Søk i stiler
 

Hinduismen


Kort om hinduismen.

Karakter: 5- (8. klasse)

Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:26.11.2008
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Hinduisme
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


Hinduisme, også kalt Sanatana Dharma eller Vaidika Dharma er en religion som er spredt over hele verden. Den er basert på Vedaene og er direkte etterkommer av vedisk religion. Nå er hinduismen dominerende religion i India og Nepal. Den var det før for Sørøst-Asia og Indonesia men ble overkjørt av buddhismen og islam. Hinduismen er verdens tredje største religion med over 1000 millioner tilhengere. De fleste bor i India, men mange bor også i Nepal, Pakistan og Sri Lanka. Mange kvinnelige hinduer har ofte en rød flekk i pannen.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Hovedtrekk

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Hinduismen regnes som verdens eldste hovedreligion. Men den inneholder mange forskjellige grupper med ulike holdninger. Hinduismen dyrker forskjellige guder, men alle skal til sammen være den samme høyeste ånd. Hinduismen har utviklet seg med årene med kulter og trosformer. Den største gudskraften er Brahman (skaperen). Men Vishnu (opprettholderen) og Shiva (ødeleggeren) er også viktige gudskrafter. Det er viktig å ikke blande Brahma og Brahman, Brahman er en gud, mens Brahman er selve gudskraften. Ingenting er sterkere enn Brahman bortsett fra Dharma som er selve livsregelen. Brahman styrer det guddommelige, mens Dharma styrer det som foregår nede på jorda.

 

Hinduistisk mytologi deles inn i 3 hovedgrupper:

Vaishnavatradisjonen, som inneholder alle mytene om Vishnu. Den andre er shaivittene som handler om guden Shiva og hans kone Parvati. Og den tredje hovedretningen handler om den store Gudinna som ble kalt Kali eller Durga. I de to andre hovedretningene er det også gudinner, men de er mindre verdt der.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Utbredelse

I år 2000 var det 800 millioner tilhengere av hinduismen i verden (13 – 14 % av verdens befolkning). Tidligere dominerte den i Burma, Malaysia og Indonesia også. Den dominerer fortsatt på Bali. Det er også en del hinduer i USA, Storbritannia og Canada.

 

Hellige skrifter

Hinduismen har mange hellige skrifter. De deles inn i to hovedgrupper: Shruti (de som har blitt åpenbart) og smrti (de som huskes). Shruti utgjør et trosgrunnlag for alle hinduer. De vediske skriftene forteller om forskjellige måter som vil føre frem til moksha frigjøring fra det evige kretsløpet av død og gjenfødelse. Det finnes også mange andre hellige skrifter, som opprinnelig muntlige tradisjoner som Upanishadene. Det varierer fra person til person hvor seriøst de tar religionen og hvordan de praktiserer. De har et åpent syn for andre religioner og forskjellige former for tilbedelse.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

hindu
24.03.2019 23:34

Bra!
19
anbefalinger
Jeg som er hindu kan si at du har noen små feil men eller bra.

Jah
21.01.2009 19:53

Bra!
4
anbefalinger
Det er greit nok

jipppi
30.11.2010 11:01

Bra!
3
anbefalinger
den vaaaaaaaar bra

nice
09.02.2010 20:00

Bra!
2
anbefalinger
ja den var god hjelp til fredag den  Wink ;-\)


29.11.2019 09:52

Bra!
0
anbefalinger
veldig bra hjelp til meg som jobber med hinduismen på skolen nå. takk alle sammen for at dere er så flinke til å hjelpe andre Smile :-\) hehe. takk for meg å hilsen boblebad 123


29.11.2019 09:53

Bra!
0
anbefalinger
eg er hindu å alt er feil


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews