Søk i stiler
 

Josef Stalin (1878-1953)


Artikkel generelt om Josef Stalin.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:21.10.2008
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Russisk historie
Kommunisme
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.«Death solves all problems - no man, no problem.»

- Stalin

 

Over 20 millioner drept. Det er vel ikke så vanskelig å skjønne hvem dette er snakk om; Josef Stalin. Han var Sovjetunionens diktator under 2.verdenskrig, og en av de verste massemorderne i hele historien. Men hva var bakgrunnen for hans syke tanker, og hvorfor gjorde han noe så fælt?

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Josef Stalin, Diktator i Sovjet.

 

Det er mange som undrer på hvordan Stalin klarte å få makten etter alt det fæle han faktisk gjorde, men han tok makten etter bra krigføring og propaganda. Han ble satt som generalsekretær i 1922, og hadde makten i Sovjet i perioden 1924-1953. Han hadde noen tilhengere, og fikk etter hvert flere. Lenin, som styrte i Sovjet før Stalin, var ikke helt overbevist om at Stalin kunne klare å styre et så stort land. Lenin mente at Stalin hadde en grov framferd som var ”utålelig i stillingen som generalsekretær”.

 

Et av Stalins største ønske, var å omgjøre bondesamfunnet til et indistruelt og moderne samfunn. Han satte i gang tvangskollektivisering, og fikk bort alle de velstående bondeklassene, slik at de fikk mer penger til å fortsette med den enorme industrien de hadde planer om å få til. Han forbød alle som var i mot hans tanker og meninger. Alle som ikke likte det Stalin gjorde/hadde å si, ble rett og slett drept. Mange ukrainere var imot denne kollektiviseringen, så Stalin økte eksporten av korn fra Ukraina med 44 %. Slik at bøndene ikke skulle gjemme unna Korn, ble de overvåket av f. eks kommunistpartikommisærer og regulære hærstyrker. Det ble også innført en type pass, som gjorde at bøndene ikke klarte å flykte og finne mat andre steder. Dette førte til utsulting, hungersnød og det kostet rundt 7-10 millioner mennesker, livet.

 

Josef Stalin sitt egentlige navn var Josef Vissarionvitsj Dzjugasjvili. Han ble født den 18. Desember 1878, i Gori i Georgia. Han vokste opp under enkle kår, og hans far tok lite ansvar ovenfor sin familie. Han drakk og slo både Josefs mor og Josef selv. At Josef fikk så mye juling som barn, fikk konsekvenser etter hvert i livet. Alle som hadde mer makt enn han selv, minnet han om faren. En venn av han fra ungdomstiden skrev senere at julingen hadde fått Josef til å bli like følelsesløs og hard som faren.

 

«Etternavnet» Stalin begynte han å bruke i 1913. Det er russisk, og betyr «Stål» eller «Stålmannen». Dette navnet stemte godt med hans styringsmåter.

 

Var hungersnøden i Ukraina et folkemord? Statistisk sentralbyrå mener at Stalin gikk bevisst inn for å bli kvitt all den motstanden han hadde mot kollektiviseringen. Myndighetene i Ukraina og 26 andre land, mener at hungerkatastrofen var et folkemord, men historikere og flere arkivmateriale er faktisk ikke helt sikre på om han faktisk gikk bevist inn for å utrydde det ukrainske folket, eller om det bare var dårlig planlegging fra Stalin sin side og at det ikke var helt meningen med denne hungersnøden.

 

Stalin var som sagt diktator i Sovjet. Han videreførte den marxist-leninistiske styremetoden som Vladimir Lenin brukte. Uheldigvis klarte ikke Stalin dette. Hans styringsform, eller -isme, blir kalt stalinisme. Dette fordi han feilet på den marxistiske side. Han var EN leder i et udemokratisk land med en streng politikk. En regner med at rundt 20 millioner mennesker døde på grunn av Stalin sine valg og handlinger. En stor del av disse døde, var forfattere og høyere utdannede. Man kan derfor skjønne hvorfor Mao Tse-Tung var en stor «fan» av Sovjetunionens leder, Stalin. Mao mente også at Khrustsjov var en uverdig etterfølger av hensynsløse Stalin. Karl Marx ville ikke sett opp til verken Mao eller Stalin slik som de holdt på med utrydding og sult av mennesker.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
I dag er det fortsatt en del mennesker som dyrker og ser opp til Stalin og Mao. Disse menneskene er ekstreme kommunister, og vi finner de også i Norge. Partiet heter Tjen-Folket, og er et parti som mener at væpna revolusjon er den eneste veien til et demokratisk og sosialistisk samfunn. Dette viser igjen at Stalin og Mao hadde en veldig karismatisk kraft, slik at de faktisk fortsatt har tilhengere, men de fleste liker ikke styremåten til Stalin.

 

Jeg syns Stalin var en altfor hard type. Han hadde f. eks ikke rett til at alle skulle høre på hva han sa, og mene akkurat det samme som han gjorde. Ingen skulle få blitt drept fordi de ikke mente det samme som han.

 

Som sagt er jo dette styret over nå, og 2. verdenskrig er en stund siden, men det er ikke noe grunn i å bare slappe helt av allikevel, for det finnes enda ”onde” kommunister, og folk som vil ha makt, og det kan utgjøre en krig når som helst. Men man håper selvfølgelig på evig fred, men hvem vet?!

 

 

Kilder

- http://no.wikipedia.org/wiki/Josef_Stalin

- http://www.daria.no/skole/?tekst=3847

- http://www.ssb.no/vis/samfunnsspeilet/utg/200802/06/art-2008-04-11- 01.html

- Andreas Biørn-Hansen


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

En persjon...
16.06.2010 17:13

Bra!
43
anbefalinger
Hei!

Jeg føler ikke at du er helt objektiv. Inntrykket jeg får av denne artikkel, er at alle kommunister er onde, og det er jo ikke sant. RØdt i Norge er jo et kommunistisk parti, og de bygger på Marx' tanker. Deres forbilde er Vladimir Lenin - som også var en grei kommunist.

Jeg synes ellers dette er en ganske bra artikkel.

shaista
02.04.2009 21:55

Bra!
17
anbefalinger
akkurat denne informasjonen om stalin trengte jeg. takkkkk forfatter anonym

cockiemonster4noreason
25.02.2014 10:22

Bra!
6
anbefalinger
Brownie

bone
26.05.2014 20:28

Bra!
3
anbefalinger
fittj å'n hælv

påskeharen
06.04.2017 08:58

Bra!
2
anbefalinger
deilig tekst

skole suger
27.02.2019 09:29

Bra!
2
anbefalinger
^
tusen takk for at du er smart når vi andre ikke er det


09.11.2017 14:27

Bra!
1
anbefalinger
Snelle den

Nick jr.
07.12.2017 14:55

Bra!
1
anbefalinger
Bra skrevet. Stalin er definitivt den ondeste mannen jeg vet om. Han er djevelen i menneskets skikkelse.

takk
30.01.2019 21:31

Bra!
1
anbefalinger
Jeg trengte dette som faen tusen takk


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.018 sec - 1 pageviews