Søk i stiler
 

Koking av vann


Naturfagsrapport fra VG1.
Sjanger:RapportLastet opp:08.02.2009
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Naturfagsrapporter
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Hensikt:
Se hva som skjer når vi koker vann.

 

Utstyr:
Erlenmeyerkolbe
Briller
Glassrør
Gummislange
Gassbrenner
Stativ – tre fot
Kork
Fyrstikker
Glasskar

 

Sikkerhet:
Vi må passe på å bruke briller, så vi ikke får varmt vann i øynene. Vi må passe på å ta litt vann på delene når vi setter sammen glass og gummideler, det kan sprekke eller knuse. Vi må passe på å tenne fyrstikkene før vi skrur på brenneren. Dette fordi at hvis vi skrur på brenneren først så kommer det gasser ut i rommet, fordi det sprer seg veldig fort.

 

Fremgangsmåte:
Først putter vi vann i erlenmeyerkolben. Deretter plasserer vi den oppå tre-foten og putter gummikorken med glassrøret tuten på kolben. Så tar vi litt vann på gummislangen og trer den forsiktig inn på glassrøret. Deretter fylles glasskaret med vann og gummislangen plasseres under vannoverflaten i karet, og vi passer på at den ikke legger seg over overflaten. Da vi hadde gjort det tente vi fyrstikken, deretter skrudde vi på gassbrenneren og plasserte den under trefoten.

 

Observasjon:
Da vi hadde skrudd på gassbrenneren så vi nesten med en gang at kolben ble doggete, men straks vannet ble varmt gikk doggen bort. Det startet med bitte små bobler i vannet, men ettersom vannet ble varmere og varmere ble boblene gradvis større. Når dette hadde pågått en stund kunne vi se små bobler komme ut av gummislangen i glasskaret. Først kom de ujevnt, jo varmere vannet ble, jo fortere og jevnere kom boblene. Når vannet ble veldig varmt så spratt korken av, og vi fikk derfor ikke fullført forsøket, men vi observerte de andre og følgende skulle ha skjedd videre:
Når vannet kokte, tok man vekk gassbrenneren og observerte. Etter en liten stund ble vannet sugd tilbake fra glasskaret og kolben ble fylt med vann opp til kanten.

 

Forklaring:
- De små boblene før vannet kokte var luftbobler (for det meste oksygen og nitrogen) som stiger.
- De store boblene var vann som gikk over til gassform og ble til vanndamp.
- Når vi skrudde av brenneren kondenserer vanndampen og blir til vann, dette fører til at det blir undertrykk i kolben og den ”suger” til seg vannet fra karet.

 

Konklusjon:
Når man koker vann og skrur av det som får vannet til å bli varmt blir det tilbaskeslag på grunn av temperaturene.

 

Feilkilder:
Vi hadde ikke skrudd korken godt nok nedi, og når da vannet ble varmt og det ble høyt trykk så spratt korken av.


Kommentarer fra brukere


Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews