Søk i stiler
 

Slaget om Storbritannia


Temaoppgave om Tysklands angrep på Storbritannia under 2. verdenskrig.

Karakter: 6- (9. klasse)

Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:23.05.2008
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Britisk historie
2. verdenskrig
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.

Slaget om Storbritannia er en betegnelse på luftkampene som fant sted over Storbritannia i perioden 10. juli til 31. oktober 1940 mellom det tyske Luftwaffe og det engelske luftvåpenet; Royal air force (RAF) og deres marinegruppe med luftfartøy; Fleet air arm (FAA).

 

Opptakten

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Da Frankrike kapitulerte håpet Hitler på at Storbritannia kom til å slutte fred siden de var de eneste allierte som ikke ennå var okkupert. Den nyvalgte presidenten, Winston Churchill stolte ikke tilstrekkelig på Hitler og godtok ikke dette. Da ble luftvåpenet Luftwaffe  bygget opp med general Göring som leder. Hitler satte i gang en aksjon med navn Operasjon Seelöwe.  Denne gikk ut på å invadere Storbritannia. Om det skulle kunne være mulig å få gjennomført Operasjon Seelöwe, måtte tyskerne skaffe seg luftherredømme over de sørøstlige deler av Storbritannia og særlig den engelske kanal. Dette skulle de gjøre ved å bombe Royal Air Force (RAF) og gjøre alle deres jagerfly ubrukelige. Dette skulle skje mens engelskmennene ikke var beredt på kamp, og senere skulle de lide ennå større tap. Deretter var det planlagt å bombe skip, havner, fabrikker og militæranlegg som skulle redusere britenes evne til videre krigsføring.  

 

Angrepene starter

Som sagt var det nødvendig å ha kontroll over luften for å invadere Storbritannia. 10. juli begynte tyskerne å angripe skipserskorter i den engelske kanal og engelske stasjoner på sørkysten av England.  

 

Den store offensiven til tyskerne kom 13. august. Denne dagen er kalt ørnedagen. De gikk hard til angrep på radiostasjoner, og flere var helt ute av drift i lengre tid etter dette. Tyskerne gjorde nesten 1500 raid denne dagen og de mistet 45 bombefly og mens britene mistet 13.

 

15. august satte tyskerne inn et angrep med 500 bombefly. Først på dagen gjorde de små angrep på Hawkinge og Lypne uten at disse ble skadet noe særlig. Utpå ettermiddagen kom det tyske fly fra Norge og Danmark. Disse skulle ødelegge flybaser ved Newcastle og Yorkshire. Jagerne møtte stor motstand fra britiske fly og luftartilleriet. Flere tyske fly ble nedskutt.  I sør angrep tyskerne flyfabrikker og forårsaket store ødeleggelser.  Sent utpå ettermiddagen kom det 300 fly fra den andre og tredje tyske flyflåte inn over midt-England

<bilde>

Logg inn for å se bildet
for å ødelegge flyplasser der. Angrepet ble svekket ganske kraftig da britene i hemmelighet hadde utviklet radaren i mellomkrigstiden. Radarstasjoener var satt opp langs hele sørøstkysten av England og ga tidlig varslig om  innkommende fly. Dette satte RAF-pilotene i stand til å slå tyskerne kraftig tilbake.  RAF påførte en gigantisk flåte på omlag 1800 fly et nederlag som kan ha vært avgjørende for videre invasjon av Storbritannia. Denne dagen kom Churchill med den så kjente replikken: "Aldri i menneskehetens historie har så mange skyldt så meget til så få".

 

24. august satte tyskerne inn et nytt stort angrep. Store flyplasser rundt London fikk gjennomgå. Ved et uhell slapp tyskere bombene sine over London og dermed var det i gang. Natten etter ble Berlin angrepet av 80 britiske bombefly.

 

Blitzen

7. september ble en ny fase av krigen innledet, ved at tyskerne begynte å bombe sentrale deler av London og andre britiske byer.  På ettermiddagen kom det 300 tyske fly eskortert av 600 jagere (små kjappe fly spesielt beregnet på krigføring) opp langs Themsen. De hadde stø kurs for London. De bombet dokkene og fløy så vidt innom selve London før de returnerte til baser i det nordlige Frankrike. Klokka halv ni samme kveld startet nattbombingen. Serie av bombefly avløste hverandre hver halvtime frem til halv fem på morgenen. Da var rundt 2000 londonere hard skadet eller drept, og hele londons horisont så ut til å være i brann.  

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Slagets sluttfase

Blant annet på grunn av den engelske radaren, hadde slaget kostet tyskerne mer enn planlagt. Til tross for at London og nabober hadde blitt bombet 57 netter i strekk, var det ganske klart at Storbritannia ikke kunne okkuperes fra lufta. I midten av september ble Hitler nødt til å utsette invasjonen på ubestemt tid. Slaget om Storbritannia var det første virkelige nederlaget tyskerne hadde følt siden krigen startet. Luftwaffe mistet totalt rundt 2000 fly og RAF 900.

 

Etterspill

Slaget om Storbritannia har en sluttdato, men det ble ikke erklært en vinner.  Luftwaffe sto fremdeles igjen med store styrker i Frankrike som de når som helst kunne angripe Storbritannia med. Og det gjorde de også, men det som var viktig for Storbritannia var at de ikke led store nederlag o dermed ble det en seier for nasjonen.

 

 

Kilder:

http://www.overhalla.kommune.no/skoler/obus/dok/obus7/Lufttest/side3.htm

http://no.wikipedia.org/wiki/Slaget_om_Storbritannia

http://www.snl.no/article.html?id=757524&o=1&search=slaget%20om%20storbritannia

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Britain

http://no.wikipedia.org/wiki/Royal_Air_Force

http://www.godoy.no/weber/2verdskrigweb/daniel/index.html

http://no.wikipedia.org/wiki/Fleet_Air_Arm

http://portal.samlaget.no/menypunkt.cfm?id=76-292-1&mpid=1436

http://www.raf.mod.uk/Bob1940/gallery.html


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Christoffer
28.04.2015 20:46

Bra!
1055
anbefalinger
Mye bra info  Smile :-\) Jobber med en fagartikkel om "Slaget om Storbritannia" og dette var akkurat det jeg trengte.
Tusen takk til den/dem som skre denne.

Hans Peter
29.04.2015 13:14

Bra!
698
anbefalinger
Det er en artikkel. Bra jobba. Glad du fikk en god karakter, den oppgaven hjalp meg veldig

Duck Autokorrekt
29.04.2015 13:17

Bra!
105
anbefalinger
Den var veldig bra!

Leo
29.04.2015 13:27

Bra!
72
anbefalinger
Colombia

^^
11.04.2009 14:13

Bra!
24
anbefalinger
dette var veldeg bra skrive, tusen takk... eg trengde denne te ein oppgåve eg har om andre verdenskrig

olav
01.12.2009 19:18

Bra!
10
anbefalinger
mye feil info. Luftwaffe hadde full kontroll på engelskmennene, grunnen til at Blitzen endte var fordi Hitler trengte luftstyrker i øst. Og dette angrepet du beskriver ang. radar osv skjedde i 1941, et år etter blitzen.

kjipt å bli eid

Til Olav, hilsen Cecilie
01.06.2010 21:01

Bra!
5
anbefalinger
D som står her e jo sant din fjott! Vesst d hadde vert feil hadde ho/han/dem kansje ikkje fådd 6 på den? Kjipt å bli eid olav?  Smile :-\)

Cecilie
01.06.2010 21:03

Bra!
4
anbefalinger
Ho faktisk, å vesst den hadde vert feil, hadde den vertfall ikkje blit lakt ut på daria.no
As said, kjipt å bli eid olav!  Smile :-\)

Kristian
12.12.2010 23:30

Bra!
4
anbefalinger
Finn ett avsnitt her som ikke står ordrett på wikipedia.

elise
30.04.2013 13:18

Bra!
3
anbefalinger
kjempe bra at æ fant det. skal skrive om slaget om storbritannia på skolen xD

Omg
05.05.2010 20:51

Bra!
2
anbefalinger
dette kan du finne på wikipedia

skeivejøde
14.02.2018 11:58

Bra!
1
anbefalinger
hva er nabober?

123456789
08.03.2018 13:57

Bra!
1
anbefalinger
Storbrittania har ikke president, Winston Churchill var statsminister.

fby
23.05.2019 11:51

Bra!
1
anbefalinger
fake

!!!
29.04.2015 13:47

Bra!
0
anbefalinger
"Kongen" og "fack the king" er Weronika


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.025 sec - 1 pageviews