse vil hun beholde barnet, selv om det kan drepe henne, og Rosalie har lovet å støtte Bella, noe som også overrasker alle de andre.

 

Imens alt dette foregår møter vi igjen Jacob, og vi må se ting fra hans perspektiv, som som er helt annerledes enn Bellas perspektiv på ting. Han har kommet tilbake og sjekker opp hvordan det går med Bella. Og bestemmer seg for å bli med vampyrgjengen, når hans egen flokk bestemmer seg for at de må ødelegge det som vokser inne i Bella. Leah og Seth bestemmer seg også for å skille lag med Sam sin flokk og følge Jacob heller.

 

Når Bella endelig føder babyen Renesmée på en litt annerledes måte, er Edward nødt til å gjøre henne til en vampyr, ellers vil hun dø etter alt blodtapet og skadene som kom av de uvanlige fødselen. Jacob er fast bestemt på å ødelegge monstre som har gjort dette mot Bella, men i det øyeblikket han ser Renesmée, forandrer alt seg.

 

Når det endelig er som det skal dukker det opp enda mer drama for Cullen familien og Jacobs flokk, og igjen må de møte en gjeng farlige vampyrer for å beskytte den lille Renesmée. Men denne gangen møter de ikke hvilke som helst vampyrer, de møter Volturiene, det nærmeste man kan komme en kongefamilie i vampyrverdenen, de kommer ikke for å lytte, men kun for å fjerne det de ser på som en trussel.

 

Det har lenge vært spekulasjoner om det skal komme en femte bok i Twilight-serien, og denne gangen er det fra første boka fra Edwards perspektiv. Stephenie Meyer har lagt ut de 12 første kapittlene på hjemmesiden sin, så fans kan lese dem.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Stephenie Meyer

Stephenie (Morgan) Meyer er født 24.desember 1973. Hun har skrevet den populære bok-serien Twilight og i tillegg har hun skrevet The host. Nå bor hun i Arizona, USA. Hun er gift med Christian Meyer og de har tre sønner sammen: Gabe, Seth og Eli. Hun sier at hennes idè om Twilight kom fra ut av en drøm.

 

Filmen

Etter den store suksessen med bøkene ble det bestemt at det skulle lages en film av dem. Og den 21.11.08 var det premiere i USA, men i Norge blir det ikke premiere før den 9. Januar 2009, ville fans har fikk førpremiere på filmen mange steder i landet 12 og 14. Desember.

 

Filmen har spilt inn over 1215 millioner kroner bare i USA så langt. Filmen hadde bare et budsjett på over 260 millioner kroner.

 

Filmen er regisert av Catherine Hardwicke, som ikke kommer til å regissere de neste filmene for at hun vil være loljal med novellen og få den bra isteden for å holde tidsfristen. Derfor ble hun byttet ut med regissøren Chris Weitz som blant annet har regisert «American Pie», «About a boy» og «The Golden Compass».

 

Personlig tror jeg ikke Chris er den rette til å regissere New moon. Jeg synes han ødela «det gylne kompasset» for filmen var ikke like god som boken.

 

Skuespillerne

<bilde>

Logg inn for å se bildet
<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Jeg valgte å skrive om Twilight som særemne for at det er utrolig gode bøker + filmen, og jeg som er en Harry Potter fan synes at Twilight slår Harry Potter lett.

 

Twilight er noe som man blir opphengt i, bøkene er vanskelig å legge fra seg, så for mange er det ikke vanskelig å lese ferdig bøkene på en dag.

 

Bøkene er ikke tynne, men er på omtrent 500 sider.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Linn
31.08.2009 09:04

Bra!
10
anbefalinger
Slår Harry Potter? Er du gal? Twilight kan ikke sammenlignes med HP en gang.

Eirik Sunde
24.09.2010 10:21

Bra!
8
anbefalinger
Dette særemnet er absolutt tull. Læreren din må være idiot som ga deg en 5'er! Dette er kun et sammendrag av hver bok, altså hva det handler om. Problemstilling..? Finnes det her? Som flere har nevnt - FIN BOKOMTALE, men det er ikke et særemne..

Jalla
14.12.2010 13:30

Bra!
5
anbefalinger
Du som hadde den lange kommentaren.. Så skal jeg pirke litt på deg. Det finnes ikke et ord som heter "brae" -bare bra.

Trym G
15.02.2011 19:56

Bra!
5
anbefalinger
Du kan ikke for alvor mene at dette topper Harry Potter? Twilight er møl i sammenligning... Im just saying. Ellers, bra skrevet, til tross for en del skrivefeil.

Sarah
11.10.2009 14:19

Bra!
4
anbefalinger
harry potter er sååå mye bedre ann twilight da.! twilight er bra ja, men ho forfatteren kriver ikke så bra som j.k rowling og harry potter er rett og slett bare bedre : )


11.05.2009 21:57

Bra!
3
anbefalinger
Må bare si..DRIIIT BRA SKREVET!
jeg har lest twilight(Evighetens kyss) første boka og nå leser jeg bok nr. 2 "Under en ny måne" sååå spennende å lese!

ELSKER TWILIGHT

belle
21.03.2011 17:21

Bra!
3
anbefalinger
Må si jeg ble irritert når du kalte det et særemne, absolutt ikke et særemne!

Maren
10.03.2013 15:32

Bra!
2
anbefalinger
Du driter deg toltat ut kjære. Jeg har valgt Twilight til særemne og du mangler ALT du trenger i en oppgave som det.
Du skriver en bra anmeldelse, men rent faglig er dette stryk. Syntes dette burde slettes for å oppgi feil informasjon.

Camilla
27.04.2009 17:20

Bra!
1
anbefalinger
Dette var kjempe bra skrevet!  Smile :-\) Jeg skriver en bokanmeldelse om breaking dawn og nå fikk jeg noen nye gode ide'er til handlingsreferatet mitt  Wink ;-\)

Jeg elsker bøkene!  Very Happy :-D

Maria
09.06.2009 17:22

Bra!
1
anbefalinger
Flott bokomtale!
Jeg er også twilight og Harry Potter fan, men er uenig med deg om hvem som er best.
Twilight er ikke i nærheten av Harry Potter engang!
De er helt greie bøker, men ingenting fantastisk.

Bra skrevet iallefall. Synes du fikk med alt som burde vært der  Smile :-\)

Cath89
20.10.2009 12:22

Bra!
1
anbefalinger
Hvilken problemstilling satt du til Twilight i særemnet? jeg har neettop tatt det og vil gjerne ha hjelp til å finne den rette problemstillingen..

Snurreproppene93
03.12.2009 10:28

Bra!
1
anbefalinger
Vi vil bare minne deg om de utallige skrivefeil du har. Dette er veldig alvorlig, og med SLIKE feil begynner vi å lure; Hvilken klasse går du i?

Thea
29.12.2009 00:49

Bra!
1
anbefalinger
Mye skrivefeil her, ikke så bra. Men selve innholdet var bra og spennende  Wink ;-\) Jeg begynte å lese, og måtte bare lese videre, det var så spennende ;D

Helena
11.01.2010 13:11

Bra!
1
anbefalinger
Jeg synes det var veldig bra skrevet. Jeg har også valgt twilight-sagaen som særemne  Wink ;-\)
ELSKER TWILIGHT!  Smile :-\)

Sarah! :)
01.04.2010 20:28

Bra!
1
anbefalinger
God se på Taylor Lautner!!!  Surprised :-o er han ikke hot? Hallo, jeg likte bokanmeldelsen din veldig godt  Smile :-\) du er kjempe flink med ord  Smile :-\) det er jeg også da, men men  Smile :-\) haha, Likte den seriøst din bokanmeldelse men det var noen få skrivefeil jeg ikke likte så veldig godt  Confused :-\? men ellers var den jo ganske bra daaa eller hva? Jeg vet det jeg har en tends til å skrive masse unødvendig dritt!! Jeg er også Harry Potter faan!  Smile :-\)

Lisa
20.05.2010 09:58

Bra!
1
anbefalinger
jeg likte bokanmeldsen di svært godt, den hjalp meg litt videre med prosjekte mitt.
Om stephenie Meyer  Very Happy :-D

viccy
22.12.2013 18:59

Bra!
1
anbefalinger
bar!! jeg er også STOR fan! men Edward slår jacob og hele pakka er han ikke syyyyyykt sexy??

Katrine
22.01.2014 15:07

Bra!
1
anbefalinger
Twilight kan ikke engang sammenlignes med Harry Potter!!! Harry Potter slår Twilight lett! Surprised :-o Men synes ikke dette kan sies å være en særoppgave, da du kun har skrevet handlingsreferat av bøkene, og littegranne om forfatter og filmen..

Gunnar Åsberg
14.05.2019 13:31

Bra!
1
anbefalinger
Eg er ikke fornøgd med teksten. Er dette tull eller? jeg har to unger som vil sjå denne filmen men førstv må dei lese om det, eg e liksom verdens beste pappa. Men ja husk gå på skulen takk for meg

Mari Åsberg
14.05.2019 13:31

Bra!
1
anbefalinger
Ikke hør på hanm folkens han er berre dum

rumpe
14.05.2019 13:33

Bra!
1
anbefalinger
uenig med alle kommentarer! bæsj på leggene dokkas

Anonym
25.05.2009 19:53

Bra!
0
anbefalinger
Først og fremst! Velkommen etter som Twilight fan! Jeg tipper vel at du kanskje ble fan av den etter at filmen kom ut? Uansett tilbake til oppgaven din. Merket meg en-to skrivefeil, og diverse store-bokstaver feil. Noe som gjør meg litt irritert, spesielt siden jeg er utrolig dedikert fan av Twilight. Til slutt så tror jeg at jeg også ville ha gitt deg karakteren 5, kanskje 5-, er ikke sikker. Bildene av bokomslagene til bøkene var veldig brae, mens av skuespilleren og av forfatteren selv så synes jeg at de var mer tja.. uklare, kunne godt bare droppet teksten på bildene og ha teksten under bildene istede.Og igjen! Handlingsreferatene var virkelig gode, selv ville jeg ha skrevet en spoiler advarsel for leseren, for å ikke ødelegge gleden av å lese bøkene selv. Den viktigste feilen som jeg synes ble gjort her er jo at serien referes til som "Twilight" galt! Det er "Twilight-Saga"'en som er riktig, mens når vi tenker på Twilight, så tenker vi enten serien eller selve boka. Men jeg ville nok ha sagt Twilight Saga'en.

Silje
12.12.2009 18:47

Bra!
0
anbefalinger
Jeg er også Twilight og Harry Potter fan. Jeg syns begge er UTROLIG bra, og klarer ikke å bestemme meg hvem jeg synes er best. Men selv synes jeg J.K Rowling er ganske så mye bedre til å skrive. Bra skrevet uansett, jeg holder på å skrive om New Moon, så dette passer bra : )

Anne
14.12.2009 23:18

Bra!
0
anbefalinger
Jeg ELSKER Twilight !

Ine
02.06.2010 21:16

Bra!
0
anbefalinger
skjønner at du fikk bra! den var virkelig super!  Very Happy :-D

Marice
14.01.2016 11:18

Bra!
0
anbefalinger
det er bra handlingsreferat av bøkene men dette kan ikke kalles særemne. om du brukte dette til særemne og fikk 5 må læreren ta seg sammen. ikke frekt ment, men et særemne handler egentlig kun om en problemstilling, og at du skal svare på problemstillingen gjennom oppgaven, og det har du ikke her i det hele tatt. burde egentlig fjernes, ettersom det blir feil info.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.021 sec - 1 pageviews