Søk i stiler
 

Joanne Kathleen Rowling


Les om J. K. Rowling, forfatteren bak Harry Potter-bøkene.

Skrevet i 8. klasse.

Sjanger:BiografiLastet opp:05.05.2008
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:J. K. Rowling
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Joanne Kathleen Rowling, bedre kjent som J. K. Rowling, er den britiske forfatteren bak Harry Potter-bøkene. Hun bor i Edinburgh i Skottland med sin mann Neil Murray og sine tre døtre. J. K. Rowling har tjent seg styrtrik på bøkene om Harry Potter og er den 9. rikeste kvinnen i Storbritannia med sin formue på 6 milliarder kroner. Harry Potter-serien er oversatt til 65 språk og det er solgt i underkant av 400 millioner bøker i verden.

 

Joanne Rowling ble født 31. juli 1965. Hun ble født i Chipping Sodbury i England. Omtrent to år senere fikk hun en lillesøster som het Dianne. Foreldrene deres elsket å lese og leste mye for søstrene. Joanne gikk først på en skole utenfor Bristol. Hun elsket å skrive fantasihistorier og skrev sin første historie da hun var fem eller seks år. Historiene hun skrev leste hun opp for Dianne.

 

Da Joanne var ni flyttet familien til en landsby utenfor Chepstow i Wales. På samme tid som de flyttet døde favorittbestemoren til Joanne; Kathleen. Joanne var veldig lei seg. I tilegg likte hun ikke den nye skolen hun begynte på.

 

Da hun begynte på ungdomskolen møtte hun Sean Harris som ble hennes bestevenn. Han hadde en Ford Anglia som Rowling ofte satt på med. Det er ikke tilfeldig at det er akkurat en turkis Ford Anglia som redder Ronny og Harry da de ikke kommer gjennom bommen til Galtvortekspressen i ”Harry Potter og mysteriekammeret”. Sean var den første personen som Rowling delte hemmeligheten sin med; at hun ville bli forfatter. Sean hadde full tiltro til henne og det betydde mye for Joanne.

 

Da Joanne Rowling var ferdig på skolen begynte hun på Exeter universitetet. Der studerte hun språk. Hun underviste i et av årene og dette var en del av utdanningen hennes. Etter at hun hadde gått på universitetet dro hun til London for å bli sekretær. Der lærte hun å skrive raskt på maskin. Det fikk hun bruk for senere da hun skrev Harry Potter-bøkene.

 

Etter kurset fikk Rowling jobb i Amnesty international. I lunsjen dro de fleste ansatte til puben. Det gjorde ikke Rowling. Hun dro til en kafé eller en annen pub for å skrive.

 

På en togtur dukket ideen om Harry Potter opp. Rowling fant opp Harry Potter, Nesten hodeløse Nikk, Gygrid, Gnav, Ronny og Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom.. Men akkurat da hun fikk denne strålende ideen dukket opp hadde hun ikke penn eller papir og måtte huske alt i hodet. Da Joanne kom hjem til leiligheten sin samme kveld begynte hun å skrive ”Harry Potter og de vises stein”.

 

Så skjedde det noe forferdelig i Joannes liv; moren hennes, Anne Rowling, døde av multippel sklerose. Hun døde bare 45 år gammel. Dette forandret mye i Harry Potter bøkene. Harry Potter fikk mye dypere følelser for foreldrene sine som døde da han var liten.

 

Joanne ville komme seg vekk og dro til Portugal for å undervise i språk. Hun tok med seg manuskriptet til Harry Potter. I Portugal giftet Joanne seg med en portugisisk mann. De fikk datteren Jessica. Ekteskapet gikk ikke særlig bra og de skilte seg. Joanne dro tilbake til England i 1994 med datteren og manuskriptet til Harry Potter som var ferdig. Hun begynte å undervise i England.

 

Det ble nesten ikke fritid for Joanne fordi hun hadde jobb og en datter. Hver gang hun fikk sjansen skyndte hun seg til en eller annen kafé for å skrive.

 

Hun ble endelig ferdig med boka og sendte de tre første kapitlene til en agent. Kapitlene ble returnert nesten med en gang. Rowling sendte kapitlene til en annen agent. Denne agenten ba om å få se resten av manuskriptet. Det tok et helt år for agenten hennes, Christopher, å finne et selskap som ville utgi boka. I 1996 ringte hann til Rowling og sa at ”Bloomsbury” var interessert i å gi ut boka. Bloomsbury ville unngå at unge gutter ikke skulle kjøpe boka hvis de så at boka var skrevet av en kvinne. Derfor tok Joanne Rowling navnet etter sin bestemor, Kathleen, for å få en initial til. Da ble det J. K. Rowling.

 

Harry Potter og de vises stein kom ut i 1997 og ble en braksuksess. Etter det fulgte det på seks andre bøker om Harry potter. Den sjuende boka kom ut sommeren 2007 og het ”Harry Potter og dødstalismanene” som er den siste boka i serien. Alle bøkene er blitt filmatisert og den siste filmen kommer ut i 2010. Rowling har ikke bare tjent penger på bøkene, men også på ting som er inspirert av Harry Potter som for eksempel dataspill, filmer, leketøy, lego osv.

 

 I dag blir J. K. Rowling sett på som en av verdens største, kvinnelige forfattere.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Martin
21.01.2009 21:06

Bra!
5
anbefalinger
Veldig bra og detaljert i starten, men litt lite om bøkene, filmene og hennes veldedighetsarbeid.

D
07.04.2011 09:53

Bra!
4
anbefalinger
bra

HanEmi
21.05.2012 21:14

Bra!
3
anbefalinger
Jeg synes at det har akkurat riktig innhold, det er om Joanne Rowling ikke om Harry Potter bøkene, så det at de bare nevnes så vidt gjør ingenting.

Kathrine
05.11.2008 08:21

Bra!
2
anbefalinger
Kjempebra!  Smile :-\)

malin
05.02.2010 18:47

Bra!
2
anbefalinger
det er kjempe bra info om deg men det er litt mye om harry potter

Kjersti
25.11.2010 10:19

Bra!
2
anbefalinger
bra skrevet!
vil du skrive litt mere om henne også?

harry fan
01.09.2009 12:41

Bra!
1
anbefalinger
jeg er enig litt lite fakta om bøkene og filmene men bra detaljer om hennes liv


29.02.2016 21:57

Bra!
1
anbefalinger
Du kopierte lissom bare fra wiki da...

Thea
10.01.2018 09:52

Bra!
1
anbefalinger
fin tekst


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.014 sec - 1 pageviews