Søk i stiler
 

"Rødme" av Espen Haavardsholm


En analyse av "Rødme", som er skrevet av Espen Haavarsholm.
Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:09.09.2008
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Rødme
Verktøy:Utskrift


”Rødme” av Espen Haavardsholm, ble utgitt i i en novellesamling som deburterte i 2002. Temaet i denne novellen er forelskelse.

 

Novellen handler om et møte mellom en ung gutt og en ung jente. De er i samme fødselsdagsselskap og er med på en lek der en appelsin flyttes fra kinn til kinn uten å bruke hendene. Dette vekker sterke følelser i gutten.

 

Det er en appelsin som en januarkveld, som forflyttes fra kinn til kinn i et fødseldagsselskap i en rustrød mursteinsgård, oppgang D, fjerde eteasje. Snøer faller virvlende ned fra himmelen.

 

Gutten på tretten og et halvt skal gi appelsinen videre til den uoppnåelige fjortenårige Gun Eva, Gun Eva med skråsmilet og det viltre kastanjehåret. Han snur seg mot henne med frukten fastholdt i spennet mellom hake og kragebein. Brått, men uten at han greier å hindre det, stiger blodet opp i ansiktet på han. Klassekameratene kniser og ler av han, han føles som det er maur under skjorta og ørene hans sprekker. Skakk og skeiv av å holde appelsinen fast mot skulderen i halsgropen, kikker han inn i blikket til Gun Eva. Han holder på å glippe tak i frukten, men så er Gun Eva der, tett inntill. Forsiktig blir appelsinen forflyttet fra hans kinn til hennes, fra ru hud til hennes glatte. Det er bare det øyeblikket, ikke mer. De mister nesten frukten to ganger, og to ganger fanger de den, med halsgropene sine.

 

Midelhavsgul, solduftende, gyllen med store åpne porer, og en deilig lukt av sitrus og nyvasket kastanjehår, som kommer tilbake i alle merkelige drømmer, hele denne snøvinteren og i tiår etterpå.

 

Novellens tidsperspektiv er bare på noen få minutter, det må kanskje diskuteres om du kan ane noen forandring hos hovedpersonene.

 

Det er også ulike typer bilder i denne novellen, blant annet så er ”Maur unders kjorta”, ”ørene brenner” et av disse. Appelsinen i denne novellen kan være et bilde på den frukten, som kan være kjærlighetslivet, som disse personene venter på å få oppleve.

 

Oppbygningen av novellen er kronologisk. Innledningen er: Korte naturskildringer, og deretter kommer litt personsildring. Så kommer midtdelen: Da blir det en beskrivelse av handling, tanker og følelser. Høydepunktet er da han åpner øynene og blikkene deres treffer hverandre. Avslutningen peker fremover i tiden, man aner at hovedpersonen vil oppleve mer kjærlighet og at dette bare var starten. Novellen begynner og slutter med beskrivelse av appelsinen.

 

Innholdet i denne novellen sees gjennom tankene, følelsene og observasjonene til en ung gutt på tretten og et halvt år. I denne novellen er det ingen replikker.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

cash king master
20.10.2013 12:54

Bra!
51
anbefalinger
Til "jente"
"åssen" han vet at gutten er 13 1/2 år er fordi at det står i novella kjære deg. Enig i at han sikkert kunne gjort et bedre arbeid men det er ikke opp til hverken deg eller meg og dømme. Kanskje har han skrivevansker? Det handler om respekt så oppfør deg og slutt og tal nedlatende om andre. Å skjule seg bak en datamaskin mens man slenger drit er forresten noe av det kuleste man kan gjøre  Wink ;-\)

Per
19.09.2014 12:37

Bra!
16
anbefalinger
bare en side 11/10 would read again

HenrikW
06.03.2012 13:00

Bra!
13
anbefalinger
Beskriv han og henne i novellen

Nina
14.06.2010 09:54

Bra!
11
anbefalinger
Hva er konflikter i denne fortellingen?

brekke
14.11.2018 12:30

Bra!
4
anbefalinger
forklar oppbyggningen i av novellen -begynnelse-høydepunkt-avslutning

Thomas
26.11.2018 10:25

Bra!
3
anbefalinger
Jeg blir forbauset over slikt språk!

Mads
30.10.2019 14:32

Bra!
1
anbefalinger
Hva symboliserer appelsinen?


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews