Søk i stiler
 

Romerriket - imperiets vekst og fall


Beskriver Romerrikets fem første keisere, og hvordan de ledet keiserriket.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:23.08.2008
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Europeisk historie
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Roma ble grunnlagt i år 753 f.Kr. Da ledet tvillingbrødrene Remus og Romulus en gruppe landsforviste menn til en liten landsby som senere skulle bli hovedstaden i et imperium sm skulle komme til å dominere hele Vest-Europa og hele området rundt Middelhavet. Men Renus og Romulus kranglet mye, og en dag drepte Romulus broren sin.

 

Dette grunnlaget for Romas opprinnelse. Når romerne senere tenkte på alle borgerkrigene som noen ganger skadet deres politiske liv hardt, så minnes deofte krangelen mellom Remus og Romulus, og mange tolket det slik at det var skjebnebesemt fra første stund at byen deres skulle lide under de forferdeligste former for gjensidige ødeleggelser.

 

Tiden mellom det andre århundret f.Kr. til det femte århundret e.Kr. var en tid med dramatiske og ofte revolusjonære forandringer. Byen forandret seg fra å være en mer eller mindre demokratisk republikk til et eneveldig imperium. Desssuten forandret Roma seg fra å være en hedensk til en kristen by.

 

Mellom 275 f.Kr til 130 f.Kr hadde den aristokratiske eliten i Roma drevet kriger, slag og felttog som hadde ført til seier for Roma, og hadde ført til at Roma skulle dominere hele Vest-Europa, og områdene rundt Middelhavet. På denne tiden hadde Roma blitt en supermakt, og hadde samlet seg store rikdommer.

 

Augustus var Romerrikets første keiser, og han ble sittende som keiser helt til sin død. I de 40 årene han var keiser var brgerkrig noe som hørte fortiden til, men fordi Augustus ikke hadde noen egne sønner, valgte han sin kones sønn Tiberius som etterfølger til keiserriket.

 

Tiberius var en erfaren feltherre, og styrte Romerriket i 23 år før han døde. Da han døde var de fleste potensielle arvtakerne drept, så derfor ble den neste keiseren Caligula.

 

Caligula ble mest kjent for sin ettertid på grunn av at det i hans regjeringstid forekom flere handlinger som i mange tilfeller var enten direkte latterlige eller i noen tilfeller av uttrykk for galskap. Caligula, hans kone, og datter ble myrdet av sine egne livvakter.

 

Etter Caligula ble onkelen hans Claudius valgt som keiser. Han var keiser i 13 år, og sørget for mer stabilitet etter Caligulas korte og turbulente periode som keiser. De ble påstått at han i sin tid som keser hadde beordret drapene på minst 35 senatorer og over 200 riddere. Claudius ble snikmyrdet av sin kone slik at sønnen Nero som hun hadde fått fra et tidligere ekteskap skulle bli den neste keiseren.

 

Nero var Romas femte keiser, og Augustus sitt barnebarns barnebarn. Mange av Romas innbyggere trodde at Nero kunne lede imperiet tilbake til den storheten som forfedrene hans hadde oppnådd for keiserriket mange år tidligere.

 

Men istedet for å bringe Romerriket til sin storhetstid igjen, så skapte han en av de mest beryktede revolusjoner i den romerske historien. Neros fall skulle komme til å utslette hele det dynastiet som keiser Augustus hadde grunnlagt. Nero døde angivelig av selvmord.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Ronkel
14.04.2010 01:08

Bra!
6
anbefalinger
"Roma ble grunnlagt i år 753 f.Kr. Da ledet tvillingbrødrene Remus og Romulus en gruppe landsforviste menn til en liten landsby som senere skulle bli hovedstaden i et imperium sm skulle komme til å dominere hele Vest-Europa og hele området rundt Middelhavet. Men Renus og Romulus kranglet mye, og en dag drepte Romulus broren sin."

Romelus og Remus er mytologi, så dette kan du virkelig ikke mene?

"Desssuten forandret Roma seg fra å være en hedensk til en kristen by." Skjønner ikke hvorfor du slenger inn at Roma gikk fra å være en hedensk by til en kristen by? Dette skjedde jo ikke etter Konstantin Den Stores reformer, og Romerriket ville ikke bli "Homogent" i den forstand at en stor del av befolkningen var kristen før langt inn på circka tall her: 400-600 Etter kristus.
Ikke for å være slem men du er jo helt ute å sykle, så jeg gidder ikke kommentere videre  Sad :-\(

Caaaaaaaaaaaaaaaaaaammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiaaaaaaaaaaaaaaaa
04.05.2010 15:24

Bra!
0
anbefalinger
Det står jo ''romerrikets vekst og fall''. Det står jo ingen ting om rommrrikets fall her jo  Sad :-\(

Thomas
01.03.2011 15:07

Bra!
0
anbefalinger
Du kan jo rette det opp på en riktig måte Ronkel istedet for og kritisere! Virker ikke som om du har så mye peiling eller. Romas grunnleggelse, er historist basert på 2 brødre. Dette er den eneste historien som eksisterer i dag, og virkeligheten er uklar. Da gjør det ingenting om den nevnes!
" Gidder ikke og kommentere vidrere" Nei det er jo tydelig siden du anser dette innlegget som useriøst, smakløst, og dårlig!

Synes dette var bra jeg!!!

dgb?
09.11.2015 12:51

Bra!
0
anbefalinger
Thomas har heller ikke mye peiling. Du kan virkelig ikke si den er historisk basert. Det er lite å basere denne påstanden på. Ifølge en LEGENDE skal Roma ha blitt grunnlagt av Romulus og Remus. I virkeligheten ble Roma til ved at bønder som bodde ved et vadested over elven Tiber, slo seg sammen rundt en felles handelsplass som de kalte "Forum". På 600-tallet f.Kr. ble Roma et sentrum for handelen mellom folk ved kysten og innlandet. Kritikk er alltid lov, så lenge det blir lagt på en saklig måte.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.018 sec - 1 pageviews