Søk i stiler
 

Det evige presset


Ungdommen, blir de alle latere? Eller får de bare stilt høyere forventninger mot seg?
Sjanger:LeserinnleggLastet opp:09.04.2008
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Verdier
Oppvekst
Verktøy:Utskrift”Foreldrene mine forventer så mye av meg”. Dette er uttalelser jeg ofte hører om blant mine venner. Dette gjelder også alle plan, alt fra å være med venner på fritiden, på trening, i en familiemiddag og fra lærere på skolen. Og med forventninger følger ofte presset. Og det er dette presset som kan være for mye for enkelte, de greier rett og slett ikke å etterfølge alle de kravene som stilles til dem.

 

Bakgrunnen for presset.

Kan forventningspresset variere fra sted til sted? Det er vel helt avhengig av fra hvilke kultur du stammer fra, sosiale gruppe i samfunnet og geografisk posisjon bare på hovden kan det variere fra gjeng til gjeng, for eksempel alpinister Vs langrennsløpere. Det som her menes er at folk som kommer fra sentrale deler av landet ofte er utsatt for læringspresset, på grunn av at foreldrene ofte er høyere utdannet og at barna deres helst skal gjøre det likt som dem eller enda bedre.  Som for eksempel er det ikke så mye tradisjon for somaliere å ta seg en stor utdanning som for eksempel Sverige.

 

På fritiden.

Også opp mot fritiden er det knyttet store forventninger. Det er jo særlig innen de aktiviteter som omhandler konkurranse eller som idrett. Dette er jo et stort problem som ofte drøftes i nasjonale idretts samlinger men hos ivrige foreldre og personer på klubb nivå uten stor idrettslig kompetanse tar overhånd . på nasjonalt plan sies det jo at alle under 12 år skal ha premie og at resultatene skal dempes ned og heller ha fokus på prestasjonen. Dette er et meget viktig poeng, ellers vil jo ofte presset bli veldig høyt både fra foreldre og fra for eksempel fotballaget.

 

Vennegjengen. Vennegjengene har endret seg i det siste, før var det ikke så viktig med mange venner, men nå om dagen er det viktig å ha mange venner, men dette presset har antageligvis økt i takt med internett. Se for eksempel på Facebook, der er det ”nesten” viktig å ha mange venner, selv har jeg vel ingen venner der som har under 250 ”venner”. Og her er det helt klart at venner er viktig. Kommer du med under hundre venner, så vil nok dette bli sett rart på. Et stort unntak altså. Ofte er det kvantiteten som teller istedenfor kvaliteten på vennen som teller. En annen ting som teller en del er ”hvordan” venner du har, har du mange venner som er late på skolen vil du også nesten naturlig bli lat på skolen. Da har du jo ingen til å dra deg opp å oppmuntre deg.

 

I familien

Men som oftes oppstår det meste av forventningspresset hjemmefra, noe jeg ofte merker selv. Min far setter store krav til meg, både på skolen og på ski. Han forventer at jeg gjør det bra i alt jeg gjør, at jeg går frem som en leder og alltid fremhever meg positivt i det jeg gjør. Og at når jeg først gjør noe så skal det være skikkelig.

 

På skolen

Skolehverdagen skaper ofte et stort dilemma, fordi lærerne ofte vil at elevene skal prestere godt på skolen, men de glemmer ofte lett at de ofte har andre plasser de også skal prestere på. For eksempel mellom portene i bakken. Dette presset øker jo også med at alt skal måles og føres statistikk over og at det sånn skapes et stort press på skolen også fordi at hvis elevene deres gjør det dårlig på en Nasjonal prøve så vil det gå utover skolen rykte. Alle forventninger er sterkt knyttet opp mot fremtiden og dens utsikter. Utsiktene fremover er jo ofte dystre og derfor blir det enda viktigere å være best, rett og slett.

 

Konsekvensene

Hvis forventningene skal fortsette å øke like mye i fremtiden som de gjør nå kommer det til å bli et meget konkurransespisset samfunn vi kommer til å leve i, men samtidig kommer Norge til å bli helt rå på utvikling siden de alltid skal være et steg bedre en sine forgjengere. Dette er jo kanskje en vei å gå men det er jo helt klart noen som vil lide, men det er jo kanskje ikke i Norge disse vil lide hardest. Her er det jo nemllig en hel del tradisjoner som skal vedlikeholdes og det trengs det folk til, og i tradisjonene er det jo ikke mye til utvikling så det er jo alltid plass til alle.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Tiss 14
23.04.2014 21:31

Bra!
19
anbefalinger
Jeg skjønte ikke helt meningen jeg. Hva er hovedpoenget at det er for mye press og at foreldre, lærere også videre burde ta det litt med to?

Jasse
27.05.2010 18:32

Bra!
9
anbefalinger
Utrolig bra skrivd! Var til stor hjelp  Wink ;-\)

Anonym
21.01.2016 12:19

Bra!
5
anbefalinger
Bra skrevet! Mye bra fakta og sanne ting! Men jeg skjønte ikke helt siste avsnitt.

Anonym
18.01.2017 15:24

Bra!
2
anbefalinger
ok

anonym
18.04.2018 19:51

Bra!
2
anbefalinger
skulle dette være et leserinnlegg? Ikke for å være slem, men hva er poenget ditt? Hva prøver du å oppnå med denne teksten? Jeg føler det samme som deg, men hva er dette egentlig? Er du mot noe eller for. Tips: du bør lese mer om hva et leserinnlegg er før du begynner å skrive ett

anonym
18.04.2018 19:42

Bra!
1
anbefalinger
Første avsnitt var ganske bra, jeg kjente meg i det. Men resten av teksten gikk bare i hodet på meg. Jeg sier ikke at jeg ikke likte teksten, jeg skjønte den bare ikke. Meningen med teksten bør være klarere


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews