Søk i stiler
 

Jamaica


Et prosjekt om den karibiske øya Jamaica.

Karakter: 5 (10. klasse)

Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:06.05.2008
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Amerikanske samfunn
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Forord:

Jeg valgte å skrive om Jamaica, siden det virket som et interessant land å skrive om. Det er også masse fine strender og fint landskap der, som jeg hadde lyst å lære mer om.

 

Innholdsfortegnelse:

Fakta om Jamaica

Historie om Jamaica

Naturen til Jamaica

Byer i Jamaica, Kingston

Montego Bay

Spanish Town

Det karibiske hav

Sporter på Jamaica

Bob Marley

Marihuana

Intervju

Etterord og kilder

 

Fakta om Jamaica

I Jamaica så er det offisielle språket engelsk og det andre språket er Jamaica-kreolsk , men de snakker også spansk noen plasser der. Hovedstaten der er Kingston, to andre kjente byer er Montego Bay og Spanish Town. Øyen Jamaica er den tredje største øya i Karibia.

 

I Jamaica har de konstitusjonelt monarki. Det vil si at de har konge, dronning og statsminiser, men kongen er død så de har bare dronning og statsminister nå. Dronningen heter Elisabeth II og stasministeren heter Portia Simpson-Miller og det er en kvinne. Hun er den første kvinnelige statsminister der, hun ble statsminister i 2006.

 

Jamaica har et areal på 10.991 km2. Jamaica er det 165. største landet i Verden, så det er ikke så veldig stort forhold til mange andre land i verden. I 2005 var det 2.731.832 innbyggere der, og de er 249 personer per kvadratkilometer, og de er på 32. plass om å ha flest innbyggere per kilometer. 

 

I Jamaica bruker de penger som kalles Jamaicanske dollar, og en Jamaicansk dollar er ca det samme som 8 norske kroner. I Jamaica har de VTC-5 som tidssone, og de ligger ca 6 timer etter Norge. Nasjonaldagen til Jamaica er den første mandagen i august. Nasjonalsangen de har heter ”Jamaica, land we love”.  I 1993 så hadde Jamaica 3350 soldater.

 

Jamaica eksporterer Bauxitt (som er en steintype), sukker, bananer og rom (som er brennevin). Jamaica er en av verdens største produsenter av bauxitt. ¼ av de som er i arbeid i Jamaica , arbeider i gruver. De viktigste handelspartene til Jamaica er USA, Storbritannia, Canada og Nederlandske Antiller.

 

Det er 70 % kristne, nesten alle de tilhører den amerikanske kirke, rundt 20 % er med i andre kristne trossamfunn, halvparten av de er romersk-katolikker. Noe sånn som 7 % av befolkningen har sin egen religion, men det er noen få katolikker.

 

Befolkningen består av 80 % svarte, 15 % mulatter og 5 % hvite. Helseforholdene i Jamaica er utrolig gode forhold til mange andre land i verden, gjennomsnittsalderen i Jamaica i 1992 var 68 år. Det er få nyfødte barn som dør der. Når de er 6 år i Jamaica så begynner de på grunnskolen, og på grunnskolen går de på til de er 15 år.

 

Det er veldig mange turister som besøker øya, fordi det er så fin natur og ekstremt fine strender som er veldig populære å reise til. De fleste turistene er fra USA.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Bak på bilene i Jamaica så står det JA.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Bauxitt

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Sukker

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Bananer

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Rom

 

Historie

Jamaica ble oppdaget av Columbus i 1494, og når Columbus kom til Jamaica så var det innfødte der allerede. Fra 1509 til 1655 var Jamaica erobret av England. 

 

Urbefolkningen til Jamaica er en indianertype som ble kalt arawk-indianere de kalte øya for Xamaya (som betyr: kildenes land, fordi det var så mange kilder der som fantes i de tette skogene der.) De var fiender med Guanahatebey folket, som kom fra Nord-Amerika.  Arawak–indianerne bodde i landsbyer i hytter som var laget av palmeblader, de var flinke til å utnytte naturen med å fiske. De var også ganske musikalske for sang og dans var det som var livet de sitt. Arawk-indianerene trodde på guden cemίes som var en enkel gud som hadde skapt alt av natur. Arawk-indianerene ble utryddet da engelskmennene kom til Jamaica, for de brukte arawk-indianerene til slaver og eksporterte de til andre land som slaver. Engelskmennene hadde med seg mange sykdommer, som ikke arawk-indianerene hadde immunforsvar til. Arwk-idianerene døde ut av sykdom og slaveri.

 

Jamaica ble et selvstendig land i 1944. Jamaica ble med i Vestindias-Fødertradisjon i 1961 så trakk de seg ut igjen, og da ble det til at føderasjonen ble oppløst, det ble 100 % uavhengige i 1962.

 

I 1972 ble Michael Manley statsminister, i slutten av 1970 ble hans sosialistiske politikk ikke noe godt likt av folket, så han fikk mye mot seg. Da hadde øya mye uro, og da ble det mye mer kriminalitet. I 1980 gikk Michael Manley av som statsminister. Da ble en mann som var streng og hadde mye regler, som het Edward Seaga, statsminister.  I valget i 1989 fikk Manley's parti igjen stort flertall og vant. I 1992 overtok Percival J. Patterson partiet til Michael Manley. I 2006 ble Portia Simpson Miller president og er det er hun i dag også.

 

Arawk-indianerene

<bilde>

Logg inn for å se bildet

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Jamaicas natur

Jamaica er en del av det tertiære fjellsystemet, det ligger på en underjordisk fjellkjede. Noe sånn som halve Jamaica er dekket av et tykt kalksteinslag, det er så mye kalk i Jamaica siden det var senket under vann før.

 

Vest-Øst i Jamaica er det noen parallelle fjellkjeder, og den høyeste fjellkjeden er på 2256 meter over havet og heter Blue Mounten Peak. På kartet ser det ut som om fjellene ligger midt i landet. Jamaica har en smal kyststripe rundt seg. De hvite og pene strendene er det mest av på nord og vestkysten.

 

Det er tropisk klima på kysten og lavlandet, og i høyden er det også et varmt klima. I august kan det komme tropiske stormer av østlig og sørøstlig vinder, de tropiske stormene kan gjøre store ødeleggelser.

 

Mye av den gamle naturen har blitt ødelagt i lavlandet, før var det mye skog i lavlandet. Det er regnskog på den nordlige delen av øya, men enda lengre nede er mye av regnskogen byttet ut med banablantasjer (der de dyrker bananer, og så selger de videre).  Det er masse forsjellige blomster i Jamaica det finnes faktisk over 300 blomsterarter der.

 

De eneste originale pattedyrene som opprinnelig er fra Jamaica er en spissmusart, men den døde ut for en liten stund siden, en flaggermus og en hutiaen. En hutiaen er en beverrotte, som hører til i beverrottefamilien. Før så var hutiaen veldig populær siden kjøttet, skal være veldig godt å spise. 

 

I 1872 ble mungoen tatt inn fra i India til Jamaica, for å prøve å urydde rottene som hadde fulgt med menneskene hit, sammen med noen slanger.

 

En hutiaen

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Mungoer

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Byer på Jamaica

Kingston

Kingston  er hovedstaten i Jamaica, og Kingston er den største byen i Jamaica med 655 000 innbyggere i 1999. Byen er delt inn i 2 hoveddeler, sentrum som er mest eldst og New Kingston som er den nye påbygde delen. I New Kingston er den mest interessante delen for turistene å besøke Bob Marley museet. Det er også finest strendene Hellshire og Lime Cay der.

 

Kingston

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Hellshire Beach

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Lime Cay Beach

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Montego Bay

Montego Bay er en by i Jamaica, med 90 500 innbyggere i 2000.  Der er Jamaicas største flyplass, den heter Sir Donald Sangster International Airport. Byen er også kjent for tax free shopping og krus båtene som legger til på en kunstig laget halvøy. Byen har Jamaicas mest kjente stand med turkist vann, den heter Doctor's Cave Beach, og som er utrolig fin.

 

Montego Bay

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Doctor's Caves Beach

<bilde>

Logg inn for å se bildet


Spanish Town

Spanish Town er den nest største byen i Jamaica, det er den gamle hovedstaten til Jamaica fram til 1872. I Spanish Town er det ca 148 850 innbyggere. Spanish Town ble først kalt Santiago de la Vega når den ble grunnlagt av Francisco de Garay i 1534 som hovedstaten i Jamaica. Litt senere ble den kalt Santiago de la Vega og St. Jago de la Vega. Byen ble kalt Spanish Town etter 1655 da Storbritannia eroberet Jamaica. Byen fikk ganske mye skader når den ble erobret så da tok Port Royal over som hovedstat. I 1692 så fikk Port Royal mye skader av jordskjelv, så da måtte Spanish Town være hovedstaten igjen. Nå er Kingston hovedstat.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Det karibiske hav

Det karibiske hav er rundt hele Jamaica, det kalles også Karbihavet. Det karibiske havet er nabohav til Atlanterhavet, og ligger inntil sør og mellom Amerika og Antillene. I nord vest i det karibiske hav har gjennom Yucatnkanalen sammenhengning med mexico golfen.

 

Det Karibiske hav har et areal på 2 754 000 km². Der det er aller dypest i det Karibiske have er Cayman-rennen mellom Jamaica og Cuba, og der er det 7 500 m til bunnen av havet. Hele det Karibiske havet har spesielt mange øyer, og er kjent for Karibia.

 

Det er utrolig mange fine strender rundt havet. Det er mange store kjente cruis skip som reiser i det karibiske hav, men det er også veldig populært å seile der. Det er et veldig kjent hav.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Sporter på Jamaica

De vanligste sportene på Jamaica er golf, tennis, sjakk, bobsleigh, cricket, fotball, sykling og rugby.

 

Golf: Den mest kjente Jamaicanske golfklubben er Tryall Golf Club, som er en privat klubb i Jamaica. Klubben ligger i Hanover Parish, som er en plass ikke så langt vekke fra Montego Bay, der har de en bane med 18 hull.

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Sjakk: Jamaica har en litt kjent sjakk spiller som er ganske flink, han heter Ryan Palmer og er født i 1974. Han har vunnet mange mesterskap, og nå har han flyttet til Storbritanaia for å bli mer kjent. Han har vunnet over en av Storbritannias suksessfulle spillere som heter Tom Pym.

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Bobsleigh: Det Jamaicanske bobsleigh timet er helt ok. Det var først med i vinter OL i Canada i 1988 og prøvde seg der litt. I 1992 var de med i vinter OL i Frankriket, der kom de på 14 plass. I 2000 fikk Jamaica gullmedalje i Worlg push Bobsled Championship. De har også en egen film om det, som heter Cool Runnings, den handler om Jamaicas bobslede historie, og er ganske gøy (jeg har sett den).

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Cricket: Jamaica er veldig flinke i Cricket, det er vel nasjonalsporten til Jamaica. Jamaica har vunne opprinlige første klasse konkuransen 6 ganager, og vunne en dags konkurransen 5 ganger og delte første plassen en gang.

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Fotball: Fotball er den mest populære sporten i Jamaica. De har en serie med de 12 beste fotball lagene i som heter Cash Plus Premier League, som er ganske så likt som den norske serien. De spiller også mot andre land.

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Sykkling: Jamaica er ganske aktive i sykling, de er med i sykkelløp som tour de france.

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Rugby: Jamaica har et rugby lag i nesten vær stor by, og et landslag. De er ganske aktive i det.

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Bob Marley

Bob Marley ble født 6. februar i 1945 iTrenchtown i Jamaica, og døde som 35 år gammel i 1980. Han er kjent for å ha dreds og synge reggae, og får røyke marihuana. Jeg mener og tror at han er verdens mest kjente reggaesanger, han skrev sangene sine selv. Han var med i et band som het The Whalers! I begynnelsen så var han ikke så kjent , men etter vært så fikk han bare flere og flere fans. Til slutt så var han Jamaicas mest kjente person.

 

Den mest kjente sangen hans er: No woman no cry, I shout the sheriff.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Marihuana

Marihuana eller ganja som noen også sier i Jamaica og mange andre land. Marihuana er det viktigste jordbrukproduktet for fattige bønner i Jamaica, for det er det så lett å tjene penger på der nede.

 

I 1800-tallet tok indiske innvandrere med seg planten fra India til Jamaica. Selv om marihuana er ulovlig er det over halvparten av folket i Jamaica som røyker, drikker og som bruker det i kaker. Det er ikke vanskelig å få kjøpt marihuana i Jamaica, på turist steder er det nesten umulig og unngå å bli tilbutt å kjøpe marihuana, av unge menn.

 

Regjeringen i Jamaica er veldig strenge når det gjelder marihuana, selv om det ikke virker sånn. Marihuana er forbudt å bruk, oppbevare, dyrke og smugle vist du blir tatt for det kan henne at du må sitte opp til 10år i fengsel, men lika vell blir det røyket overalt.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Intervju

Dette er et intervju med Anna som har vært på Jamaica i en måned.

 

Sp1: Tid var du der, og hvor var du der?

Svar: Jeg var på Jamaica fra 28 desember 1994 og kom hjem i slutten av januar 1995.

 

Sp2: Hvordan var det der i forhold til Norge?

Svar: Godt og varmt og mange fine strender! Det var veldig idyllisk på overflaten, men vi oppdaget snart at det var mange fattige mennesker der, og et veldig tydelig klasseskille. De fattige var veldig fattige og de rike var veldig rike.

 

Sp3:Hvordan var menneskene der?

Svar: Vi var i et bryllup og ble derfor godt kjent med familien til bruden som var fra Jamaica. Brudgommen var fra Norge. Familien til bruden var fra den øvre middelklasse og vi ble vartet veldig opp. De tok oss med rundt og vi fikk se mye av landet.

 

Sp 4: Hadde de TV?

Svar: Ja, TV var et vanlig innslag i de fleste hjem. Jeg tror amerikanske program var det mest populære.

 

Sp 5: Hvordan var maten?

Svar: Maten var helt grei, men mye sterkt krydret mat. Grillet lobster (hummer uten klør) var min favoritt. Mc Donalds var tilstede i hver by/tettsted, og det ble redningen mang en gang. Vi ble skikkelig matforgiftet da vi spiste vanlig gatekjøkkenmat.

 

Sp 6: Var det ellers noe spesielt du husker fra turen?

Svar: Det var utrolig mye bruk av marihuana og det gjaldt ikke bare ungdommer. Det var helt vanlig at både tante og bestemor tok seg en blås. Dette syntes jeg var sjokkerende, men jeg ble forklart at dette var en del av kulturen (selv om det i praksis var ulovlig) Noe jeg også minnes veldig godt var når det ble spilt musikk av Bob Marley, da begynte menneskene rundt oss å danse, gamle som unge, uavhengig av tid og sted. Det syntes jeg var utrolig morsomt å se! Eller var det et kjempe flott land som jeg kan anbefale andre å reise til.

 

Nigril beach i Jamaica

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Etterord:

Jeg synes det var veldig inntresangt å skrive om Jamaica og jeg lærte masse om det som jeg ikke viste. Jeg var ganske uheldig å mistet hele prosjektet, så jeg måtte gjøre det på nytt. Det gikk greit, for da jeg gjorde det på nytt igjen så kom jeg på ting som jeg hadde i det gamle prosjektet. Så nå føler jeg at jeg kan en god del om Jamaica, og det er jo bra. Jeg føler at jeg fikk et ganske bra resultat til slutt J

 

 

Kilder:

 

Internett:

http://www.caplex.no

http://www.wikipedia.org

http://www.leksikon.org/art.php?n=3008

http://home.online.no/~pjmohn/giti/bob_marley.htm

http://www.vg.no/vg/97/reise/0207jamaica.html

 

Bøker:

barnas verdensatlas

Hele Norges leksikon ( bind 7 )

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

herlig
26.11.2010 12:51

Bra!
6
anbefalinger
passer utmerket bra  Very Happy :-D har prosjekt om jamaica nå  Razz :-P

HERLIG!
05.05.2009 23:36

Bra!
5
anbefalinger
hjelper meg sinnsykt  Very Happy :-D

johannes
11.06.2009 21:56

Bra!
3
anbefalinger
hehe hadde en time på meg til å gjøre prøven xD denne passa perfekt!  Smile :-\) digger Daria  Razz :-P

high hippie
28.02.2010 21:16

Bra!
3
anbefalinger
sparte meg for mye slit men kunne ha skrivd lit om kulturen å

Tone
04.02.2011 07:09

Bra!
3
anbefalinger
Fler av faktene du skriver her stemmer ikke. F.eks. ArawAk, ikke arawk. Xaymaca, ikke Xamaya. Og Jamaica ble ikke erobret av England før 1655!

Usikker kilde
10.06.2012 13:18

Bra!
3
anbefalinger
Jeg vil bare informere i at dette er en usikker kilde med mange feil, ikke ta så mye informasjon herfra. Overrasker meg at du fikk 5. Lærer har ikke sjekket kilder i alle fall

Klager
25.09.2012 20:42

Bra!
3
anbefalinger
Veldig mye feil her. Dårlig skrevet, mye fakta feil!
Du har hatt en utrolig snill lærer. Læreren vår brukte dette som eksempel på at å bruke plagiat kan koste deg dyrt. Han ville gitt denne en 3 til -3

Ole Jørgen
01.10.2012 11:54

Bra!
3
anbefalinger
Finner ikke lengste elv i Jamaica.

einar
27.11.2010 14:14

Bra!
2
anbefalinger
bra fakta. men veldigt dårligt skrevet!

Anonym
20.09.2018 13:30

Bra!
2
anbefalinger
Har presentasjon om Jamaica nå

Maren Christine =)
29.03.2011 14:33

Bra!
1
anbefalinger
takk ska du ha ^^ må bare få det over t engelks så funke det gudd  Very Happy :-D


05.05.2011 22:06

Bra!
1
anbefalinger
hjalp veldig

juppsi
10.06.2012 11:48

Bra!
1
anbefalinger
1 jamaikansk dollar = 0,0689684415 norske kroner
1 norsk krone = 14,4993852 jamaikanske dollar

Just sayin.

kebeb mannen
03.05.2016 19:57

Bra!
1
anbefalinger
fikk den beste karakteren!

Ingvild
31.03.2017 09:44

Bra!
1
anbefalinger
Bra info

Kebab baklengs uten k o3o
11.06.2017 19:49

Bra!
1
anbefalinger
Skulle skrive faktatekst til fredag og idag er det søndag helgen etter så takk c; hjalp veldig


11.06.2017 19:57

Bra!
1
anbefalinger
Hvis dere skal skrive sammendrag om Jamaica og/eller andre ting, skriv et ark med temaer (rundt 5 stk) så søker dere opp de faktaene dere trenger for her er det tydeligvis ikke troverdige kilder. Mange av faktaene er feil og dette er (unnskyld) men ikke godt skrevet. "Faktaene" er useriøse og rotete skrevet. Ikke ta mye bilder, skriv/forklar heller hva du mener. Du har hatt en heldig lærer fordi dette hadde dessverre ikke vært bra nok for en 5. Isåfall i ditt tilfelle så har ikke læreren din lest ordentlig, fordi dette kunne i verste fall vært en stryk med tanke på at mye er feil. -som lærer selv så anbefaler jeg troverdige kiler. Snl har mye bra fakta, men dere bør søke opp to-tre ganger før dere skriver det ned og alltid få en venn til å lese igjennom før dere sender/leverer inn.

bob marley
08.02.2010 17:25

Bra!
0
anbefalinger
Herlig denne halp meg helt synnsykt fett alltså tusen takk!

Nesta
17.02.2010 16:05

Bra!
0
anbefalinger
Yes! Akuratt hva jeg lette etter! Tusen takk daria  Very Happy :-D


04.03.2010 01:41

Bra!
0
anbefalinger
niiiice tenker jeg tar ut det jeg trenger og oversetter til engelsk. har jo framvøring i morgen så dette passa meg også perfekt;D

Sondre
02.12.2010 09:13

Bra!
0
anbefalinger
Takk : )

2black
24.05.2011 10:23

Bra!
0
anbefalinger
Tusen takk maaaaan


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.024 sec - 1 pageviews