Søk i stiler
 

Krig på Gazastripen


Krigen som startet etter 1. verdenskrig. Skrevet i tidlig i januar.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:28.01.2009
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Israelsk historie
Krig og fred
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


Det hele startet like etter 1.verdenskrig. Hvor lenge vil krigen vare?

 

Etter første verdenskrig godkjente Folkeforbundet Palestinamandatet i hensikt å opprette et nasjonalt hjem for jøder. Dagens Israel har nemelig historiske røtter i Israels land, et område som har stått sentralt i jødedommen i over tre tusen år. Etter en stund, i 1947 godkjente FN delingen av Palestinamandatet i to staten: en jødisk og en arabisk, etter at det åpenbart ikke fungerte med en felles. Den arabiske ligaen ønsket ikke å være med på planen, så de avslo, men Israel erklærte stolte sin uavhengighet den 14.mai 1948.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Gaza i brann...

 

Gazastripen, tok Israelerne under seksdagerskrigen i 1967, hvor det allerede var bebodd av palestinske arabere. Israel trakk seg ut av området i 2005, og etter dette, bestemte daværende statsminister i Israel, Ariel Sharon, at en mur skulle bli bygget for å beskytte Israel mot selvmordsangrep, samt separere de palestinske områdene. Denne muren ble svært mislikt.

 

I desember 1987 gjorde palestinere på Vestbredden og i Gaza et opprør, intifada, mot israelsk okkupasjon. Mange unge palestinere demonstrerte og kastet steiner mot israelske soldater, mens soldatene svarer tilbake med portforbud, arrestasjoner og deportasjoner. Mer enn 20 000 mennesker ble drept eller skadet i opprøret.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Kart over beligenhetene.

 

Oslo-Avtalen fra 1993, som ble signert mellom partene, fikk Israel forsette å ha kontroll over Gazastripens luftrom og sjøfartsveier i tilegg til de territorielle vannanleggene. Denne kontrollen førte til at de israelske myndighetene hadde fullt og helt kontroll over all utstrømming av Gazas ressurser, inkludert mat.

 

Hamas vant i januar 2006 en stor seier i det palestinske parlamentsvalget, og den 19. juni 2008 gikk Hamas og Israel med på en 6-måneders våpenhvile.

 

5 måneder senere avfyrte Hamas mange raketter i sør-Israel, i hevn for Israels stengte grenseoverganger i Gaza, og begge partene anklaget hverandre for å ha brutt våpenhvilen og den 19. desember 2008 erklærte Hamas at våpenhvilen var over og at den ikke ville bli fornyet, pga. beskyldelse for bryting av våpenhvilen.

 

Situasjonen er nå vanskelig ettersom at Gaza er avhengig av utenlandsk hjelp (som går av og på) for å overleve, men mange land støtter ikke lenger landet pga. mistenksomhet over å kjøpe våpen og bomber i stedet for ressurser som mat.

 

Det blir stadig mer farlig å befinne seg i Gaza. Over 100 000 mennesker er drept i krigen siden 1. verdenskrig. Det er bare et spørsmål om tid.

 

Kilder:

Wikipedia, New York Times, BBC News, CNN, H-avis, CIA Factbook, VG, VGD, tidsskriftet, FVN, NA24.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

anonym
08.02.2009 22:07

Bra!
2
anbefalinger
det ble ekstremt rotete av og til, prøv å hold deg til poenget

anonym
08.02.2009 20:18

Bra!
1
anbefalinger
Takk, dette hjalp meg veldig mye,  Smile :-\)
kanskje du kunne ha lakt ved linkene der du hentet stoffet fra, og ikke bare skrive eks, cnn..


14.04.2009 09:02

Bra!
0
anbefalinger
Hvilken karakter fikk du ?14.04.2009 13:22

Bra!
0
anbefalinger
Jeg fikk 5'er. (jeg er forfatteren btw) og kildene kunne jeg ikke legge inn linker til, fordi det er en stil jeg hadde laget over en 2 ukers periode, så med 6 pc'er så blir det veldig rotete. Takk for kommentar.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.039 sec - 1 pageviews