Søk i stiler
 

Inger Hagerup og diktet "Aust-Vågøy"


Inger Hagerups liv og kort om det kjente diktet hennes "Aust-Vågøy".

Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:27.01.2009
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Aust-Vågøy
Inger Hagerup
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Inger Hagerup er en kjent norsk forfatter, som skrev dikt, barnevers og hørespill. Hun ble født den 12. april 1905 i Bergen. Hennes pikenavn var Inger Johanne Halsør. Etter farens død da hun var 5 år måtte hun og moren reise rundt i landet for å tjene penger. Etter artium i Volda ble hun sendt på handelsskole i Oslo. Da begynte hun i alvor å skrive dikter(lyrikk). I Oslo møtte hun Anders Hagerup som hun giftet seg med. Inger og Anders fikk to barn, Helge og Klaus, som begge er ganske kjente forfattere.

 

Men Inger var ikke bare opptatt av lyrikk. Etter hvert som hun ble eldre, engasjerte hun seg mer og mer i politikken. Hun studerte fiologi i noen år og arbeidet i Norsk Barneblad (1927-1931). Allerede som 20-åring meldte hun seg på tidsskriftet Den Røde Ungdom. Samtidig skrev hun for en del ulike blader og aviser.

 

Hun debuterte i 1939 med diktsamlingen «Jeg gikk meg vill i skogene». Diktet handler om en person som rømmer fra sin kjære, og vender ryggen til huset sitt, og har gått seg vill i skogen om natten. Diktene hennes handler om kjærlighet, ensomhet og sorg. Dette kan man se i nettopp dette diktet. I 1943 måtte hun, i likheten med mange andre norske forfattere flykte. Hun og mannen flykta med barna til Sverige og slo seg ned i Stockholm. Siden det gav hun ut 6 nye diktsamlinger. Inspirasjonen hennes ble hentet fra lyrikeren Arnulf Øverland da det var krig.

 

Under andre verdenskrig skrev hun vrange kamplyrikk og da skrev hun det kjente diktet ”Aust Vågøy” som jeg skal fortelle mer om senere. Hun bodde i Fredrikstad halve livet sitt. Inger Hagerup huskes i dag kanskje best for sine barnebøker der hun skrev dikt, Hun skrev også en rekke skuespill og hørespill på 1950- og 60-tallet. Etter et langt og rikt liv døde Inger Hagerup i 1985.

 

"Aust-Vågøy" er tittelen på diktet, og det ble utgitt i diktsamlingen "Videre", som kom ut i 1945. Det handler om tiden da tyskerne invaderer Norge, på en brutal og voldelig måte. Inger Hagerup opplevde krigen, og dette diktet er trolig basert på hva hun selv opplevde. Diktet viser at krig kun skaper sorg og smerte. Handlingen i diktet forgår i den lille bonde samfunnet Aust- Vågøy under krigen. Inger Hagerup bruker ord som ”vi” og ”oss” i diktet. Dette gir en følelse av samhold. Hun bruker også ”de” om tyskerne for å fremheve at disse personene er fremmede. Diktet har blitt skrevet sånn at det føles som det er Aust Vågøy som snakker. Dette diktet ble hennes gjennombrudd og ga stor glede for nordmennene etter 2. verdenskrig.

 

Inger Hagerup har fått en del priser som Gyldendals legat og Doblougprisen og hun har skrevet over 22 biografier.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Madelen
19.02.2009 00:52

Bra!
5
anbefalinger
Jeg synes det er svært dumt at du tok utgangspunkt i wikipedia og andre dariatekster i denne artikkelen. Inger har fått mer betydningsfulle priser enn bare Doblougprisen og Gyldendals Legat, hun har to ganger fått Kultur- og Kirkedepartementes pris for oversettelse og litteratur  Wink ;-\) så du kan ta en liten research på andre linker, for wikipedia stemmer ikke alltid Wink ;-\)


19.05.2009 15:03

Bra!
4
anbefalinger
Jeg synes dette ga mye bra faktastoff til en tekst  Smile :-\)
TIL MADELEN: Når fikk hun prisene?
Jeg skal nemlig ha prosjekt om henne på skola.
Hilsen Tina  Smile :-\)

mordi
22.03.2012 19:16

Bra!
4
anbefalinger
bra  Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-DVery Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D:

Samant
10.10.2013 14:52

Bra!
4
anbefalinger
jeg likte den veldig veldig godt , veldig fasinerenede . du hadde kopiert dette , men jeg hadde skrevet alt dette på wikipedia. så skufet nå .

yodit
04.05.2016 12:55

Bra!
1
anbefalinger
jeg synes det er svært dumt at tok utgangspunkt i


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews