Søk i stiler
 

Large Hadron Collider


Om prosjektet LHC ved CERN i Sveits.

Karakter: 5+ (tredje år på videregående)

Sjanger:ArtikkelLastet opp:03.12.2008
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Naturfag
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Det diskuteres mye i mediene i disse dager om et av tidenes viktigste prosjekter innen partikkelfysikk; Large Hadron Collider. Formålet med prosjektet er å prøve å finne det såkalte ”Higgs-bosonet”, som forskere mener kan skape materie ut av energi i et vakuum.

 

Prosjektet er ledet av CERN, den europeiske organisasjonen for nukleær forskning, i samhold med de fleste europeiske land. CERN og de europeiske landene begynte i 1971 å bygge LHC (Large Hadron Collider), som i dag er verdens største og kraftigste partikkelakselerator. Prosjektet har hittil kostet cirka 32 milliarder norske kroner. Akseleratoren er plassert inni en 27 km lang tunnel, mellom 50 og 175 meter under bakken. Tunellen strekker seg gjennom både Sveits og Frankrike, det meste av selve tunellen er under fransk jord, selv om hovedkvarteret til CERN ligger i sveits.

 

LHC består av flere hovedelementer, men de viktigste er; ATLAS, CMS, ALICE, LHCb, og selve akseleratoren, LHC. Disse elementene er supermagneter, som kan sende og registrere partiklene i akseleratoren i nærmest lysets hastighet. Partiklene holder 99.9999991% av lysets hastighet, og grunnen til at vi ikke kan oppnå lysets hastighet her på jorden er at våre vakuumer inneholder for mye luft, eller andre partikler som ødelegger for et perfekt vakuum. For eksempel, inneholder på månen atmosfæren 70% mindre partikler enn visse vakuumer på jorden.

 

CMS og ATLAS er to av de viktigste elementene i forskningen på higgs. Disse maskinene overvåker kollisjonene av protonene, (som er blitt akselerert av LHC) i håp om å finne nye, ukjente partikler ut av eksplosjonene. ALICE har nesten samme oppgave, men der overvåkes kollisjonene av protoner og bly-ioner, også på leting etter higgs i håp om å utslette materien i blyet. Dette kommer jeg tilbake til.

 

For å forklare oppgaven til LHCb, må man ha litt ekstra teori om ”Big Bang” teorien. Som kjent, skapte The Big Bang universet vårt i ett digert smell. Dette skjedde ved at ren energi fikk kontakt med ett annet, ukjent stoff (higgs), som skapte materie og anti-materie. Materie og anti-materie er to helt like objekter, men den ene er den andres motpart.

 

Den ene kan ikke eksistere uten den andre, og hvis materie og anti-materie kommer i kontakt med hverandre, reverseres effekten, og de vil bli totalt utslettet med ren energi som biprodukt. Men i universet vårt fins bare materie, hvor ble så anti-materien av? Det er dette LHCb er på jakt etter i proton-kollisjonene; Hvis de kan gjenskape Big Bang, hvor blir det av anti-materien?

 

Det er dette som har gjort mange folk over hele verden nervøse, siden vi ikke vet sikkert hva som vil skje hvis materie og anti-materie kommer i kontakt med hverandre inne i LHC.

 

Vil hele senteret eksplodere?
Vil energien som blir frigjort åpne et sort hull?
Vil vi faktisk finne Higgs-bosonet?

 

Det må vi nesten overlate til CERN og tiden for å finne ut av. Det er imidlertid foreslått å oppdatere LHC-anlegget med en Super-LHC, en mye mer oppgradert akselerator, men dette blir i så fall ikke før i 2012, og vil koste veldig mye ressurser.

 

Så vi får vel vente og se, og stole på forskerne ved CERN…


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

u sock
29.11.2011 18:23

Bra!
1
anbefalinger
u sock


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews