Søk i stiler
 

Hudkrem


Naturfagsrapport fra VG1 hvor vi lagde hudkrem.
Sjanger:RapportLastet opp:08.02.2009
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Naturfagsrapporter
Verktøy:Utskrift
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


Hensikt:

Vi skal lage en emulsjon. En vannfase og en fettfase skal blandes sammen.

 

Utstyr:

Glasstav
Vekt
Vannbad 70o
Termometer
Dramsglass
Spatel
2 Begerglass 250 ml

 

Reagenser:

Vannfase:
Trietanolamin
Glyserol
Benzosyre

 

Oljefase:
Flytende parafin
Parafinvoks
Oktadekanol
Stearinsyre


Aromaolje med sitronduft

 

Figur:

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Sikkerhet:
Vi må være forsiktige og bruke vernebriller fordi vi holder på med stoffer som er skadelige, i tillegg til at vi holer på med varmt vann som kan sprute.

 

Fremgangsmåte:
Det første vi gjorde var å hente stoffene, som var ferdig målt opp og lagt i beger eller glass. Deretter tok vi vannfasene trietanolamin, glyserol og benzosyre i et begerglass, og oljefasene flytende parafin, parafinvoks, oktadekanol og stearinsyre i det andre begerglasset. Vi rørte ut begge to, sant det var mulig, med en glasstav og satte de deretter opp i vannbadet med et termometer oppi begerglasset med oljefase så vi skulle kunne se når temperaturen var blitt ca. 70 grader. Vi rørte underveis, så det ikke skulle bli noen klumper i de to fasene. Da de hadde nådd 70 grader tok vi de ut av vannbadet, deretter helte vi forsiktig oljefasen over i vannfasen mens vi rørte. Vi tilsatte sitronduften og rørte til kremen vår hadde fått romtemperatur og var i krem-konsistens. Vi fordelte så kremen i to glass, og satte lokk på de.

 

Observasjoner/Resultat:
Hudkremen vi fikk var i fast konsistens, og den var hvit. Den var litt ”seigere” enn vanlig hudkrem i tillegg til at den var fetere. Når vi varmet opp oljefasen og vannfasen kunne vi se at begge løsningene var ganske klare, men da de ble blandet sammen og avkjølt ble blandingen til en helt hvit og homogen blanding.

 

Grunnen til at oljefasen og vannfasen blir en homogen blanding er at vi har tilsatt en emulgator. Olje og vann er to væsker som ikke kan blande seg med hverandre, men blir det tilsatt en emulgator i disse væskene når de er samlet så kan de blande seg, dette gjør den ved at væsken det er minst av vil fordele seg som dråper i den andre væsken. Dette kan bare skje hvis emulgatoren du har opp i inneholder en del som er polar og en del som er upolar. Oktadekanol, glyserol og trietanolamin er hovedemulgatorer, dvs. de er stoffer som er både polare og upolare. Den polare delen vil da trekke seg mot vannmolekylene mens den upolare delen vil trekke seg mot oljemolekylene.

 

Konklusjon:

Oljefasen og vannfasen har emulgert og blitt en homogen blanding. Dette har skjedd ved at vi tilsatte emulgatorer som bandt oljefasen og vannfasen sammen ved å bruke emulgatorens polare og upolare sider.

 

Feilkilder:

Ingen feilkilder denne gangen.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


19.05.2010 09:01

Bra!
19
anbefalinger
Hvorfor tilsettes det benzosyre?

hvor lenge tror du denne kremen vil holde seg?

Andreas
04.11.2009 18:23

Bra!
8
anbefalinger
Det er alltid feilkilder i et forsøk.

Guro
29.04.2010 19:58

Bra!
6
anbefalinger
Hvorfor tilsettes det benzosyre?

Bettina
26.01.2010 22:23

Bra!
4
anbefalinger
Nei, det er nok fettfase. Har du ikke lest på det? Olje er jo faktisk fett.  Smile :-\)

Jens
24.01.2010 16:04

Bra!
3
anbefalinger
Du skriver i innledningen at en vannfase og en fettfase skal blandes med hverandre. Du mener vel en vannfase og en OLJEfase  Smile :-\)

Dag
15.02.2020 17:52

Bra!
0
anbefalinger
Hei
Er det viktig i hvilken rekkefølge olje og vann blandes?
Har en blanding som skiller seg


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.016 sec - 1 pageviews