Søk i stiler
 

Ungdom og røyk


Denne artikkelen handler om ungdom og røyk.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:21.11.2008
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Tobakk
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Mange unge mennesker begynner å røyke i ung alder. Røykeloven sier hva alderen på å kjøpe røyk er og hvor det er lov å røyke i det offentlige.

 

For noen år tilbake var det flest gutter som begynte å røyke i ung alder, selv om begge kjønn prøvde det. Årsakene til det var flere. Men de vanligste årsakene var at guttene syntes det var tøft, og de staret med å røyke for å bli godtatt i vennegjengen. Når de ikke syntes det var tøft lengre og skulle slutte, så har de ikke klart det fordi de allerede har røyket. Så lenge at de har blitt avhengig. Dermed nesten umulig for de som ikke virkelig ville gå inn for å slutte.

 

I de siste årene har dette snudd. Færre gutter begynner å røyke for å tøffe seg. De gjør det heller for å prøve noe nytt. Nå er det heller jentene som begynner å røyke i ung alder. Kanskje pga. press i vennegjengen o.l. Det er selvsagt også andre årsaker til at unge begynner å røyke, men de nevnte er noen av de mest vanlige årsakene. Andre årsaker kan være at de som har dårlig selvtillit begynner røyke. Det gjør de for å roe seg ned å prøve tenke på noe annet. Det er akkurat det samme med de som stresser mye og har en stressende hverdag på jobben. Uansett hva det blir advart om (skremselspropaganda), kommer de unge til å prøve det. De blir ikke så lett skremt. Men kulturen har nå på en måte snudd, det er ikke tøft å røyke lengre. Det er veldig bra at det er blitt sånn og vi får håpe det fortsetter.

 

Når man røyker skader man ikke bare seg selv, men også de andre rundt seg. Det blir kalt for passiv røyking. Det finnes mange bivirkninger når man røyker. Sjansene for kreft øker. Kreft er det som skremmer folk flest og som gjør at veldig mange slutter å røyke eller at de ikke begynner i det hele tatt. Røyken svekker også kondisjonen, man blir latere. Det er en bra bivirkning som hvertfall holder trimentusiastene borte fra røyken.

 

I Norge er all reklamering for tobakk forbudt. Hadde reklamering vært lov, ville det garantert påvirket ungdom til å begynne. Hadde ikke aldersgrensen på å kjøpe tobakk vært 18 år, men f.eks 15 år, ville flere ha røyket pga. at det er enklere å få tak i. Det er laget røykelover i henhold til kjøp av røyk, og lover som sier hvor og når en kan røyke. Dette er gjort for å beskytte de "passive-røykerne". Men også får og få de som røyker til å slutte. I det siste har det vært veldig strengt om hvor det er lov å røyke og enda strengere kommer det bare til og bli.

 

Det har vært en del debatter på tv om røykelover her i Norge. Der har de har diskutert lover og regler i forhold til røyk. De fleste har blitt enige om at lovene og reglene bør være strenge for å forhindre at flere starter å røyke.

 

Konklusjon: Jeg tror røyken er på veg ut for ungdom men flere og flere begynner å snuse istede og det er vell ikke akkurat noe sunnere så. Min endelige konklusjon er at det ikke er lurt å gjøre noen av delene.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

mr. pølse
01.10.2014 09:31

Bra!
51
anbefalinger
noobs


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.044 sec - 1 pageviews