Søk i stiler
 

Knut Hamsun


Knut Hamsuns liv og hva han var opptatt av.
Sjanger:BiografiLastet opp:25.09.2008
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Knut Hamsun
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Barndom

Hamsun ble født i Lom i 1859 og faren hans var skredder. Familien levde i trange kår og da Knut var ni år flyttet han ufrivillig til en strengt religiøs og humørsyk gammel onkel. Seks år senere drog han fra onkelen og ut i verden etter en stor mistrivsel. Hamsun var omstreifende.. Noen yrker han var innom var krambusvein og skreppekar, skomakerlærling, lensmannsbetjent og skolelærer.

 

Senere drog han til Kristiania for å tjene penger på det han skrev, men få var interessert. Etter hvert ble han ensom, sulten og fattigdommen hans ”økte”.

 

Han reiste til Amerika og holdt foredrag om franske og nordiske forfattere. Han var bonde i Red River Valley..

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

To år senere reiste han til Norge og København for å debutere med romanen Sult i 1890.. Det ble hans gjennombrudd som forfatter.

Verk; (Sult)

Litt basert på hvordan Hamsun hadde det i Kristiania. Fattig og sulten, han prøvde å skaffe penger ved å utgi artikler og fortellinger i aviser.

 

Sult handler om hvordan en forfatter kjemper for å overleve i en moderne og kald by. I begynnelsen skildrer Hamsun jeg-personen på vandring gjennom gatene.

 

Andre verk Hamsun har skrevet: Under høststjærnen, Victoria, Pan etc.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Prosalyrikk og Jeg-formen

 

Jeg-formen

Typisk for nyromantikerne var bruken av jeg-formen i romaner og noveller. Forfatteren prøver å skildre jeg-personens tanker, følelser og reaksjoner. Det blir derfor vanskelig å skille mellom forfatter og jeg-formen.

 

Prosalyrikk

Romanene Pan og Victoria kan sier å være ”dikt” i prosaform. Lyriske virkemidler som gjentakelser, klang og rytme blir brukt og romanene får en lyrisk og personlig stil.

 

Naturen i Hamsuns diktning

Hamsun drev også med vakre naturskildringer. Naturen, for Hamsun og andre er en levende organisme fylt av Guds kjærlighet og skjønnhet. Mennesket er en del av naturens skaperverk. I naturen kan mennesket finne eller oppleve fred og ro.

 

Pan, en høysang til naturen og kjærligheten som ble skrevet av Hamsun i 1894. Hovedpersonen or løytnant Glahn, som opplever ”nordlandssommerens evige dag”, den naturen som Hamsun selv hadde opplevd som barn. Glahn føler et intenst slektskap med skogen, fjellet, trærne og blomstene.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet


Hva var han opptatt av?

Hamsun var opptatt av å skrive og naturen. Hamsun levde i Nyromantikken, der de var opptatt av gamle ideer med nytt utgangspukt. Forfattere tror at teknologien skaper et kaldere samfunn. De som var opptatt av nyromantikken, trodde ikke på fremskritt og følte mer og mer at livet var meningsløst. Derfor mente de at tiden var inn til å venne blikket innover i menneskets sjeleliv.

 

Hamsun støtter nazismen

Hamsun hatet Engelskmennene og tok parti med Nazismen. Da Tyskland okkuperte Norge i 1940 holdt han fast sympati ved Tyskland og mente at folket måtte gi opp kampen mot Tyskernes overmakt, og bli en del av Tysklands storgermanske rike.

 

Hamsun hadde solgt mange bøker i Tyskland og var mottatt med åpne armer. Hamsun fikk stadig brev og henvendelser fra andre som ønsket at han skulle hjelpe familien og venner som var kommet i tysk fangenskap, men han var ikke i stand til å hjelpe.

Anklaget for landssvik

Etter krigen fikk Hamsun husarrest, og Nørholm ble beslaglagt. Marie ble satt i fengsel. Knut Hamsun ble senere lagt inn på Gaustad sykehus for psykiatrisk undersøkelse. De skjønte ikke hvordan en slik dikter kunne støtte nazi under okkupasjonen. Undersøkelsen viste at Hamsun led av ”varig svekkede sjelsevner”.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Hamsun

I 1909 giftet Knut seg med Marie Andersen. Ekteskapet mellom dem kunne utvikle seg på godt og vondt. Hamsun var en egenrådig herre, vis han skulle skrive en ny roman lukket han seg inne på skrive stua si, og ingen måtte forstyrre ham, verken Marie eller barna. Noen ganger kunne han reise bort i flere måneder får å skrive en bok, da måtte Marie ta vare på barna og hjemmet.

 

I 1918 kjøpte Hamsun gården Nørholm ved Grimstad.

I 1920 fikk Hamsun nobelprisen i litteratur, for boka Markens Grøde.

 

- Siste dager

I 1950 fikk Hamsun lov til å flytte tilbake til Nørholm der han møter kona si igjen. Noe han sa da de møttes: ”Du ble så lenge, Marie. I all den tiden du var borte, har jeg ikke hatt andre å snakke med enn Gud.”

 

Hamsun sovnet inn 19. februar 1952 ved Grimstad.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Ole
23.03.2009 14:21

Bra!
3
anbefalinger
denne var bra, ikke for mye og helt grei info til å lære litt om han.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.015 sec - 1 pageviews