Innledning:
Mennesker kan ikke utnytte stivelse i den formen, ”C6H10O5”, så derfor spaltes det til druesukker (glukose C6H12O6) slik at vi kan gjøre nytte av det. I denne formen kan det lettere tas opp i tynntarmen. Med dette forsøket skal vi undersøke om det finnes stivelse i potet, via å bruke joddløsning som indikator.
Ifølge en tekst fra ”lindasto.stud.hive.no/” dannes stivelse i planter ved overskudd av glukose. Og det brukes som reservelager for næring, akkurat som dyr bruker fett for lagring av energi.
Figur 2: Jodløsning med dråpeteller
Utstyrsliste:
- Jodløsning
- Dråpeteller
- Petriskål
- Potetskive
Hypotese:
Jeg tror at når vi drypper jodløsning på poteten så kommer poteten til å forandre farge fordi jod reagerer på stivelsen i poteten. Ergo, jeg tror det er stivelse i poteten.
Utførelse:
1 – Vi legger en potetskive i en petriskål.
2 – Vi suger opp litt joddløsning med dråpetelleren.
3 – Så påfører potetskiven ett par dråper joddløsning og ser hva som skjer.
Figur 3
Slik dryppes jod på poteten. Merk fargeforandringen.
Resultat:
Potetskiven skifter farge til blå/lilla sekundet det dryppes joddløsning på den, tilsvarende hypotesen min.
Konklusjon:
Poteten inneholder stivelse og det blir påvist av jodet. Poteskiven blir blå/lilla ”fordi stivelsesmolekylene er kveilet opp i spiraler slik at bare blåfargen i jodet blir reflektert. Resten av fargene i lyset blir absorbert av stoffet.”
- Hentet fra en rapport via linken ”http://www.daria.no/skole/?tekst=8058”.
Kilder:
http://lindasto.stud.hive.no/Naturfag/femtedammen.htm