Søk i stiler
 

Landssvikoppgjøret


Handler om landssvikoppgjøret etter 2. verdenskrig.

Karakter: 5

Sjanger:ArtikkelLastet opp:05.05.2008
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Norsk historie
2. verdenskrig
Verktøy:Utskrift


goJeg skal ta for meg hvordan det norske folk reagerte på at noen nordmenn under 2. verdenskrig sluttet seg til NS og ble anklaget for landsforræderi.

 

Etter 2. verdenskrig ble alle nordmenn som hadde vært medlem av NS (Nasjonal Samling) arrestert. De synes kanskje at de ble urettferdig behandlet, men de kan jo egentlig være takknemlige for at de ikke ble skutt uten lov og dom. For de havnet i retten, men de ble vel ikke behandlet så veldig bra der heller. De nordmenn som hadde vært trofaste mot sitt land, så på disse menneskene som forredere. Norge var i krig og de hadde tatt parti med fienden. Men det kan jo hende at disse nordmennene som liksom hadde tatt parti med fienden på en måte ikke hadde noe valg. De ble kanskje med i NS og ble tilhengere av nazistene fordi de ikke ville bli straffet. Mange mente at de norske nazistene slapp for lett unna. Mens andre igjen mente at de fikk altfor hard straff.

 

Under krigen hadde det bygget seg opp hat mot nazistene hos det norske folk. Dette var jo ikke så rart for de nordmenn som hadde blitt medlemmer av NS hadde jo sluttet seg til fienden. Noen gjorde det kanskje fordi de trodde på det som Hitler mente. I dag vil de fleste si at de som syntes dette var litt ”skrullat” i huet, og jeg sier ikke at de ikke var eller at de var det. Men noe rart må de jo ha tenkt, men vi kan jo ikke lese tanker heller. Så å finne ut hva det var for noe rart de tenkte kan bli en smule vanskelig.

 

I hvert fall så var jo dette landssvikoppgjøret noe som alle nordmenn var opptatt av på slutten av krigen. Nordmennene planla ikke rettsoppgjøret helt selv.  De første forberedelser ble gjort av regjeringen i London. Senere ble det meste av forberedelser gjort av hjemmefrontledelsen. Arresteringene av mistenkte personer startet 9. mai 1945 etter lister som norske myndigheter og hjemmefrontledelsen hadde satt opp. Til sammen ble hele 28 750 personer arrestert, og i juli 1945 14 000 fengslet. 25 mennesker ble anklaget, dømt og henrettet for landsforræderi. Det var også 12 mennesker som ble dømt for krigsforbrytelser. Disse ble også hengt.

 

Ideologien til Nasjonal Samling var fascistisk nasjonalsosialisme. Mange av medlemmene hadde tidligere vært sosialister, men hadde nå gått over til nazister. Nazistene så på Stalin og kommunismen som sin største trussel. De var også veldig kritiske til demokratiet.

 

Hva som fikk så mange til å bli med i NS og bli tilhengere av nazistene er jo et godt spørsmål. Men noen av de som ble med var mennesker som var rike og eide mye. De likte ideene til nazistene fordi de var redde for at det kanskje kunne bli et kommunistisk samfunn. Hvis det ble det måtte de gi alt til staten.

 

Min mening om landsvikoppgjøret etter 2. verdenskrig er at de som ble dømt og henrettet for landsforræderi og krigsforbrytelser fikk som fortjent. Kanskje ikke hva de eller familien deres mente, men hadde jo tross alt begått forræderi mot sitt eget hjemland.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Historielærer
25.02.2009 18:51

Bra!
12
anbefalinger
Besvarelsen bør i større grad komme inn på hvorfor NS var mislikt i befolkningen, ikke bare at de støttet Hitler og nazismen. Quisling forsøkte å gjøre statskupp gjennom radio og godkjente at tyskerne tok livet av og torturerte norske motstandsfolk. NS-ledelsen gjorde heller ingenting for å stoppe deportasjonene av norske jøder. Forklaringen oppgaven gir på hvorfor folk meldte seg inn i NS, er også mangelfull. Artikkelen inneholder i tillegg flere feil, f.eks. at "alle nordmenn som hadde vært medlem av NS" ble arrestert under rettsoppgjøret. Mellom 55 000 og 61 000 var medlem av NS, og det lot seg naturligvis ikke gjøre å arrestere alle disse. Påstanden om at NS-medlemmene kan være glade for at de "ikke ble skutt uten lov og dom" er usaklig. Å være medlem av NS var straffbart, men kvalifiserte på ingen måte til dødsstraff. Denne oppgaven ville jeg neppe gitt noe mer enn en 3-er.

Theo
31.03.2016 13:33

Bra!
12
anbefalinger
Hate er ikke gøy å få… du kan ikke klage på dårlig språk når du selv skriver "gåing"

a
30.01.2010 00:19

Bra!
2
anbefalinger
faktisk skrevet i 9. klasse. har brukt mye informasjon fra boka vi hadde da. men jeg må nok si meg enig når jeg nå ser tilbake på denne artikkelen, ikke godt språk i det hele tatt, mye jeg ville endret, her ja  Razz :-P Men vi hadde en ganske dårlig og uinspirerende lærer. kanskje han har noe av skylden -.-

Cez
14.05.2009 23:26

Bra!
0
anbefalinger
I hvilket klassetrinn er denne oppgaven skrevet i? 7 ende? Språket er ikke godt nok, en masse gåing rundt grøten og gjentagelser gjennom hele oppgaven.

sfl
29.01.2013 11:05

Bra!
0
anbefalinger
I forhold til alder - 9 klasse - greitt nok. Og "det norske folk" var kanskje ikke så oppsatt på en heksejakt, den var det kanskje Hjemmefronten som la opp til! bakgrunnsopplysningene mangelfulle, antall landssviksaker var så høyt som 92805, hvorav nærmere 50000 ble straffet på ulike måter.Det er faktamessig også noe tvilsomt om lovligheten av å tiltale utelukkende på bakgrunn av NS-medlemskap. Og spesielt siden dette ble gitt tilbakevirkende kraft, og at denne "særloven" var kjent i et nokså begrenset omfang. Det kan også hevdes at "småfiskene " ble tatt, mens enkelte av de store profitørene slapp lett eller helt fri. Anbefaler boken OPPGJØRETS TIME av Ingerid Hagen for å få et mere nyansert bilde av hele landssvikoppgjøret. En nokså blandet affære på mange måter.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.014 sec - 1 pageviews