Søk i stiler
 

Henrik Ibsen + Et dukkehjem


En liten biografi om Henrik Ibsens liv. Pluss en avhandling om "Et dukkehjem".
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:12.03.2008
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Et dukkehjem
Henrik Ibsen
Verktøy:Utskrift
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


Henrik Ibsen

Henrik Ibsen er en av Norges- og verdenshistoriens største dramatiker. Hans unike stykker forandret måten å tenke og skrive på. Han skrev mange dramastykker og en diktsamling. Han er den dramatikeren som blir spilt mest etter William Shakespeare.

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Selv om disse begge skriver på et veldig vanskelig og gammelt språk spilles de likevel hele tiden.

 

Henrik Ibsen ble født i 1928. Han vokste opp i en rik familie, og begge foreldrene kom fra ansette familier. Dette var noe han var stolt over. Da han var 15 år gikk han i apoteklære i Grimstad. I 1850 reiste han til Kristiania, der gikk han på den såkalte studentfabrikken til Holtberg; sammen med bl.a. Bjørnstjerne Bjørnson. Det gikk ikke så veldig bra for Henrik, han strøk i flere fag. Mens han var der jobbet han som journalist og han skrev sitt første skuespill.

 

Med hjelp fra staten og Bjørnson flyttet Ibsen til Italia. Der bodde han i 27 år, og han skrev noen av sine mest berømte stykker der.

 

Henrik Ibsen vendte tilbake til Norge i 1891. Han fortsatte å skrive og dele sine sterke meninger, men stadig færre og færre pga helsen hans. Han hadde flere hjerneslag og det gikk lengre og lengre ned for han, helt til sin død i 1906.

 

 

Et dukkehjem

Et dukkehjem er Ibsens mest berømte stykke, og det kom i 1879. Det er et samfunnskritisk stykke, det vil si at stykket handler om noe som forfatteren vil kritisere. Stykket er så annerledes i fra noen andre stykker. Ingen hadde noensinne skrevet om ekteskapet og kvinnerollen på denne måten. Det var en revolusjonerende tekst, men den er også genialt skrevet, med en perfekt blanding av humor, drama, spenning og tragedie. Et bevis på hvor revolusjonerende denne teksten er så kan vi se på det kinesiske ordet for feminisme, nemlig noraisme.

 

Stykket handler om Nora og Torvald Helmer. De lever i et tilsynelatende lykkelig ekteskap. De er rike, har tre barn og en god mann. Men Nora har en hemmelighet. I starten av ekteskapet ble mannen veldig syk. Legene mente at det var nødvendig at han hadde en ferie i Syden. Nora hadde nødt til å skaffe pengene til reisen i hemmelighet. hun tok opp et lån hos sakfører Krogstad, som kjente Torvald. Som sikkerhet for lånet forfalsket hun faren sin underskrift.

 

Nora gjør indirekte slik at Krogstad får sparken. Han spør henne desperat om å gi han jobben tilbake, han skulle fortelle Helmer det hvis ikke. Nora velger å fortelle Torvald, i håp om at han i kjærlighet skal ta på seg ansvaret. Men det gjorde han ikke. Han reagerer med avsky og raseri. Krogstad trekker seg, men Nora skjønner at ekteskapet ikke var det hun trodde det var. Etter en dramatisk samtale med Torvald, skjønner hun at det eneste rette er å reise ut i verden og oppdra seg selv. Hun reiser i fra mann og barn.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

anonym my ass
21.03.2010 13:11

Bra!
1
anbefalinger
perfekt del: Stykket er så annerledes i fra noen andre stykker. Ingen hadde noensinne skrevet om ekteskapet og kvinnerollen på denne måten. Det var en revolusjonerende tekst, men den er også genialt skrevet, med en perfekt blanding av humor, drama, spenning og tragedie.

Kristian
09.03.2011 20:30

Bra!
1
anbefalinger
Når det gjelder fakta om Henrik Ibsen, så mangler du én viktig ting.
Da han var sju gikk faren konkurs, noe som var en stor skam på den tiden.
I ettertid preget dette skrivingen hans.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews