Søk i stiler
 

Eutanasi (dødskjelp)


En skoleartikkel om eutanasi. Hvilken holdning har du til aktiv dødshjelp?
Sjanger:ArtikkelLastet opp:22.05.2008
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Aktiv dødshjelp
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookEutanasi (Gresk og betyr ”behagelig død”), også kjent som dødshjelp eller barmhjertighetsdrap, går ut på at man fremskynder en persons eller dyrs død. Vanligvis for å ende lidelse.

 

Eutanasi kan deles inn i følgende kategorier:

 • Aktiv involuntær eutanasi
 •       - Aktiv dødshjelp

 • Aktiv voluntær eutanasi
 •       - Assistert selvmord

 • Passiv voluntær eutanasi
 •       - Å ikke hindre selvmord      

   

  19. februar 2008 ble aktiv dødshjelp legalisert i Luxemburg. Luxemburg er det tredje europeiske landet der aktiv dødshjelp blir legalisert. I Nederland og Belgia, samt den Amerikanske staten Oregon, er eutanasi lovlig fra før av. Sveits har i mange år praksisert dødshjelp, men det finnes ikke noen lov som tillater det.

   

  Avlivning av dyr er en slags eutanasi. Det blir utført i de fleste land i verden. Også i Norge. Dyr som er så syke at dyrlegene ikke kan behandle det, er veldig gammelt, lider veldig, eller er så aggressivt at eigeren ikke lenger ønsker det, blir som oftest avlivet.Det er da det er vanskelig å være dyreeier. Å måtte ta valget mellom liv og død. Beslutningen om “den siste sprøyte” bør ideelt sett tas av eieren i samråd med dyrlegen. Selvfølgelig skjer det, at man som dyrlege må være bestemt og nærmest kreve avlivning. Dyrevernsloven plikter man å respektere."Dyr skal ikke lide i utrengsmål".

   

  Avlivningen av dyr skjer ved at det blir injeksjert en overdose av sovemiddel (barbiturat) direkte inn i et blokar. Dyret sovner da stille inn iløpet av sekunder.

   

  Aktiv dødshjelp er et heftig debatt tema i Norge. Noen mener at det burde være lovlig, fordi det er en del av det å ha frihet. Frihet til å velge selv. Frihet til å bestemme over sitt eget liv. Mens andre mener at aktiv dødshjelp avverdiger menneskelivet.

   

  Da jeg skulle skrive denne stilen spurte jeg diverse personer om hvilke meninger de hadde rundt temaet aktiv dødshjep. Utrolig nok var alle nokså positivet til det.

   

  Pro eutanasi

  ”Alle mennesker er født frie og med samme menneskeverd og menneskerettigheter”, står det i Menneskerettighetserklæringen. Mennesker har sin frihet og muligheten til å ta egne valg. Men ikke når det gjelder liv og død.

   

  ”- Folk har sin frihet, og velger selv hva de vil. Så hvis de lider mye, og ser ingen annen utvei, så er aktiv dødshjelp det en bra ting. Det å ikke ha aktiv dødshjelp innført i flere land en 2-3 stk, tyder på at vi ikke har så stor frihet som vi burde ha!.”

   

  ”- Hmm, hvis eg har forstått det rett, så meina eg at det bør være lov. Hvis det er eit svært sjukt menneske det er snakk om, så bør familien sleppe å sjå at ein dei e gla i dør en sakte og kanskje pineful død.”

   

  I medisinens verden fins det mange uhelbredlige sykdommer, uten noen kur eller botemiddel. Noen av disse sykdommene innebærer kansje store smerter. Det står i Norges lover at medisin kan gis som smertelindring, men ikke som dødshjelp. Ofte når det gjelder svvært syke mennesker, kan ikke legene gi mer medisiner. Den siste sprøyta med morfin kan være dødlig. Derfor er det mangen lidende mennesker som ligger rundt omkring på Norges sykehuser med uhelbredlige smerter og tanker om selvmord. Mange velger faktisk å ta selvmord. Er det riktig at vi skal la disse menneskene bli utsatt for mer smerte ved f.eks å henge seg selv?

   

  Selvmord er ikke ulovlig i Norge. Det er en tragisk og individuell akt. Aktiv dødshjelp handler ikke om rettighetenene til den som dør, men om å endre loven og gi leger muligheten til å lindre smerte og lidelse.

   

  ”- Ingen burde bli tvinget til å være i live!”

   

  Kontra eutanasi

  Svært relgiøse mennesker er imot aktiv dødshjelp, og mener at smertestillende er nok. Livet er en gave fra Gud, og det å kaste det bort, vil være å fornærme ham.

   

  Jeg snakket med en venninde, som er datteren til en prest, og spurte hva hun syns om aktiv dødshjelp. Svaret jeg fikk var: ”- Eg syns synd i dei som e i en sånn situasjon., men på en måte så blir jo alt bare feil viss en person skal hjelpe en annen med å dø!”.

   

  Aktiv dødshjelp nedverdiger menneskelivet. De som er pro eutanasi sier at det er sett på som lov å ta ett mennsekeliv under noen omstendigheter, slik som selvforsvar. Men det de utelater eller glemmer, er at når det gjelder selvforsvar, redder de også et liv. Når det gjelder aktiv dødshjelp blir ingen liv reddet. Bare tatt.

   

  Historien har vist oss faren ved eutanasi, og hvorfor bare noen få land praksiserer det. Mange samfunn, tilogmed ikke relgiøse samfunn, har gjort aktiv dødshjelp ulovlig og straffbart.

   

  Eutanasi i Norge

  Overleger over hele verden tilstår titt og ofte at de har utført aktiv dødshjelp. Det har vært noen tilfeller i Norge også. Den mest kjente saken er saken imot Arnfinn Nesset. Arnfinn er en tidligere sykepleier, so ble dømt i 1983, for å ha gitt aktiv dødshelp til nærmest 22 personer. Han ”hjalp” de døende ved hjelp av det åndedrettslammede medikamentet cruacit. Han regnes for å være den verste seriemorderen i moderne tid.

   

  Min mening i denne saken er at Aktiv dødshjelp burde innførest i Norge. Men før det skjer, må vi få laget en lov som dekker alle tilfeller der eutanasi kan være en mulighet. Eventuelle eutanasi pasienter og pårørende må få god rådgivning av sin lege. Eutanasi burde kun utførest hvis det er ytterst nødvendig, og legen må være helt sikker på at dette er noe som er aktuelt for denne pasienten, før han bringer det på banen. Pasienter med negative prognoser som bare venter på å dø, som selv ikke ønsker å leve i smerter. Skal ha rett på tilbud om aktiv dødshjelp.

   

  Ja til dødshjelp i Norge.


  Kommentarer fra brukere


  Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
  Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
  Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
  Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

  På forsiden nå!

  Lyktes med Shakira-fleipen

  Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

  Les hele saken

     

  Holmes tas av tidlig

  Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

  Les hele saken   
  Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews