Søk i stiler
 

"Faderen" av Bjørnstjerne Bjørnson


Tolking av Bjørnstjerne Bjørnsons bondefortelling "Faderen".
Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:23.09.2008
Språkform:BokmålForfatter:
Tema:Faderen
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookNovella ”Faderen” er skrevet av Bjørnstjerne Bjørnson. Den er en av hans mange bondefortellinger, som alle er ment å skildre motsetningene vi står ovenfor på ulike tidspunkter i livet; samfunnsnormer og moral kontra kraft, lengsel, villskap og hevnlyst. Temaet i novella er hvordan ulike hendelser i livet vårt påvirker hvilket syn vi har på livet, og i hvilke tilfeller livet er meningsfullt.

 

”Faderen” handler om en velstående mann som kommer til presten for å forsikre seg om at gutten hans blir behandlet best mulig, og bli lagt merke til av flest mulig, under de store markeringene i livet. Faren, Thord Øverås, oppsøkte først presten i forbindelse med sønnens dåp. Han betaler så presten for at sønnen skal døpes alene, så ingen andre får dele hans oppmerksomhet. Men i denne første dialogen legger presten til idet Thord skal til å gå: ”gi Gud, at barnet må bli deg til velsignelse!”. Seksten år senere kommer Thord tilbake igjen, da for å forsikre seg at gutten skal få den gjeveste plassen i kirka under konfirmasjonen. En tredje gang kommer Thord i sønnens ærend til presten. Denne gangen stiller han opp mannsterk, og med et støynivå som ikke er dagligdags på prestens kontor. Thord Øverås’ sønn skal gifte seg med bygdas rikeste jente! Thord konstaterer overfor presten at han nå er ferdig med sønnen, tar farvel og går. To uker etter tinglysingen ror Thord og sønnen over vannet til Storliden for å prate om det forestående bryllupet. På vei ut faller sønnen ut i vannet, stivner nesten med det samme, og går under. Thord sitter hjelpeløst tilbake og stirrer på det punktet der sønnen forsvant. Videre fortelles det at han rodde og soknet rundt det stedet sønnen gikk under i hele tre dager og tre netter, hvorpå han omsider ble funnet.

 

Omtrent et år senere dukker Thord atter opp hos presten; presten hører at noen fomler med låsen, og går for å hjelpe vedkommende inn. Denne personen var lutrygget, mager og hvit i håret. Presten brukte litt tid for å kjenne igjen Thord, så mye gamlere har han blitt på et år. Thord forteller at han har solgt gården, og vil gi halvparten til de fattige. Presten avslutter med ”nu tenker jeg, at sønnen din endelig er blitt deg til velsignelse. Thord svarer så ”ja, nu tenker det også selv” med to tårer rennende nedover ansiktet.

 

Novella starter med en kort introduksjon av Thord Øverås, som omtales som ”den mektigste mann i dette prestegjeld”. Han beskrives som høy og alvorlig. Det er tydelig at Thord vet han er den mektigste mannen i bygda, og at han har selvtillit. Novella har ei kronologisk oppbygning, og fortelleren er som ei flue på veggen; han observerer alt som skjer, men han tar ikke del i handlingen. Han refererer direkte dialoger og forteller hva som skjer uten å gå inn på karakterenes tanker og følelser. Et eksempel på dette finner vi i de siste setningene av novella; Thord og presten blir enige om at Thords sønn har kommet ham til velsignelse, og selv om dette er følelsesmessig tungt for Thord hører vi bare at to tårer rant nedover hans ansikt. Det skildres dermed ingen følelser i denne novella, vi får bare fortalt at han er lei seg, selv om det er en følelsesmessig ladet historie.

 

”Faderen” har de fleste novelletrekkene inkludert; det er få personer som er delaktige. Her har vi presten og Thord som reelle aktører, pluss at sønnen blir en del omtalt selv om han aldri selv er aktiv i handlingen. Under tinglysingen står det at Thord stiller mannsterk, men de som følger han har ikke noen merkbar funksjon i sammenhengen, så de kan utelates. Handlingen foregår også på et begrenset antall steder. Her er det kun på prestens kontor, og en kort sekvens ute i robåten handlingen finner sted. På et punkt bryter dog ”Faderen” med novellens natur; handlingen foregår over en mannsalder. Men dette er ikke videre merkbart, siden hendelsene knyttes såpass direkte sammen.

 

Presten har, mest sannsynlig, på historiens nåtid høy status i samfunnet, og jeg forstår det slik at pengegaver gjør underverker med tanke på hvem som blir prioritert først ved ulike anledninger. Thord blir ikke mer direkte skildret enn i starten av novella, der det står at han er bygdas mektigste, høy og alvorlig. Men det som er interessant er hvordan han blir indirekte skildret utover i historien; fra sønnens dåpsdag og til den dagen han skal konfirmeres har seksten år passert, men presten ser ikke noen betydelig forandring på ham, på tross av at han var blitt seksten år eldre. Presten sier det slik: ”Du holder deg godt, du Thord.” Thord svarer at han heller ikke har noen sorger. Dette kan tolkes tilbake til temaet i novella; Thord føler at alt går på skinner, og at livet er meningsfullt. Ved deres tredje møte sies det ikke noe om eventuelle forandringer på Thord, så jeg tolker det dit hen at det heller ikke nå er noen dramatisk endring på ham. Men idet han returnerer hos presten et år etter at sønnen så tragisk døde, kjenner presten ham knapt igjen. Han famler varsomt med låsen i stedet for å komme stolt inn. Han har blitt gammel, grå og lutrygget, og bærer tydelig preg av å være utmagret. Det man kan lese ut i fra dette er at Thord ikke lenger føler lykke og stolthet, men i stedet sorg og ydmykhet. Han føler nok i tillegg at hans storhet ikke lenger er av noen betydning. Han velger å donere bort halvparten av sin gårds verdier til bygdas fattige, og innser at ikke bare det å fremheve sin egen storhet er av verdi.

 

Bjørnson er tydelig preget av folkediktningen. I novella ”Faderen” er det tatt i bruk flere litterære trekk som stammer fra folkediktningen; det er tre møter med presten der Thord kommer for å fremheve seg selv og sønnen gjennom pengegaver til presten. Sted og tid er også ukjent; det nærmeste vi kommer et geografisk sted er ”i det prestegjeld”, som er nokså tynt, og det er ikke engang antydet et tidspunkt for historiens nåtid. Det som også er felles for denne novellen og folkediktningen, er det at det kun er spenningstoppene som er tatt med i historien. Det er de tre møtene mellom Thord og presten, den fatale roturen og det siste møtet mellom Thord og presten der Thord har forandret seg helt som menneske.

 

Bjørnson er også påvirket av de norrøne sagaene. Noen fellestrekk er vektleggingen av troverdighet i historien, og den objektive synsvinkelen. Hvis vi tolker det dit hen at Thord Øverås er bygdas ”konge”, finner vi likhetstrekk mellom kongesagaene og denne novellen. En kongesaga hadde i oppdrag å presentere en konges liv kronologisk. Det er det som er gjort med Thord; livet hans plir presentert i kronologisk rekkefølge, der spenningstoppene er prioritert. I kongesagaene følger det alltid en vurdering av kongen til slutt: Thord bærer preg av hovmod og selvgodhet gjennom hele historien, helt til den lille epilogen til slutt, der hans forandring blir tydeliggjort. Hans vurdering kan summeres opp til å bli at han har lært av sine feil, og er villig til å betale sin del til de som er svakere stilt i samfunnet.

 

Novellens problemstillinger er i høyeste grad aktuelle i dag. Arroganse og ”pengegaver” er holdninger og verdier som alltid vil være i enhvers interesse. Dette med familiens status i samfunnet er muligens på vei ut, men er nok fortsatt aktuelt for en del.

 

I en del tilfeller vil makt medføre arroganse; om noen for eksempel oppnår en høy militær rang, vil det bli relativt lett å oppføre seg arrogant ovenfor de som er inne på førstegangstjeneste. Et annet, og mye verre, tilfelle er ved rasisme. Når noen fra et folkeslag mener at de er mer verdt enn noen fra et annet folkeslag oppstår det lett en rasekonflikt basert på arroganse; den ”beste” av de to kan vise tydelig at den andre er ham underdanig og underlegen. ”Pengegaver” er også et velkjent fenomen. Et hverdagslig og akseptert eksempel er dette med kausjon; om du har gjort en forbrytelse, dette er det forhåpentligvis restriksjoner på, kan du mot en viss sum kjøpe deg ut av problemene dine. Slike pengegaver er jo aktuelle i de aller fleste situasjoner ellers også; for eksempel menneske- og narkotikasmugling, klatring på rangstigen på jobben eller ganske enkelt få ”venner.” Dette med familiens status i samfunnet er kanskje litt mindre aktuelt nå enn tidligere. Før bodde familien på sitt sted, faren lærte opp sønnen i sitt yrke og så videre, mens det i dagens samfunn er sjelden at en sønn bor hjemme mye lenger enn eventuelle unnagjorte studier på hjemstedet. De fleste oppsøker nye steder, og er trolig mer opptatt av å bli akseptert og respektert for den du selv er, enn hvem bestefaren din var, og hva han gjorde for den lokale grenda.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

mamma er mitt forbilde :)
06.04.2016 12:42

Bra!
177
anbefalinger
jeg er glad i mamma

xxdarkshadowkillerxx
22.01.2013 11:12

Bra!
106
anbefalinger
jeg forstår ikke

Anonym
26.11.2014 19:41

Bra!
101
anbefalinger
Faderen er en novelle som er skrevet av en kjent forfatter som heter Bjørnstjerne Bjørnson. Novellen handler om en far og en sønn. Faren heter Tord Øverås, han er en velstående og rik mann. Han går til presten og sier at han har fått en sønn og vil døpe han alene slik at ingen andre skal få hans oppmerksomhet. Seksten år senere skal sønnen konfirmeres og faren hans betaler presten mer penger enn andre slik at han skal få den beste plassen i kirken. Åtte år senere kommer Tord hyllende inn i prestens kontor og sier at sønnen hans skal gifte seg med den rikeste jenta i bygda og det gjør igjen at han får oppmerksomhet. Etter tretten dager skulle Tord Øverås og sønnen Finn snakke om bryllupet men, det skjer noe ingen hadde trodd skulle skje. Finn skulle legge toften til rette men han glir ut i vannet og drukner. Faren gjorde alt han kunne for å hjelpe sønnen, men det hjalp ikke. Et år senere solgte Tord Øverås gården sin og ga halvparten av pengene til fattige barn.

lowkeeeii
28.09.2016 17:33

Bra!
66
anbefalinger
Ikke lurt å jukse lærerne har et program som finner ut hvilke sider og hvor mye prosent du har kopiert.

xxpusyhuner69xx
26.11.2013 11:01

Bra!
61
anbefalinger
jukser med denne siden til en tentamen

PChristian
04.11.2008 19:11

Bra!
57
anbefalinger
Takk skal du ha! Den hjalp meg virkelig å legge inn en god attest hos norsklæreren min Wink ;-\)

Maiken
10.06.2009 23:15

Bra!
48
anbefalinger
Veldig bra! Takk for hjelpen  Smile :-\)

JOJO
27.03.2014 18:49

Bra!
45
anbefalinger
Hva er budskapet?

flappy
07.04.2017 19:51

Bra!
44
anbefalinger
Budskapet Bjørnson prøver å formidle er forskjellen mellom rik og fattig, og hvordan dette gir forskjellige muligheter. Bjørnson skildrer bare de rike-ikke de fattige, men hvis man leser mellom linjene kan man forstå at det er dette som er budskapet. «Seksten år etter stod Thord i Prestens Stue. (…) Stund etter spurte han: "Hva er ditt Ærende i Kveld?" - "I Kveld kommer jeg om Sønnen min, som skal konfirmeres i morgen". - "Han er en flink Gutt". - "Jeg ville ikke betale Presten, før jeg hørte, hva Nummer han fikk på Kirkegulvet". - "Han skal på Nummer 1". - "Jeg hører dette, - og her er 10 Daler til Presten".» I dette utdraget betaler Thord presten 10 ekstra daler for at han skal svare først. Dette var ansett som en anerkjennelse og det ga stor status i samfunnet. Men en fattig far ville ikke hatt mulighet til dette, og dermed ville sønnen ikke få den samme statusen selv om han hadde den samme kompetansen.

flappy
07.04.2017 19:53

Bra!
39
anbefalinger
handlingsreferat:
Teksten handler om Thord Øveraas, en rik og velstående bonde. Man følger han gjennom hele livet til sønnen, men bare da han møter presten. Fortellingen starter med at han skal døpe sønnen. Han betaler 2 daler ekstra, slik at sønnen blir døpt alene, på en hverdag. Seksten år senere kommer Thord til prestens stue der han vil ha sønnen konfirmert. Han betaler ekstra slik at sønnen skal svare først. Etter 8 år til står Thord igjen i prestens stue, men denne gangen har han med seg flere andre menn fra bygda. Sønnen skal gifte seg med Karen Storlien som er bygdas rikeste jente. Igjen betaler han ekstra til presten. Da Thord og sønnen er ute og ror og snakker om bryllupet, faller sønnen ut av båten og drukner. Det går et helt år. Presten hører en høstkveld noen som går utenfor forstuen og der står Thord. Han forteller at han har solgt gården sin og vil donere halvparten av pengene til et legat som skal stå i sønnens navn.

simon
03.06.2014 21:56

Bra!
34
anbefalinger
hvilke virkemidler er brukt i denne novellen?

Urmom
25.05.2014 21:30

Bra!
30
anbefalinger
Jeg trenger penger

Henrik
25.02.2014 10:18

Bra!
23
anbefalinger
Hva lærte faren etter at sønnen døde og hva er termaet?

Ikke Sigurd
19.01.2015 09:00

Bra!
22
anbefalinger
Idar er en ku

Swaglord
01.12.2014 11:30

Bra!
19
anbefalinger
Proper Moist


19.03.2015 10:16

Bra!
18
anbefalinger
Jævlig bra

luku
22.05.2015 13:22

Bra!
18
anbefalinger
Dette syns jeg var bra men hva i helvete er virkemidlene?

Leonidas
12.03.2015 09:36

Bra!
16
anbefalinger
SPARTA!!!!!!!

Lars Henrik
02.02.2016 21:55

Bra!
16
anbefalinger
Dette hjalp meg mye!

homoronny
12.03.2015 17:00

Bra!
15
anbefalinger
this is gay


12.01.2017 10:17

Bra!
15
anbefalinger
Hvordan får du plass til 38 jøder i en vanlig bil?

Du putter 2 i framsetet, 3 i baksetet og 33 i askebegeret.  Wink ;-\)

simon
23.04.2015 20:11

Bra!
14
anbefalinger
hva er språket?

yoloswag 3000
14.09.2015 18:35

Bra!
14
anbefalinger
ahhh

Leonidas
12.03.2015 09:35

Bra!
13
anbefalinger
THIS

alf bjørn hallgeirson
10.02.2017 10:42

Bra!
12
anbefalinger
veldig bra stykke materiale, dette kan brukes
-Ole 5

Leonidas
12.03.2015 09:36

Bra!
11
anbefalinger
IS

abdi
04.05.2015 00:39

Bra!
11
anbefalinger
sub to my youtube channel lak 1811

Hei
13.10.2016 12:59

Bra!
10
anbefalinger
Hei


Hvafaenerchattentildisseoppgaveneoghvorfortarikkedariaadminenedebort
18.01.2016 09:10

Bra!
9
anbefalinger
hvafaen

Dank meme lord
29.08.2016 17:34

Bra!
5
anbefalinger
THIS IS RICK HARRISON XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Noen
06.10.2016 20:27

Bra!
5
anbefalinger
Budskapet, Status er ikke alt.

bajskorv
31.08.2016 18:30

Bra!
4
anbefalinger
hard xd

Rick Harrison
05.09.2016 18:09

Bra!
4
anbefalinger
My pawn shop

blackslivesmatterfucknggasmiggas
29.09.2016 21:53

Bra!
4
anbefalinger


Fistman123
09.06.2017 09:43

Bra!
4
anbefalinger
Jeg fista kjæresten i går

Fittesuger123
31.01.2018 12:10

Bra!
4
anbefalinger
Jeg er kåt på Thord.

Mats
09.05.2018 09:40

Bra!
4
anbefalinger
Hei. Jeg syntes denne teksten er.....
Jeg liker og bli fistet opp i rompa mens jeg ser på hentai, spessielt gay hentai.
Jeg søker etter noen som vil fiste meg opp i rompa, send e-post: MatsC@Fuck.me

ollllllll
07.06.2016 10:28

Bra!
3
anbefalinger
Noen som vet budskapet? Og noen som kan fortelle et veldig kort handlingsreferat?

joman
31.08.2016 10:33

Bra!
3
anbefalinger
Halla sug mej

Emilijus PLauska
25.04.2017 10:55

Bra!
3
anbefalinger
Eg skal ikke lese eg skal bare springe!

Anonym
09.12.2017 11:04

Bra!
3
anbefalinger
Denne siden var veldig bra,takk for hjelpen♥

Pepe The Doge
24.04.2018 10:04

Bra!
3
anbefalinger
SMWD Suck My Wigggggly Dich!
html, hey!?


Trykk Mæg!

function urmom(){
alert("You Gay Lol!");
}

flipsterlord567
14.02.2017 17:45

Bra!
2
anbefalinger
777777777777777777777777777777777777777777777777777777- 77777777777777


02.05.2018 11:33

Bra!
2
anbefalinger
HIHIHIHI TISS

ferdinandlikeroralsex
09.05.2018 09:35

Bra!
2
anbefalinger
jeg liker oral sex

Fapplord2338
09.05.2018 09:38

Bra!
2
anbefalinger
Kan jeg få deg ferdinand?

fistlord123
09.05.2018 09:40

Bra!
2
anbefalinger
Wtf nibbas kan vi ikke bare ha en orgie?

TheyCallMeRanchCauseIBeDressing
19.10.2016 10:18

Bra!
1
anbefalinger
Ka faeeeen


04.02.2018 10:30

Bra!
1
anbefalinger
hva er vedepunktet


06.04.2018 10:01

Bra!
1
anbefalinger
lol lol lol lol xd xd xd xd xd xd lol lol lol lol xd

Mats fister.no
09.05.2018 09:45

Bra!
0
anbefalinger
Ehhhh...


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.019 sec - 1 pageviews