Søk i stiler
 

Et dukkehjem


Om "Et dukkehjem" av Henrik Ibsen.
Sjanger:Anmeldelse (bok, film...)Lastet opp:08.11.2000
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Et dukkehjem
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookEt dukkehjem, fra Ibsens samlede verker1877-99.
Utgitt av Gyldendal, Norsk Forlag, i Oslo.
Første gang utgitt som Fakkel-serie i 1962.

 

Temaet i Et dukkehjem er, slik jeg tolket det, hvor dårlig kvinnenes stilling i samfunnet er. Kvinneidealet fremstilles som ikke tenkende individer som kun er til for å glede mannen og å ta vare på barna. særlig i borgerskapet. I borgerskapet var kvinnene tilsidesatt, umyndiggjort og hemmet av vaner og vedtekter. I Ibsens stykke kommer det til en konflikt mellom kvinnen og det bestående mannssamfunn.

 

Hovedpersonen i Et dukkehjem er Nora, som er gift med Advokat Helmer. Sammen har Advokat Helmer og Nora tre små barn. Til å passe på disse barna har Nora og Helmer en barnepike som heter Anne Marie. Advokat Helmers gode venn er Doktor Rank, som forøvrig også er god bekjent av Nora. En annen god bekjent av Nora er Fru Linde, som hun ikke har møtt på flere år og som nylig har blitt enke. Fru Linde har i fortiden hatt en beundrer ved navnet Krogstad. I tillegg får vi høre om et bybud og husets stuepike.

 

Settingen til et dukkehjem er satt til en storby i Norge sent på 1800 tallet, i et høyborgerlig strøk. Selvom det er denne settingen en klart kan lese ut fra teksten, så er den like gjenkjennelig i dagens samfunn. Noe som får Et dukkehjem til å bli et tidløst stykke.

 

Et dukkehjem begynner med at Nora, som er hovedpersonen, kommer hjem fra byen etter en heftig julehandel. Hjemme møter hun Helmer som irettesetter henne for hennes høye forbruk av penger. Vi ser også det første tegnet på hennes opprør mot mannssamfunnet, nemlig makronene hun nyter i smug. Noe Helmer strengt forbyr henne fra å gjøre.

 

Etter en stund introduseres to nye personer. Det er Doktor Rank og Fru Linde. Doktor Rank går inn for å møte Helmer på kontoret og Fru Linde går inn til Nora i stuen. Vi får nå vite at Fru Linde som er en gammel bekjent av Nora. De sitter lenge og prater om hva som har skjedd de siste årene, nemlig at Fru Linde er enke og har kommet til byen for a søke seg embete som kontorist. Vi får også vite at Nora har reddet livet til Helmer, noe vi kommer tilbake til.

 

Etter en lang stund kommer Sakfører Krogstad på besøk ti Helmer og Doktor Rank forflytter seg fra Kontoret og over til stuen. Nå blir Doktor Rank introdusert og vi får vite at Sakfører Krogstad har en bedervet sjel..

 

Nå som vi har blitt skikkelig introdusert for alle personene blir det høyere driv i historien. Vi får vite at Helmer en gang i tiden var dødelig syk og at det eneste i verden som kunne redde ham var et opphold i syden. Nora som var fra seg av frykt for å miste sin elskede henvender seg til Sakfører Krogstad for å låne penger til oppholdet. Han går med på å låne henne penger mot at hun skaffer til veie en underskrift fra en myndig mann i hennes slekt. Dette for å sikre investeringen sin.

 

Nora henvender forsøker å henvende seg til både Helmer og sin far, men Helmer vil ikke høre på "slikt sprøyt" og hennes far ligger selv for døden. Så i en desperat handling underskriver hun lånekontrakten med sin fars, slik at hun kan få pengene hun trenger for å redde Helmer.

 

Uheldigvis for Nora tar Helmer over Aksjebanken og bestemmer seg for å gi sakfører Krogstad sparken. Aksjebanken er nemlig Krogstad sin første hederlige Arbeidsplass, men Helmer er vel klar over Krogstads skitne fortid og vil ikke ha noe med slike "bedervede sjeler å gjøre."

 

Problemet er at sakfører Krogstad akter å holde på sin arbeidsplass med alle mulige midler. Så han opplyser Nora om hvilke konsekvenser hennes dokumentforfalskning er og tvinger henne dermed til å sikre hans stilling i Aksjebanken. Ting tårner seg opp når Nora finner ut at Helmer aldri, uansett grunn, vil gi sakfører Krogstad stillingen tilbake. Folk som Krogstad gjør han nemlig kvalm. Dermed er stormen løs.

 

Krogstad bestemmer seg for å sende et brev til mediene og domstolene og et brev til Helmer der det står alt om Noras dokumentforfalskning. Noe som er akkurat det samme som Krogstad selv er kjent for å ha gjort. Noe som også gjør Nora til en bedervet sjel "som kun vimser omkring for å oppsnuse moralsk råttenskap."

 

Med dette tumler hele verden rundt for Nora. Hun skaper seg en fantasi om at hennes mann, Thorvald Helmer som hun har reddet livet til, kommer til å forstå henne og ta hennes side når saken kommer ut til mediene. Hun kaller denne drømmen "Det vidunderlige".

 

Det hele ser ut til å løse seg da Fru Linde får høre om hva Nora har rotet seg opp i. Sakfører Krogstad har nemlig i alle år hatt et godt øye for fru Linde og Fru Linde tilbyr seg dermed å bruke sin innflytelse på Krogstad slik at han vil holde tilbake brevet. Denne planen virker, men den settes i gang for sent. Krogstad sender ikke brevet til mediene og domstolene, men hans brev til Helmer er allerede sendt. I stedet for å stoppe brevet sender han et nytt brev til Helmer der han forklarer at hele den stygge saken er ute av verden.

 

Når Helmer leser brevet blir han rasende på Helmer. Han forstår ikke hvordan hun kunne gå bak hans rygg og ødelegge deres, og spesielt hans, gode ry og rykte med slikt hykleri og løgnaktighet.. Han fnyser dessuten av Noras forklaring om at hun gjorde det for kjærligheten. Ingen mann ofrer da sin ære for kjærligheten. (Selvom tusen kvinner har gjort det.) Da Helmer åpner det andre brevet fra Helmer blir han midlertidig blid. Han konstaterer at han er frelst og at han dermed fortsatt kan være gift med Nora. Moralen er at så lenge ingen vet om det, så er det greit. Noe som vitner om datidens dobbeltmoral.

 

Når Nora forstår hva slags mann Helmer er blir hun oppbrakt. Hun trodde at deres kjærlighet ville overvinne alt og at ingenting ville stå mellom dem. Hun bestemmer seg dermed for å konfrontere Helmer med dette etter julefesten hos naboen. Hvordan hun gjør dette må du selv lese for å finne ut, for jeg kan ikke gi bort alt. Jeg lover deg i alle fall at du ikke vil bli skuffet.

 

Personlig syntes jeg at Et dukkehjem er et utrolig gjennomarbeidet stykke som er mye mer en det jeg kan gjengi her. ikke nok med at det er gjennomarbeidet, men det er like aktuelt i dag som det var for over 100 år siden. Siden det er umulig å gjengi alle sidene ved samfunnet som skildres i et dukkehjem, må jeg holde meg til de klareste:

 

Det mannsdominerte samfunnet blir klart skildret i Et dukkehjem. Kvinner er pynte og lekegjenstander. Kort sagt, de er ikke mer enn dukker i sine egne dukkehjem. En annen ting som er verdt å nevnes er at kjærligheten i slike dukkehjem kun er overfladisk. Det er en greie som skal få en velstående person til å se skikkelig ut og kjærlighet kan lett byttes ut mot ærbarhet. Det tredje som må gjøres rede for er dobbeltmoralen i samfunnet. Helmer synes for eksempel at Noras dokumentforfalskning er helt greit når han finner ut at ingen får vite om det, men hvis det hadde lekket ut hadde det vært helt uakseptabelt. Det er nettopp dobbeltmoralen som jeg tror at kommer til å være den røde tråden i mit særemne.

Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

meg
24.10.2005 21:00

Bra!
24
anbefalinger
avsnitt 15: helmer blir rasende på helmer, helmer åpner det andre brevet fra helmer..... tror du har bommet litt på navnet;S;S;S hehe

The Weedle
30.03.2016 16:20

Bra!
11
anbefalinger
Bra tekst! Takk for hjelpen.

1916
23.09.2019 17:55

Bra!
2
anbefalinger
bra tekst, men skulle ønske det var dratt frem flere temaer utifra teksten. kvinnesyn er ett, men finnes det flere der?

1977
09.01.2020 15:47

Bra!
0
anbefalinger
det er bra skrevet  Smile :-\))


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews