Søk i stiler
 

Norrøn mytologi


Foredrag om norrøn mytologi med et velskrevet manus.
Sjanger:AnnetLastet opp:13.11.2008
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Norrøn og annen mytologi
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookJeg har valgt å ta for meg Norrøn mytologi og mytene rundt dette temaet. Jeg har tenkt å fortelle om den skapelsen av verden på den måten som Norrøn mytologi framstiller den , om gudene og om menneskene.

 

Begynnelsen

I følge Norrøn mytologi ble det første levende vesenet skapt ved hjelp av opplivende stråler fra den giftige isen fra Nivlheim. Vesenet ble kalt Yme og var en svær jotun og stamfar til alle jotnene. Yme var en hermafroditt og skapte en mann og en kvinne av svette fra armhulene. Kua som Yme fikk næring fra, Audhumle fikk en sønn ved navn Bure. Bure fikk tre sønner med kvinnen Yme skapte: Vilje, Ve og Odin. Alle de tre var stamfedre til æsene, de gode gudene. Vilje, Ve og Odin drepte Yme og alle jotnene unntatt to og lagde Jorden av Ymes kropp.

 

Menneskets tilblivelse

I Norrøn mytologi ble de to første menneskene til ved hjelp av to drivende tømmerstokker. Odin gav dem liv og ånd og Ve og Vilje gav dem vett, følelser, taleevne, hørsel og syn. De ble kalt Ask og Embla.

 

Gudenes slekt

Odin var en gud for skaldekunst og krig. Han hadde en kone, Frigg og en elskerinne, Jord. Med Frigg får Odin to sønner: Balder og Hod, og med Jord får han enda en sønn: Tor. Balder blir Kjærlighetens gud, han er også den viseste og beste av alle gudene. Han gifter seg med Nanna. Tor blir tordenguden og hersker over storm og uvær. Han giftet seg med Siv.

 

Balders død

En av de største sorgene i Norrøn mytologi var Balders død. Da Balder en gang sov, drømte han en illevarslende drøm om at han skulle dø. Da de andre gudene fikk høre dette oppsøkte de alle ting på jorden, levende eller døde og fikk dem til å love at de ikke skulle drepe Balder. Men en ting spurte de ikke fordi den så ung og uskyldig ut, mistelteinen. Gudene begynte å more seg med å skyte på Balder med alt de fant fordi de mente at han var usårlig. Men Hod, Balders bror som var blind sto bare ved siden av og lyttet til de andre. Da kom Loke som hadde laget en pil av en misteltein og spurte hvorfor Hod ikke er med på leken. Hod svarte at det er umulig for ham å skyte siden han blind. Loke tar buen og pilen legger den i armen på Hod og sikter for ham. Hod skyter og treffer Balder i hjertet slik at Balder dør umiddelbart. Dette blir en stor sorg for gudene og hjertet til Balders kone, Nanna brister.

 

Gudene hevner seg på Loke

Nå var gudene så rasende på Loke at de ikke ville gi ham noe nåde. Loke finner det best i å rømme. Han bygger seg en hytte med fire dører på et høyt fjell så han kan følge med på om gudene kommer etter ham. En kveld sitter han framfor ilden i hytta si og lager et finmasket garn. Men når han satt der viste han ikke at Odin hadde sett hvor han holdt seg og at æsene kom for å fange ham. Da Loke så dem gjennom en av sine dører kastet han garnet på ilden og flyktet ut i elva. Gudene undersøkte huset til Loke og den klokeste av dem, Kvase så at Loke hadde kastet noe på ilden og skjønner at dette var et gildt redskap til å fange fisk med, så han for gudene til å lage et stort garn. Med garnet mellom seg beveger de seg ut i elva. Tor holder i den ene enden og resten av æsene i den andre, og slik saumfarer de elva oppover fossen der Loke skjuler seg. Loke som er i skikkelsen av en laks, forsøker å hoppe over garnet. Tor griper tok i ham og fisken glir framover i hånden før Tor klarer å holde fast ved sporden. Derfor har det seg at laksen smalner av bakover. Så tar gudene og binder fast Loke under en steinheller. Over ham henger de en orm som stadig drypper eter ned i ansiktet hans. Men Sigun, kona hans, står ved siden av med en skål som hun fanger eiterdråpene opp i. Hver gang hun må tømme skåla, treffer eteren Loke i ansiktet, og da rykker han så hardt til at hele jorda skjelver. Det er dette som kalles jordskjelv. Slik vil Loke ligge bundet fast til Ragnarok kommer. 

 

To religioner med like trekk.

I Norrøn mytologi står det at alle som dør i kamp kommer til Valhall. Valhall er en hall med 640 dører så brede at 960 vikinger kan stå der ved siden av hverandre. Dette var vikingenes paradis. Odin sitter på tronen i Valhall i regjerer. I religionen islam er det også slik. Martyrer dreper seg selv og andre fordi de tror at de kommer til å komme i paradiset. Dette er en likhet mellom disse to religionene mener jeg.

 

Norrøn mytologi: sant eller usant

Ingen vet om disse fortellingen er sanne. Er det en myte eller var det virkelig guder ved navn Odin og Tor for 1500 år siden før kristendommen kom til Norge? Det vil alltid forbli et mysterium. Men fascinerende, inspirerende og vakkert er det. Historiene er både spennende og dramatiske. Man vil ikke unngå å få høre en av disse fortellingen fra bestemor eller folk fra bygda, fordi disse historiene er typisk nordiske.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Denne går til ragnar
07.12.2015 09:08

Bra!
11
anbefalinger
det er en fin norsk du har der "jevlig brad" faktisk

Hodor
31.08.2013 00:36

Bra!
2
anbefalinger
Copy and paste stashet dett her: btw peepz.... ja... dettan e spam  Very Happy :-D

Hodor2
31.08.2013 00:38

Bra!
2
anbefalinger
Falsk alarm.... Bra stil... i guess ;D

Ragnar Ingolfsen fra bratsfjord
30.10.2009 08:24

Bra!
1
anbefalinger
jevlig brad!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.043 sec - 1 pageviews