Søk i stiler
 

Benito Mussolini


Fakta om Benito Mussolinis liv og hva han gjorde.
Sjanger:BiografiLastet opp:30.04.2008
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Historiske personer
2. verdenskrig
Verktøy:Utskrift
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Benito Mussolini ble født 29. juli 1883 i Predappio i Italia og døde 28. april 1945 Giulino di Mezzegra i provinsen Como i Lombardia) Han var Italias statsminister og fascismens ”il Duce” (som betyr leder eller fører), fra slutten av 1922 frem til 8. september 1943. Moren hans, Rosa Maltoni, var gift med byens smed, Alessandro Mussolini. Benito Mussolini ble opp igjen kalt etter farens helt, en meksikansk patriot ved navn Benito Juarez.

 

Benito beundret moren sin, som var skolelærer og en veldig religiøs kvinne, og det var fra henne Benito fikk evnen til å snakke for seg og uttrykke sine meninger, noe som han skulle få godt nytte av seinere. Faren til Benito drakk ikke sjeldent og ble ofte svært voldelig, noe som førte til ting som Benito gjorde senere i livet sitt.

 

Når Benito gikk på skolen lærte han ganske fort, og var en flink elev, men han mislikte andre elever som var rike og snobbete. En gang knivstakk han en klassekamerat som nesten gjorde slik at Mussolini ble utvist.

 

Som en ung mann jobbet han for en fagforening der han var organiserer. Han ble kastet ut av Sveits og Østerrike for han holdt på med en sosialistisk bevegelse.

 

Han var en meget dyktig skriver, han skrev dikt og en kjent novelle, The Cardinal`s Mistress. Han var en så god skriver at sosialistene i Milano ville ha han til å skrive i en festavis som het Avanti. Dette gjorde han som en veldig kjent sosialist i Milano. Han ble veldig dårlig likt under første verdenskrig, og under et møte i 1914 ble han møtt av sinte sosialister. De kalte han for sviker og Judas, og kastet kronestykker på han som blodpenger.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Kort etter at han hadde forlatt sosialistene startet han opp sin egen avis som han kalte Il Popolo d`Italia. I sin egen avis forsatte han kampanjen mot krig. Han var godt likt av både tyskere å franskmenn og i 1915 ble han soldat i den Italienske hæren. Han gjorde det så bra, at han senere ble forfremmet til korporal.

 

Hans dager i militæret endte i 1917. Han ble litt senere overfalt av 4 menn som Mussolini hadde bestemt over i militæret som prøvde å drepe han. Han fikk 44 sår på kroppen og ble lagt inn på sykehus. Når han lå på sykehuset tenkte han at livet hans ikke skulle stoppe her. Han hadde et oppdrag han måtte fullføre. Når han kom ut av sykehuset, forsatte han å publisere avisen sin og fullførte angrepene sine på de som ikke brydde seg om krigen.

 

Italia hadde vært et mektig land helt siden romernes tid, men etter 1. verdenskrig falt riket nesten sammen. Folket var ikke fornøyde med det lille de hadde tjent på seieren, og det førte til vanskelige tider med streiker og arbeidsløshet. Det var rett og slett et stort kaos.

 

I 1918 når krigen var ferdig, startet kommunistene og sosialistene det de kunne best, blande seg inn oppi områder som de ikke hadde noe med, og lage opptøyer gjennom hele Italia. Hele landet var på stø kurs mot kaos og 23. mars 1919 holdt Mussolini et møte med fellesveteraner i en hall som var eid av milanske stormakter. Den natten ble det nasjonale fascistpartiet opprettet. Deres symbol var en uskyldig rumensk øks med en bunke tråder knytta sammen med et mønster med stropper. Det ble bært av magistratens på den tiden.

 

Han adopterte også den rumenske salutt og de svarte t-skjortene, som Hitler senere kopierte fra fascistene. Ulikt Hitler og nazistene var fascistene ikke rasister. Eller, helt til 1939, da Mussolini ble påvirket av Hitler. Men opp til da, var 10,000 jøder inkludert den sjefsrabbien i Roma medlemmer av det nasjonale fascistpartiet.

 

Høsten 1922 samlet Mussolini sammen 25 000 tilhengere utenfor Roma og marsjerte inn mot hovedstaden i protest og krevde regjeringsmakten. Kongen av Italia utnevnte Mussolini til statsminister. Etter hvert fikk Mussolini diktatorisk makt. Men han var ikke en så gjennomført hardnakket og hensynsløs diktator som Hitler og Stalin. Det var bare 29 motstandere fra Mussolinis side som ble dømt til døden.

 

Mussolini fikk senere kallenavnet Il Duce som betyr føreren eller lederen på italiensk.

 

I 1939 invaderte Mussolini Albania uten tillatelse av Styret. Han ble fratatt makten sin og gjemte seg.. Etter en stund så dro han tilbake til Nord-Italia.

 

Den 28. april 1945 ble Mussolini henrettet av flere pistolskudd. Neste dag hang kroppen hans opp ned på torget på Milan.

 

 

Kilder:

http://www.daria.no/skole/?tekst=548942

http://no.wikipedia.org/wiki/Mussolini

http://www.spartacus.schoolnet.co.uk/2WWmussolini.htm

Underveis samf. 9

http://www.skoleforum.com/stiler/biografi/det.aspx?id=4640


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


12.09.2012 14:43

Bra!
4
anbefalinger
Dette var ikkje bra. Og han ble ikke utvist da han stabba en kamerat??

ewtgr
19.04.2013 11:38

Bra!
4
anbefalinger
jeg er kul du er pul

fdsa
19.04.2013 11:39

Bra!
4
anbefalinger
hei henrik

APY24
31.01.2014 20:35

Bra!
3
anbefalinger
Hvem er det egentlig som har skrevet denne artikkelen? Jeg blir kvalm når jeg ser alle disse skrivefeilene! Jeg visste ikke engang at noen kunne ha så store gramatikkfeil! Feil bruk av da og når, kommafeil og skrivefeil! Forfatteren av denne artikkelen burde virkelig skjerpe seg og lese seg opp før han eller hun retter denne artikkelen!!!

hheejjee
25.11.2014 13:36

Bra!
3
anbefalinger
hvorfor ble han ikke utvist etter og nesten ha knivstukket en klassekamerat som kunne ha dødd han skulle ha blitt utvist med det samme,

asdfg
10.02.2015 11:28

Bra!
1
anbefalinger
Han ble ikke utvist fordi han knivstakk kameraten i hånden. Han ble derimot straffet ved å bli satt tilbake fra fjerde til andre klasse


02.01.2018 10:42

Bra!
1
anbefalinger
Fy faen så jævlig useriøst! legg deg

Donald Duck
24.04.2017 09:49

Bra!
0
anbefalinger
 Confused :-\?miling_imp:


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.019 sec - 1 pageviews