Søk i stiler
 

Tanker om gruppepress


Artikkel om gruppepress og følelsen at man må passe inn.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:30.09.2008
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Utseende
Identitet
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookGruppepress er et voksende og et alvorlig problem. Det finnes mange forskjellige typer gruppepress. For eksempel slankepress, motepress, drikke press, sexpress, press til å gjøre ting man ikke ønsker å gjøre selv og mye mer. Jeg skal for det meste ta for meg slankepress og motepress.

 

En undersøkelse gjort av Norges Idrettshøyskole bekrefter at mange ungdom, mellom 15 og 24 år, er opptatt av hvordan de ser ut og er villige til å gjøre drastiske ting for å endre på utseende.

 

Undersøkelsen viser også at unge er mye mer opptatt av hvordan de ser ut enn eldre person. En av fem ønsker å endre utseende ved hjelp av fettsuging, kirurgiske inngrep og ved hjelp av medikamenter. Kroppsfikseringen går rett og slett på helsa løs.

 

Undersøkelsen, som ble utført på en rekke ungdommer som ikke er med på noen type idrett, viser at 28 % er villige til å ta fettsuging, 22 % er villige til å ta medikamenter for å holde seg ung, 20 % er villige til å ta kirurgiske inngrep for å holde seg slanke, 12 % er villige til å ta plastisk kirurgi i ansiktet, 17 % ville tatt silikon i brystene og 69 % ville tatt tatoveringer.

 

Undersøkelsen viser også at om foreldrene tyr til slike enkle løsninger og synes det er greit, er det mye større fare for at også barna gjør det senere i livet.

 

Mens 28 % av ungdommene som ikke holdt på med spesielle idretter var misfornøyd med sin kropp, var bare 9 % av idrettsungdommene det. All forskning viser at all fysisk aktivitet fører til bedre selvfølelse og et bedre selvbilde.

 

Motepress og slankepress henger ofte tett sammen og kan føre til store problemer. Jeg tror hovedgrunnen til slankepress er syltynne forbilder. Idolene til mange ungdommer er veltrente og lever et lykkelig liv. I hvert fall i følge sladderbladene, og mange er villige til å gjøre alt for å få ”det perfekte liv”.

 

Slankepress kan føre til spiseforstyrrelser, som bulimi og anoreksi. Som igjen kan føre til livsfare. Overdreven slanking kan også føre til slapphet og hodepine, som gå utover skolearbeid og jobb.

 

Mange foreldre er uvitende og naive og vil ikke innse at de har et sykt barn. Vis deres datter ”glemmer” å spise frokost og middag, og kommer med dumme unnskyldinger når de ber henne spise, er det noen foreldre som naive og lar dette foregå helt til det nesten er for sent. Mange unge er også naive og skyver under bordet at det har et problem, så lenge som mulig.

 

En annen viktig årsak til slankepress er mobbing og gruppepress. Mange tro man ikke kan ha et gram ekstra fett på kroppen, uten å bli kalt fet.  Det er som regel jenter som har mest problem med dette, fordi det virker som gutter ikke så fort blir påvirket av slike ting.

 

Mange ungdommer vil være som vennene sine og gjør alt for å bli som dem. Dette er egentlig veldig dumt fordi alle er unike og vi burde heler prøve å opprettholde den vi er istedenfor å forandre oss, for andres skyld. Hvis alle dine venner hoppet utenfor et stup, ville du gjort det samme? Dette er et spørsmål som jeg tror det fleste ville svart nei på. Men noen få ville svart ja. De som svarer ja er utsatt for gruppepress og må jobbe for å ta egne valg og tenke selv. De må bli selvstendige.

 

Motepress er også et alvorlig problem. Definisjonen på mote er en klesstil som er ”inn” akkurat nå. Moten forandrer seg hele tiden og dette fører til at mange unge vil ha nye klær hele tiden og bruker alle sine penger på dyre merkeklær. En rekke unge blir mobbet fordi de ikke har ”de rette klærne” eller ikke ser helt perfekt ut. Folk blir helt desperate etter å være ”inn” og få være med i gjengen. Butikkene gjør heller ikke saken noe bedre. De presser prisene opp og utnytter unge som er desperate og sårbare.

 

Dette synes jeg er helt idiotisk fordi den eneste forskjellen på merkeklær og andre klær et lite merke. Merkeklær blir heler ikke akkurat laget i store størrelser og det kan føre til at man begynner å slanke seg for å få på seg ”drømmebuksa”, som alle andre går med.

 

Spørsmål er nå er jo hvordan man kan hindre slankepress og motepress. Man kunne for eksempel innført skoleuniform i skolen. Da ville press om å ha riktige klær blitt mer eller mindre borte på skolene i hvert fall, men da ville vel folk begynne å mobbe for andre ting, som for eksempel øyne, hår, kroppsform osv.

 

Vi er egentlig ganske bortskjemte vis vi tenker oss om. Vi har mat, tak over hode og alt vi kan tenke oss. Mens store deler av jordas befolkning opplever krig, sult, får ikke utdanning og lever i små skur eller har ikke tak over hode i det hele tatt. Vi må snart innse at vi har det utrolig bra og slutte å klage over små ting, som at vi ikke har råd til en dum bukse.

 

Som sagt tror jeg aldri gruppepress vil bli helt borte, men vi må jobbe med å begrense det og rose hverandre, istedenfor å mobbe hverandre. Vi må ha mot til å si nå, være unike og tenke selv!

 

 

Kilder

http://www.dagbladet.no/dinside/2003/04/09/366067.html - skrevet av Ingvil Snøfugl

http://www.skoleforum.com/stiler/artikkel/det.aspx?id=5475


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Pusekatt
03.12.2008 22:27

Bra!
9
anbefalinger
Bra artikel, mye fin informasjon. Sitter å leser litt om gruppepress nå skjønner du. Vi skal nemlig ha tentamen i morgen, der vi skal skrive en del om emne. På nynorsk av alle ting da :/


Locture
09.02.2009 04:33

Bra!
7
anbefalinger
Ok, dette er saken. Du tenker ikke på hva som har vært før i det hele tatt, du ser på problemet sånn som du og de fleste ser det. Det er mye mer komplisert enn hva du mener det er.Det er TO sider av denne saken der er ikke bare motepress og slankepress her og der fra kjendiser til venner til slaskete foreldre. JA man ER som alle her i verden unik, og som unike gjør vi våres unike valg om det er bra for oss eller ikke. KOMMENTARER fra mennesker rundt er det som VIRKELIG påvirker oss og former oss i dag OGSÅ. Når folk kommenter deg hvordan DU er og pirker på deg hver dag da er det det som forandrer deg, fordi disse unike menneskene pirker på deg og DU tar DINE unike valg om å bli tynnere og få mere respekt. Det er ikke bare en dårlig ting dette, jeg snakker av erfaring, noen mennesker kan bruke det for gode ting, de blir tynnere opplever respekt og der med selvstendighet. De tar ansvar og yter dette til mer studering. I et halvt år ble jeg tynnere fordi jeg ville, i det halve året studerte jeg mer enn jeg noen gang har gjort og jeg har blitt mye smartere. Tynnere = mer respekt = mer selvstendighet= mer ansvar.
Ting er mye dypere enn jente grupper som vender seg i mot hverandre. Ting ligge under huden. Jeg skal si deg at en verden uten vilje til å forandre seg for andres skyld og for sin egen og forandringer generelt hadde vært en verden full av mennesker som er like. Vi alle kan ikke vere unike og samtidig ikke bry oss om hva andre menes. VI lever av andres meninger. Dette er en DÅRLIG artikkel og jeg kjenner at hele meg blir irritert over hvor dårlig undersøkelse det er gjort her. Man kan ikke bare spørre en og en hver person her og der om hennes/hans MENING. For en slik artikkel kreves det en med dypsittene og tenkende person som kan se tilbake. For det MESTE har en fortid. En så dyp artikkel som dette trenger mer en hva nesten alle rundt i verden mener om slanking, tennåringer, hormoner, mobbing osv. Om du skal skrive en artikkel får du skrive en mer nøytral artikkel, tenke grundig igjennom det og ikke bare slenge meningene dine løs rundt her og der.
Artikkelen din startet bra, men jo mer du ble irritert utover i artikkelen jo mer dårligere ble den. Jeg bli kjempe frustrert over slike ting. SLANKING, PRESS OG SEX er en periode vi alle går igjennom i løpet av liver, noen mennesker fortsetter , de fleste ikke. La erfaringene om dumme og ikke dumme ting være opp til ungdommer.
Kos deg meg kommentaren min, jeg har helt sikkert slurva en del med den men klokka er halv fem om morran. TAKK: ) jeg elsker å diskutere, håper på et svar

A..
03.12.2008 12:45

Bra!
3
anbefalinger
helt grei  Smile :-\)

anonym
18.01.2009 19:52

Bra!
3
anbefalinger
hva fikk du på den? var veldig bra!

piya
06.03.2013 14:33

Bra!
3
anbefalinger
sorry to say but very boring article!

ehm
31.08.2016 12:28

Bra!
3
anbefalinger
likte ikke den lange kommentaren...idiot

Meg
12.03.2009 19:26

Bra!
2
anbefalinger
Du kommer for mye inn på andre ting enn gruppepress. Jeg ble forvirra om artikkelen faktisk handlet om gruppepress?!

emiiil
22.11.2009 21:51

Bra!
2
anbefalinger
synes artikkelen funka fint, litt merkelig språk noen steder (men jeg er ekstremt pirkete på sånt!)
Jeg vil bare si til til ´Locture`at hvis du mener at: tynnere=mer respekt=mer selvstendighet=mer ansvar, har du en litt merkelig oppfattelse av verden. det er bra at du har tatt deg sammen og forandret deg fordi du hadde lyst til det, men å ordlegge seg på den måten er rett og slett idiotisk! Du gjir leserne inntrykk av at du mener at såkalte pene og tynne mennesker er bedre enn alle andre. Det er ikke sikkert du mente det sånn men jeg oppfatter det ihvertfall på den måten!

doruntina
22.02.2010 21:00

Bra!
2
anbefalinger
Det ble repetert samme ting flere ganger  Confused :-\? men ellers syntes jeg dette var en god artikkel Wink ;-\) jeg lærer mye  Wink ;-\)


25.03.2010 08:56

Bra!
2
anbefalinger
bra artikkel og de som sier imot er en idiot ikke sant LOCTURE  Smile :-\)


27.08.2018 09:41

Bra!
2
anbefalinger
lol

hehe
12.02.2009 10:04

Bra!
1
anbefalinger
ke det går Anita ?? ;***

Åh
03.04.2009 14:14

Bra!
1
anbefalinger
Nynorsk er jo berre best  Very Happy :-D

yesyees
05.05.2010 12:29

Bra!
1
anbefalinger
@ Locoture: Det er ikke sånn at selvom du blir tynnere så får du mer respekt og sånn. Det går ann å ha repekt selvom du har litt mer fett på kroppen! Du sier det på den måten at du rakker ned på de som har litt fett. Skjerp deg!

@ Kristina: Kjempe bra artikkel  Very Happy :-D

Jan Helge
21.01.2020 09:34

Bra!
1
anbefalinger
Dette kan bli bedre. et lite råd når du skriver: tenk først så skriver du, bruk god tid.
Terningkast for denne artikkelen: 3


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.017 sec - 1 pageviews