Søk i stiler
 

Valg og verdier


Manus til en presentasjon i KRL om valg og verdier.

Karakter: 6 (på selve presentasjonen, som også inkluderte mange bilder)

Sjanger:AnnetLastet opp:02.11.2008
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Verdier
Kulturforskjeller
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Valg: alle tar valg hver dag. Dårlige og bra valg.

 

Hva vil du velge: les problemstilingen i boka: Her kan tone gjøre et dårlig vald mener jeg. Hun kan få dårlig sanvittighet. Hun kan gjøre et dårlig valg.

 

Gruppepress: Det er mange som tar dårlige valg begrunn av gruppepress.eksempel: Trond vil være med i klassegjengen, mn da må han for eksempel gør som a brannalarmen går. Dette vil egentlig ikke Trond gjøre men han vil være med i gjengen.

 

Hvem styrer valgene våre? Bin laden: Vi mennesker tenker og begrunner valgene våre på mange forskjellige måter. Det er noen som handler ut fra plikt. Eksempel være elever som gjør skolearbeidet ut fra plikt. Oppleve regler. Eller avtaler. Konsekvenser.

 

Gjensidighetsprinsippet: viktig grunnlag for noen kulturer og noen religioner. Gjør ikke mot andre det du ikke vil at andre skal gjøre mot deg. Humanetisk tradisjon: gjensidighetsprinnsippet er et viktig grunnlag for menneskers tenning om rett og galt.gylne regel

 

Hinduismen: gjør ikke mot andre det som, hvis det blir gjort mot deg, ville volde deg smerte.

 

Buddha: Skad ingen med det som bringer lidelse til deg selv.

 

Muslimsk tradisjon: Ingen av dere er troende inntil han ønsker for sin bror det han ønsker for seg selv.

 

 

Bibelen: Alt dere vil at andre skal gjøre mot dere. Skal dere gjøre mot dem.

 

Verdier i samfunnet: Verdi betyr at noe har fordel­aktige konsekvenser for noen.verdier er noe som er viktig, posetivt eller betyningsfult. Den mest grunnleggende verdien i samfunnet vår er: menneskeverdi. Vi har mange verdier som er grunnleggende for mennesker:

 

Kjærlighet: å ha posetive tanker og følelser til seg selv er viktig for å kunne fungere sitt beste. Besvist på de egenskapene vi har.

Kjærlighet har også en sosial side: ingen lever alene.

Henger sammen med å vise omsorg og å ta ansvar.

 

Toleranse: Betyr å tåle andres meninger og oppførsel. Har med respekt og forståelse å gjøre. Forusetning om toleranse: tenkemåter, tradisjoner og kulturer.

 

utvikle respekt og toleranse: Å snakke sammen, lytte og lære er en måte å utvikle toleranse og respekt på?  

 

Hvordan kan vi vise toleranse for dem vi lever samen med hjemme, på skolen og blant venner. Tolerans ehar en grense: ingen skal ha respekt for negative krefter som går ut over prinnsippet om den enkeltes menneskeverd.

 

Kommunikasjon: Betyr å samtale, ha noe til felles og skape forbindelser.

 

Kommunikasjon i verdi: Er en verdi der mennesker lever i felleskap. Handler om å være åpen, lytte og lære av andres erfaringer og eventuelt endre på egne tanker og egen oppførsel.

 

Tenke spørsmål: Kan kommunikasjon løse en konflikt?

 

 

Glede: er med på å gi livet verdi. Glede seg til noe.

Glede seg på lang sikt.

 

Tenkespørsmål: HVORDAN KAN VI GLEDE DEM VI LEVER SAMMEN MED?

 

Ansvar: Har med alle verdier å gjøre: handler om å ta ansvar for oss selv. Eksempler: sunn mat, skolearbeid og trene.

 

Hvilke verdier mener du er viktige i forhold til deg selv og dem du lever sammen med

 

Sammendrag. Vi mennesker velgerheletiden.

 

Noen ganger begrunner vi valgene ut fra plikt, noen ganger ut fra konsekvensene og noen ganger ut fra en sammensatt tenkning.

 

Gjensidighetsprinsippet er viktig i mange kulturer og religioner.

 

Kjærlighet, toleranse, kommunikasjon, glede og ansvar er grunnleggende verdier.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

hhnice
06.12.2010 22:20

Bra!
21
anbefalinger
nice

:)
18.05.2009 13:53

Bra!
12
anbefalinger
Veldig bra skrevet.
Til komentaren over: jeg syns du tar litt feil akkurat der, det med byttingen av kristendommens gyldene regel og Humanismenes. Om du ikke gjør noe slemt eller dumt mot noen, og de ikke gjør det tilbake, er det greit. Men du sier at det ikke inkluderer noe av de gode gjerningene. De sier du ikke skal gjøre noe slemt med mindre du vil de skal være slem tilbake,det er ok. Om ingen er slem mot hverandre syns jeg det er topp! Men du sier verden ville vært utrolig skip om alle levde etter den regelen. Hvorfor det? Det er ingen som stopper de å være snill mot hverandre selvom den regelen sier de ikke skal være stygg mot hverandre.

Hei :)
20.04.2009 13:07

Bra!
7
anbefalinger
Veldig bra skrevet, du har med masse viktig som hjelper meg masse i forbredelsene til tentamen i morgen. Tenkte forresten på det med "Den Gylne" regel. Den kommer jo fra Kristendommen, bare at i Humanismen har forandret litt. Sånn at det blir "Gjør ikke mot andre det du ikke vil at andre skal gjøre mot deg." Ganske dumt motto egentlig. Isteden for sånn som det er i kristendommen: "Gjør mot andre det du vil at andre skal gjøre mot deg." I Kristendommer legger "regelen" opp til at du skal gjøre gode gjerninger mot andre hvis du vil at andre skal gjøre gode gjerninger mot deg, og dumme gjerninger hvis du vil at folk skal være dum med deg. I Humanismen er det jo bare sånn at hvis du ikke vil at folk skal være slem mot deg, så er ikke du slem. Den regelen inkluderer jo ikke noen gode gjerninger eller å gjøre gode ting... Hvis alle levde etter den regelen ville verden vært utrolig kjipt.

HJELP
17.10.2010 15:24

Bra!
5
anbefalinger
hei. for det første synes jeg teksten var veldig bra skrevet.. men jeg trenger hjelp! Vi skal ha en innelevering i Norsk/RLe under temaet Valg og VErdier, en fagartikkel.. HVA SKAL JEG HA SOM OVERSKRIFT?

hei
22.02.2011 10:07

Bra!
4
anbefalinger
kom opp i prøve muntlig eksamen i akkurat dette emnet  Very Happy :-D

Takk
16.11.2009 18:13

Bra!
3
anbefalinger
Nice, tusen takk for all fakta

hei
23.11.2009 17:50

Bra!
3
anbefalinger
jeg syns det er bra det det hjelper man blir inspirert av og lese og får masse gode ider tussen takk Smile :-\)

hei
24.04.2018 09:24

Bra!
2
anbefalinger
Dette var en veldig fint skrevet artikkel, men om det var en 6 oppgave så må nok presentasjonen ha stått for det meste av dette


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.014 sec - 1 pageviews