Søk i stiler
 

Sølv


Fakta om det metalliske grunnstoffet sølv.
Sjanger:FaktaoppgaveLastet opp:13.02.2009
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Naturfag
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


Sølv er et metallisk grunnstoff, som har den kjemiske betegnelsen Ag for Argentum som betyr sølv på latin. Smeltepunktet for sølv er 960,5 °C. Sølv forekommer i ren form, naturlig som korn, tråder, og klumper. Sølv finnes blant annet naturlig i kjemiske forbindelser med svovel, arsen, antimon, eller klor, og i flere malmer og mineraler som sølvglans. Sølv er et edelt metall fordi det holder seg skinnende blankt over lang tid. Sølv har plasseringen 47 i det periodiske system.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Sølv har vært bearbeidet og brukt av menneskene siden omkring 5000 år f. Kr, og var et av de første metallene menneske kjente til. Sølv har faktisk til tider vært like verdifullt som gull. Vi forbinder metallet sølv med smykker, sølvtøy og andre pyntegjenstander. Rent sølv er svært mykt, og 1 cm3 kan trekkes til en 1600 meter lang tråd! Både sølv og gull er for myke til at de kan brukes i ren form av smykker, derfor blandes de med hverandre eller med andre metaller, oftest kobber. Når sølv er stemplet med 830S betyr det at sølvinnholdet er 830 promille (tusendeler).

 

Sølv kan være nyttig også, fordi metallet er bakteriedrepende benyttes det i økende grad i medisinske preparater. Sølv leder elektrisitet veldig godt, og har den høyeste elektriske og termiske (varme) ledningsevnen av alle metaller. Verdensproduksjonen av sølv er ca. 7600 tonn i året. Sølvet har også høy gjenvinningsgrad. Det største produsentlandet er Mexico, selv om sølvet i hovedsak stammer fra gruver i Lavrion, cirka 50 km sør for Athen. I Norge er det blitt utvunnet sølv siden 1632 på Kongsberg. Her opptrer sølvet i flere former, men mest kjent er trådsølvet.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Sølvtråder.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

mimmi
03.03.2009 08:58

Bra!
3
anbefalinger
SYKT BRA! det hjalp meg mye!  Very Happy :-D

HEDDA
14.12.2009 13:13

Bra!
3
anbefalinger
DRITBRA

hallo
07.03.2017 09:03

Bra!
1
anbefalinger
er dette sant

Alina
23.04.2019 22:01

Bra!
0
anbefalinger
Dette kan hjelpe men håper dette er sant


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews